Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Έρχονται 5.000 επιδοτούμενες θέσεις στο Δημόσιο για ανέργους έως και 74 ετών

30/08/2023
132 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης για 5.000 ανέργους ηλικίας ακόμα και έως 74 ετών σχεδιάζει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του επόμενου μηνός, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


Υπενθυμίζεται πως σήμερα έχουν προκηρυχθεί 15.000 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης για ηλικίες μεταξύ 55 και 67 ετών.

Ωστόσο, με διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, δίδεται η δυνατότητα ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα και για όσους ανέργους είναι ηλικίας από 67 έως 74 ετών.

Έτσι το συνολικό πλήθος των ωφελούμενων θα ανέλθει στις 20.000 ανέργους.

Και στην περίπτωση των ανέργων ηλικίας 67-74 ετών, η διάρκεια της επιδότησης θα ανέρχεται από 1 έως 2 έτη (12-24 μήνες), ενώ η απασχόληση τους θα είναι στο δημόσιο.

Προϋπόθεση για ενταχθεί κάποιος στο εν λόγω πρόγραμμα είναι να μην έχει θεμελιώσει έως τη χρονική στιγμή της ένταξης του συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται από το πρόγραμμα – όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr από τη ΔΥΠΑ- όποιος δεν του φτάνουν τα 2 έτη επιδότησης της απασχόλησης τα οποία προβλέπονται από αυτό, προκειμένου να ενταχθεί.

Στόχος του προγράμματος είναι στήριξη όσων ηλικιωμένων δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (15) έως τα 67 τους προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να λάβουν την ελάχιστη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ.

Έστω για παράδειγμα, ασφαλισμένος κλείνοντας τα 67 έτη του έχει μόνο 13 έτη ασφάλισης και συνεπώς δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη. Εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης στο δημόσιο μέσω ΔΥΠΑ για 2 χρόνια, θα συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης τα οποία απαιτούνται κατ΄ελάχιστον προκειμε΄νου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έτσι θα μπορεί στα 69 του να βγει στη σύνταξη.

Έστω ασφαλισμένος, για παράδειγμα, 70 ετών, έχει συμπληρώσει μόνο 12 έτη ασφάλισης. Του λείπουν δηλαδή άλλα 3 έτη για να βγει στη σύνταξη. Εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης στο δημόσιο από τη ΔΥΠΑ για 2 χρόνια, θα συμπληρώσει στα 72 του 14 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπληρώσει επιπλέον 1 έτος ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη.

Έστω ασφαλισμένος, για παράδειγμα 63 ετών. Έχει συμπληρώσει 14 έτη ασφάλισης. Εφόσον ενταχθεί στο προαναφερθέν πρόγραμμα πχ για 1 έτος, θα μπορούσε να συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης στα 64 του. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένει να κλείσει τα 67 έτη του (δηλαδή άλλα 3 έτη), προκειμένου να βγει στη σύνταξη.

 Πηγή:capital.gr - Δημήτρης Κατσαγάνης

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ