Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ι. Τσιαμήτρος: Τουρισμός και οικονομικό αποτύπωμα στο φετινό ΑΕΠ

16/05/2022
36 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Έλλειψη σε θέσεις εργασίας και μείωση του ρυθμού των εκταμιεύσεων στις χρηματοδοτήσεις θα χαλάσουν εκτιμώ την εικόνα και εξηγώ:

Ο τουρισμός είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για το ελληνικό ΑΕΠ, συνεισφέρει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία τα οποία ωστόσο για να έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική κοινωνία χρειάζεται δουλειά όπως φαίνεται από τα φετινά στοιχεία.Συχνά λέμε πως είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για να συνεχίσει όμως να είναι θα πρέπει να της δώσουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.


1. Οι εκτιμήσεις για 50.000 - 55.000 κενές θέσεις εργασίας τη φετινή σαιζόν αναπόφευκτα θα έχουν αντίκτυπο. Όλοι αυτοί οι μισθοί δεν θα καταβληθούν για φέτος, το κράτος θα χάσει πολλά δισεκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές άμεσα αλλά και έμμεσα. Άμεσα από την ίδια τη μισθολογική δαπάνη από την οποία απορρέουν τα παραπάνω, και φυσικά έμμεσα από τα νέα έσοδα που θα δημιουργούσαν αυτά τα χρήματα στην κατανάλωση από τις δαπάνες των εργαζομένων. Φυσικά κάποιοι από αυτούς θα το πράξουν βρίσκοντας δουλειά σε άλλους κλάδους, πολλοί όμως είναι πιθανό να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό για αυτήν την τουριστική περίοδο ή ακόμη και να μείνουν ανενεργοί εργασιακά. Το πρόβλημα θα έχει και αντίκτυπο στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγικότητα στοιχείο που φέρνει νέα οικονομική σμίκρυνση στο τουριστικό κομμάτι του ΑΕΠ.


2. Οι τουριστικές επενδύσεις που σχεδιάζονταν για το 2022 δεν φαίνεται να έχουν τη δυναμική που προσδοκούσε το υπουργείο οικονομικών. Επενδύσεις που μείωσαν το ρυθμό τους και λόγω της διεθνούς συγκυρίας (πληθωρισμός, αστάθεια, άνοδος οικοδομικών υλικών), και λόγω των επιχειρηματικών δανείων τα οποία είναι πολύ αυξημένα αλλά φαίνεται να χάνει κάπως τη δυναμική του το τουριστικό κομμάτι.

Ενδεικτικά άρθρου του Λεωνίδα Στεργίου στο capital στις 11/5/2022 περί εκταμιεύσεων για το α' τρίμηνο αναφέρει :

"Η προετοιμασία για επενδυτικά σχέδια που δρομολογούνται κυρίως στους κλάδους των υποδομών, τις επιπτώσεις του πληθωρισμού κυρίως στον ενεργειακό κλάδο και την αβεβαιότητα σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, λόγω ανατιμήσεων και πολέμου, αποτυπώνονται στα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ τρίμηνο, όπου παρέχεται μεγαλύτερη ανάλυση ανά κλάδο, μέγεθος επιχειρήσεων, ακόμα και ο αριθμός των νέων δανείων.

Η συνολική εικόνα δείχνει επιβράδυνση στον ρυθμό των εκταμιεύσεων. Η ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των τραπεζών για ρεκόρ επιχειρηματικών δανείων φέτος, λόγω δρομολογημένων επενδυτικών σχεδίων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και του πληθωρισμού.

Η πρώτη εικόνα καταγράφει ότι μεταποίηση, εμπόριο και τουρισμός απορρόφησαν το 60% των νέων εκταμιεύσεων το α’ τρίμηνο του έτους που ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ. Όμως, το ποσό αυτό είναι αρκετά μικρότερο από το 1,4 δισ. ευρώ του α’ τριμήνου 2021. Ειδικότερα, τα νέα δάνεια προς τη μεταποίηση στο α’ τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ (από 326 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021), στη εμπόριο 199 εκατ. (από 398 εκατ.) και στον τουρισμό (ξενοδοχεία και εστίαση) 142 εκατ. (από 155 εκατ.)

Ακόμα ειδικότερα τα στοιχεία για τον τουρισμό με νούμερα :

Τουρισμός: Τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού έχουν μειωθεί σε 53 εκατ. ευρώ, έναντι 109 εκατ. ευρώ στο ίδιο τρίμηνο του 2021.

Σε όλο αυτό το κλίμα για τις αρχές του 2022 έρχεται να προστεθεί και η ποιότητα των τουριστών άρα και τα έσοδα κατά κεφαλήν που μας αφήνουν. Δε φαίνεται σε κανένα στοιχείο από τις προκρατήσεις αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού πως θα αλλάξει κάτι τη φετινή σαιζόν, μάλιστα λόγω του μειωμένου εισοδήματος των τουριστών λόγω του υψηλού πληθωρισμού και στις δικές τους χώρες πιθανόν θα είναι ακόμη πιο φειδωλοί στις καλοκαιρινές τους διακοπές για το 2022. Μακάρι να διαψευστώ αλλά προβλέπω μία δύσκολη χρονιά.


ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ


  1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ.
  2. ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
  3. ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
  4. ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΘΙ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ – ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΟΕΕΗ ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ