Τα νοσοκομεία, πάντως, αναμένεται να αλλάξουν, με βάση το σχέδιο που έχει ήδη καταρτιστεί προκειμένου -όπως υποστηρίζει η πλειοψηφούσα παράταξη- να προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
Ωστόσο, οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στα νοσοκομεία θα επιφέρουν και σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών αλλά και όλων των υγειονομικών. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα υπάρχουν διαφορετικών κατηγοριών γιατροί που θα αμείβονται διαφορετικά, θα εργάζονται διαφορετικές ώρες, ενώ θα έχουν και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.
Γιατροί με διαφορετικές σχέσεις εργασίας στο νέο ΕΣΥ
Ειδικότερα, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται από τον περιβόητο νόμο Γκάγκα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από την άλλη παραχωρεί τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Μπορεί να μην έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, όμως οι αλλαγές έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εάν η Νέα Δημοκρατία κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες.
Συγκεκριμένα, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που θα επιλέξουν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είτε με ιδιωτικό ιατρείο είτε σε κάποια ιδιωτική κλινική, αναμένεται σύντομα να έχουν διαφορετική σχέση εργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα έχουν τη μονιμότητα που διαθέτουν σήμερα.
Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα κέντρα υγείας, θα έχουν σύμβαση εργασίας συγκεκριμένου χρόνου και θα αμείβονται και αντίστοιχα, αφού θα είναι υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις επίσης με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ότι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.
Άγνωστο παραμένει εάν οι διαφορετικές αυτές σχέσεις εργασίας που θα αναπτυχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας τα επόμενα χρόνια, θα μπορούν να επιφέρουν ισορροπία εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των γιατρών αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων.
Πηγή ethnos.gr