Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα ακόμη τρίμηνο

19/05/2023
47 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος για ένα ακόμη τρίμηνο και συγκεκριμένα έως τις 30 Σεπτεμβρίου προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράλληλα με την παράταση για το ίδιο διάστημα του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο και έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα πάνω από 3,25 δις. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Παρ’ ότι εκκρεμεί η έγκριση από την Κομισιόν παράτασης των δύο παρεμβάσεων που ελήφθησαν μέσα στην ενεργειακή κρίση έως και το τέλος του 2023, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μπροστά στον κίνδυνο της αυτόματης επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη λήξη της ισχύος της στις 2 Ιουλίου, προχώρησε χθες με υπουργική απόφαση μονομερώς στην παράτασή τους μέχρι το Σεπτέμβριο. Με τον τρόπο αυτό μετατίθεται στη νέα κυβέρνηση η δύσκολη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την παράταση του μέτρου αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό το ζήτημα, κάτι που είναι εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Αντιθέτως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έτοιμες να δώσουν το «πράσινο» φως για την παράταση του μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών στην χονδρεμπορική αγορά. Εχουν ήδη εξάλλου εγκρίνει έναν παρόμοιο μηχανισμό στην Ισπανία και στην Πορτογαλία  (Ιβηρικό μοντέλο).

Οι ενστάσεις της Κομισιόν στην παράταση του νέου μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα, δέκα ημέρες νωρίτερα βάσει πρόβλεψης για την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής, συνδέονται με τις πολλαπλές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και την παραγωγή υπερκερδών στη λιανική, ζήτημα που αναγνωρίστηκε από το ΥΠΕΝ και παρ’ ότι έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο η ανάκτησή τους, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη εκ του νόμου υπουργική απόφαση. Ετσι μεταφέρεται και αυτή η «καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο υπουργός εξάλλου ανακοινώνοντας την τρίμηνη παράταση των δύο μηχανισμών σημειώνει ότι, παρέχεται το κατάλληλο χρονικό διάστημα στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Οι προμηθευτές πάντως έχουν προεξοφλήσει την μη έγκριση, από την Κομισιόν, της παράτασης του νέου μηχανισμού τιμολόγησης και καταρτίζουν ήδη τιμολόγια με σταθερούς και μεταβλητούς συντελεστές, προκειμένου να αποφύγουν την δαιμονοποιημένη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πολλοί εξ αυτών έχουν έτοιμα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας και έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση των πελατών τους.

Τα τιμολόγια πάντως του Ιουνίου θα έχουν «άρωμα» εκλογών αφού θα ανακοινωθούν στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν την διεξαγωγή τους. Η αποκλιμάκωση της μέσης τιμή του φυσικού αερίου τον Mάιο στα 34,5 ευρώ/ΜW από τα 41,8 ευρώ/MWh τον Απρίλιο και αντιστοίχως της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στα 115 ευρώ/MWh από τα 120,44 ευρώ/MWh τον Απρίλιου προεξοφλούν μειώσεις των τιμολογίων της τάξης των 10 -15 ευρώ/MWh σε σχέση με τα τιμολόγια του Ιουνίου. Ωστόσο η άποψη που επικρατεί στην αγορά είναι ότι θα δούμε μεγαλύτερες μειώσεις και αυτό γιατί η ΔΕΗ που ως κυρίαρχος παίχτης δίνει τον τόνο θα συνεκτιμήσει και τον παράγοντα εκλογές στην διαμόρφωση του τιμολογίου της.

Συνυπολογίζοντας και τις επιδοτήσεις της τάξης των 15 ευρώ/MWh που έχει προαναγγείλει για τον Ιούνιο ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, οι τελικές τιμές αναμένεται να κινηθούν κάτω από την τιμή – στόχο των 15 ευρώ/MWh και για τα χαμηλά τιμολόγια του Απριλίου κάτω και από τα 10 ευρώ/MW, επίπεδα δηλαδή προ κρίσης.


dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ