Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Έντονη φημολογία για τη δημιουργία μίας ΔΕΥΑ που θα καλύπτει όλο το Αιγαίο!

02/12/2023
352 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Έντονες φημολογίες για την κατάργηση των ΔΕΥΑ στους Δήμους «πυροδότησε» το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, προβλέπεται να συσταθούν 15 Μείζονες ΔΕΥΑ για όλη τη χώρα (από τις 127 σήμερα) για καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων.
Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά είναι πιθανόν να συσταθεί μία ΔΕΥΑ για όλο το Αιγαίο!


Οι φημολογίες αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλο τον νησιωτικό χώρο, επειδή οι παράγοντες των νησιών θεωρούν αδύνατο να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες τις επόμενες ημέρες.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:
α) Προβλέπεται ο καθορισμός ειδικών κτηριολογικών ή κτηριοδομικών απαιτήσεων των κτηρίων και κατασκευών σε Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, καθώς και σε περιοχές πλησίον ρεμάτων. Επίσης, προβλέπεται η ενοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και η προτεραιοποίηση της εφαρμογής των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, με τρόπο ώστε να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα φαινόμενα νέας αυθαίρετης δόμησης.


β) Επιχειρείται η ουσιαστική ενδυνάμωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές και
γ) Θεσπίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ).


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ.
Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.


Επίσης, προβλέπεται η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες περιφερειακές ενότητες και η ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντίστοιχα, της ευθύνης για τον καθορισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται μία σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών. Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων.


Τέλος, με το σχέδιο νόμου συστήνεται ενιαίος φορέας άσκησης πολιτικής για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, με την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.), ο οποίος θα συγκεντρώνει την ευθύνη, την πληροφορία, τον συντονισμό και τις σχετικές αρμοδιότητες διαχείρισης των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, υπό την εποπτεία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη συμμετοχή των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Ενισχύεται έτσι, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική ανακοίνωση, η αντιπλημμυρική προστασία και η αποτελεσματική άσκηση πολιτικής για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων στο κρίσιμο αυτό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, που επλήγη προσφάτως από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συγχώνευση των εταιρειών ύδρευσης, θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν ευκολότερα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και στα νησιά, για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρευμάτων.


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Ανώνυμος
Ανώνυμος 02/12 - 16:15
ΓΙΑΥΤΟ Ο ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
ΗΘΕΛΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ...ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ....ΕΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ .....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 02/12 - 11:47
ελεος
Τα πήραν όλα κιεφυγαν. Ή μάλλον τους τα δώσαμε. Θα μας πάρουν και τα σώβρακα και θα ευθήνεσαι εσύ δήμαρχε....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 02/12 - 11:25
41%
Ολα στους ιδιωτες. Ερχεται μεγαλη καταστροφη

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ