Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα 4+1 προγράμματα που μπορούν να συμμετέχουν - Οφέλη σε είδος και χρήμα

17/09/2022
102 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Δυνατότητα να ανακαινίσουν δωρεάν ή με μικρό οικονομικό κόστος και στη συνέχεια να νοικιάσουν τα ακίνητα που διαθέτουν σε νέους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ευνοημένοι από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι τουλάχιστον 30.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (παλαιών κατοικιών), καθώς θα έχουν την ευκαιρία να τις ανακαινίσουν ή να τις αναβαθμίσουν ενεργειακά. Παράλληλα το Κράτος θα αναλάβει να πληρώνει τα ενοίκια όσων μένουν στα διαμερίσματα του προγράμματος «Σπίτι μου», εξασφαλίζοντας ένα σίγουρο και εγγυημένο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αξιοποιήσουν τις εξής δράσεις:

- Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Οι ιδιοκτήτες π.χ. που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν εγγυημένο εισόδημα από το μίσθωμα που θα καταβάλει το κράτος, για τις κατοικίες τους, οι οποίες θα διατεθούν σε νέους δικαιούχους. Το κράτος αναλαμβάνει επίσης τις επισκευές.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά 1.000 διαθέσιμα σπίτια που είχαν διατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα διαθέσει σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεικές και άλλες ευάλωτες ομάδες με φθηνό ενοίκιο. Η δράση αναμένεται να δρομολογηθεί έως το Μάρτιο 2023.

- Πρόγραμμα «Εστία»: Μέχρι το Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν, για επιπλέον 3 έτη. Θα ακολουθήσει (έως το Φεβρουάριο του 2023) η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής προς τους ωφελούμενους.

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η στέγαση των δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής των διαμερισμάτων, όπου χρειάζεται.

Πρόγραμμα μαζικής αξιοποίησης κλειστών ιδιωτικών κατοικιών: Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ αφορά την αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων. Στην πράξη θα ανακαινισθούν 4.000 ακίνητα και θα παραχωρηθούν για 5 και πλέον έτη σε 10.000 νέους 25- 39 ετών.

Το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους θα είναι εγγυημένο ενοίκιο από το κράτος.

- Κοινωνική κατοικία σε ευάλωτους: Μικρότερης εμβέλειας θα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες μονάδες, προϋπολογισμού 1.5 εκ ευρώ που προβλέπει την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Ωφελούμενοι είναι νέοι και ζευγάρια έως 39 ετών.

Εως το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους και θα ακολουθήσουν το 2023 η επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών καθώς και η επιλογή των δικαιούχων.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω

Με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών θα επιδοτηθούν για να τις ανακαινίσουν, με προϋπόθεση να τις διαθέσουν για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να επωφεληθούν και από το πρόγραμμα ανακαίνισης, χωρίς να αποκλείεται η ενεργειακή αναβάθμιση.

Ιδιοκτήτες κενών κατοικιών έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα θα λάβουν επιδότηση έως 40% για εργασίες ανακαίνισης των κατοικιών (ύψους έως 10.000 ευρώ) οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να νοικιαστούν τουλάχιστον για τρία έτη. Κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία και πρέπει να οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€.

Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που θα εφαρμοστούν, θα πριμοδοτούνται όσοι έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ