Σοβαρός κίνδυνος να ζητηθεί επιστροφή του επιδόματος ρεύματος για θέρμανση της χειμερινής περιόδου 2023-2024 προκύπτει για χιλιάδες δικαιούχους, εξαιτίας τεχνικών αστοχιών στη διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων.
Το πρόβλημα αναδεικνύει με επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν άμεσα.
Σύμφωνα με την επιστολή του ΕΣΠΕΝ προς τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντοπίστηκαν αναντιστοιχίες στα ΑΦΜ αρκετών παροχών κατά την τελική διασταύρωση των στοιχείων από τον ΔΑΠΕΕΠ.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ανάκτηση των ποσών τόσο από τους προμηθευτές όσο και από τους τελικούς καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι η επιδότηση έχει ήδη καταβληθεί μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ζητείται αλλαγή στον τρόπο ταυτοποίησης των δικαιούχων
Ο Σύνδεσμος ζητά την τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), ώστε η ταυτοποίηση των δικαιούχων να γίνεται βάσει του αριθμού παροχής και όχι αποκλειστικά με τον ΑΦΜ, όπως ισχύει σήμερα.
Όπως τονίζεται, πολλοί καταναλωτές επαληθεύτηκαν κανονικά από τον ΔΕΔΔΗΕ και έλαβαν το επίδομα, αλλά κινδυνεύουν να επιστρέψουν τα ποσά λόγω μη αντιστοίχισης στα δεδομένα του ΔΑΠΕΕΠ.
Ο ΕΣΠΕΝ υπογραμμίζει ότι οι προμηθευτές δεν έχουν ευθύνη για τις αναντιστοιχίες που διαπιστώθηκαν, καθώς δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν τη συμβατότητα των ΑΦΜ με τα υπόλοιπα στοιχεία, ευθύνη που ανήκει αποκλειστικά στον ΔΕΔΔΗΕ.
Άμεση πολιτική παρέμβαση
Ο ΕΣΠΕΝ καλεί την Πολιτεία να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να αποτραπεί η άδικη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών και να διασφαλιστεί η ομαλή ροή της διαδικασίας αποζημίωσης χωρίς ρίσκο για τους προμηθευτές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή:
«Η αναντιστοιχία των ΑΦΜ θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ κατά τον έλεγχο, ενώ οι προμηθευτές ούτε μπορούσαν, ούτε όφειλαν να γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των διαφορών.»
reader.gr