Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Έρχονται αλλαγές στα ακίνητα - Μείωση αντικειμενικών και μεταβιβάσεις - εξπρές

28/06/2023
145 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Έρχονται έξι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων μέσα στους επόμενους μήνες από τη νέα κυβέρνηση

Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων και στις συναλλαγές με την Εφορία, με στοχευμένες μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές, επέκτασή τους σε όλη τη χώρα και ευθυγράμμιση με τις εμπορικές, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 και μεταβιβάσεις-εξπρές περιλαμβάνει η ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης που θα ξετυλίγεται σταδιακά, προβλέπει:


«Κουρέματα» σε αντικειμενικές τιμές δήμων. Η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει την εξέταση των αιτημάτων των δήμων που ζητούν «κούρεμα» στις αντικειμενικές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές, με το επιχείρημα ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις αγοραίες προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και σε κοινωνικά επιδόματα.


Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώσουν τον έλεγχο και διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πράγματι αποκλίσεις οι ιδιώτες εκτιμητές θα εισηγηθούν στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες για δήμους, η οποία θα λάβει αποφάσεις για το εύρος και τη κλίμακα των μειώσεων. Ωστόσο, οι νέες αξίες δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023. Σημειώνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων, που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%, και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων, αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου – Ταύρου. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αθηναίων έχει αιτηθεί τη μείωση των αυξήσεων που έχουν γίνει κατά 50% σε 30 ζώνες της αρμοδιότητάς του. Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018. Με βάση το σχεδιασμό, ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών Αρχών και οι διορθώσεις στις τιμές αναμένονται το φθινόπωρο.


Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα. Πιστοποιημένοι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα προσδιορίζουν τις τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία για την ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων καθώς δεν γίνονται πράξεις, έχουν πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, και σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για ερειπωμένα χωριά. Στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Προσαρμογή στις εμπορικές τιμές. Δρομολογείται η πιλοτική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις μεταβολές των εμπορικών τιμών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης. Με το νέο σύστημα η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά, και δεν θα προσδιορίζεται, όπως σήμερα, από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι τιμές στην αγορά ανεβαίνουν, αυτόματα θα αυξάνονται και οι δεκάδες φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα, και το αντίθετο, όταν μειώνονται, θα «ξεφουσκώνει» ο φορολογικός λογαριασμός.


Αυτόματο Ε9. Η δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη Φορολογική Διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Έτσι, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται, πλέον, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» για μεταβιβάσεις. Καταργούνται δεκάδες πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που αποτελούν εστία ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους και οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται με διαδικασίες-εξπρές. Μεταξύ άλλων, καταργείται το πιστοποιητικό μη οφειλής από δωρεές - κληρονομιές, περιορίζονται τα δικαιολογητικά για βεβαίωση ΤΑΠ, επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, ενώ από την 1η Νοεμβρίου 2023 οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτου θα διεκπεραιώνονται, πλέον, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» της ΑΑΔΕ. Επισημαίνεται ότι το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς, και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

Αναμόρφωση της δήλωσης μισθώσεων. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μίας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.


vradini.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ