Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Heliopolis: Αλλάζουν χέρια 4.000 δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 1.500 στεγαστικά

23/11/2022
2246 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Heliopolis που βγάζει σε πώληση η doValue, ως servicer του Cairo. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου, η αξία των εξασφαλίσεων και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Σύμβουλος η Hellenic Finance.

Στην πώληση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων από δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά προχωρά η doValue, για λογαριασμό των οχημάτων ειδικού σκοπού της τιτλοποίησης Cairo.

Το χαρτοφυλάκιο, με την κωδική ονομασία Heliopolis, περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 392,5 εκατ. ευρώ και ονομαστικής απαίτησης 793,2 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των απαιτήσεων (67%) αφορά σε 4.048 δάνεια μικρών επιχειρήσεων (ονομαστική απαίτηση 510 εκατ. ευρώ και μικτή λογιστική αξία 210 εκατ. ευρώ). Το 92% των παραπάνω δανείων έχουν καταγγελθεί.

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και 1.557 στεγαστικά δάνεια, τα οποία αρχικά προγραμματιζόταν να βγουν ως ανεξάρτητο χαρτοφυλάκιο (project Rebound), αλλά αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στο Heliopolis. Η μικτή λογιστική αξία των στεγαστικών ανέρχεται σε 139 εκατ. ευρώ και είναι καταγγελμένα σε ποσοστό 76%.

Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει απαιτήσεις από 8.775 δάνεια, τα οποία ανήκουν σε 6.914 δανειολήπτες. Πέραν των στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν δύο δάνεια προς εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και 1.150 δάνεια στην κατηγορία Home Equity, μικτής λογιστικής αξίας 36,4 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα των δανείων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Το Real Estate Value των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 530 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 360 εκατ. ευρώ αφορούν σε κατοικίες και τα 83,5 εκατ. ευρώ σε γη. Οι εξασφαλίσεις είναι διεσπαρμένες σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες εξ αυτών στην Αττική (σ.σ. 34% του Real Estate Value). Ακολουθεί η Μακεδονία με 20% και η Πελοπόννησος με 11%.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις 19 Δεκεμβρίου και άνοιγμα της δεύτερης φάσης στις 9 Ιανουαρίου, με κατάθεση δεσμευτικών προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Hellenic Finance του Άνθιμου Θωμόπουλου.

H αύξηση του κόστους χρήματος και η αβεβαιότητα, για το πόσο ισχυρή θα είναι η ύφεση, η οποία ενδέχεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2023 έχει προκαλέσει ένα μικρό «μούδιασμα» σε όσους δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά των NPEs. Tο πρόβλημα μερικής αδρανοποίησης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μετά την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τη νομοθετική επίλυσή του επιτείνει την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν παράλληλα με το Helliopolis η doValue «τρέχει» άλλη μια πώληση χαρτοφυλακίου στη δευτερογενή αγορά για λογαριασμό των ειδικών οχημάτων της τιτλοποίησης Cairo. Πρόκειται για το project Suez, την πώληση, δηλαδή, χαρτοφυλακίου με δάνεια, τα οποία έχουν ρυθμιστεί, βάσει του νόμου Κατσέλη.euro2day.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ