Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

«Καμπανάκι» από το Ευρωκοινοβούλιο για τον υπερτουρισμό στην Ελλάδα – Γιατί η οικονομία κινδυνεύει με κατάρρευση

13/07/2024
237 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τουρισμό στην Ελλάδα αποκαλύπτει ότι το τρέχον μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του τουριστικού τομέα και μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα 10 χρόνια

Οτουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει σε 10 χρόνια εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο, προειδοποιούν οι ειδικοί σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μελέτη, κρούει το «καμπανάκι» στην Ελλάδα η οποία όπως αναφέρει υποφέρει από «υπερ-τουρισμό» και κινδυνεύει άμεσα να κινδυνεύσει εντελώς ο κλάδος.

Το τρέχον τουριστικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του τουριστικού τομέα και μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση.

Ο τρόπος διαχείρισης του νερού και της ενέργειας, η φροντίδα των πολιτιστικών και ιστορικών τοποθεσιών και η διατήρηση της παράκτιας ζώνης σε καλή κατάσταση αποτελούν τομείς που ανησυχούν τους ειδικούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Η επιτροπή ζήτησε την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου για τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «έλλειψη οράματος και στρατηγικής».

Ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε δραματικά στην Ελλάδα την περίοδο 2022 – 2023, με 33 εκατομμύρια ανθρώπους να επισκέπτονται τη χώρα πέρυσι. Η Σαντορίνη, για παράδειγμα, έχει 15.550 μόνιμους κατοίκους και παράγει περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Πέρυσι, το νησί υποδέχθηκε 2 εκατομμύρια τουρίστες. Ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στους πολιτιστικούς, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Η Ακρόπολη – ένα από τα μνημεία με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως εισάγει μέτρα, όπως τα εισιτήρια χρονομετρημένης εισόδου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον συντριπτικό αριθμό επισκεπτών καθημερινά. Επίσης, υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη Σαντορίνη και έχουν δημιουργηθεί ζώνες κυκλοφορίας στην Ακρόπολη.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι η εισροή τουριστών έχει προκαλέσει και προβλήματα με το νερό, με τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλά μέρη. Η κατανάλωση ενέργειας από τον τουριστικό κλάδο είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα εντός των ξενοδοχειακών μονάδων.

«Η γενική αίσθηση που υπάρχει στους πολίτες [είναι] ότι η παράκτια ζώνη και η κοινή χρήση της απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την απερίσκεπτη, και μερικές φορές αυθαίρετη, τουριστική ανάπτυξη», προσθέτει η έκθεση.

Αυξημένη όμως είναι και η ζήτηση για καταλύματα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα μέρη, όπως η Αθήνα, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 40% των διαθέσιμων κλινών.

«Η οικονομία της χώρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη την ανάγκη βιώσιμης διαχείρισής της, ώστε να γίνει πηγή πλούτου με μακροπρόθεσμη απόδοση και να μην εξαντληθούν οι δυνατότητές της, σπαταλώντας και καθιστώντας τους τουριστικούς μας προορισμούς μη ελκυστικούς μακροπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.

Στην Ελλάδα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και σε όλη την έκθεση δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου για το μέλλον, καθώς οι ανάγκες της «κοινωνίας των πολιτών» πρέπει να εξισορροπούνται με «το πραγματικό οικονομικό όφελος» του τουρισμού.

Πηγή: skai.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Ανώνυμος
Ανώνυμος 13/07 - 18:01
Προς Ανώνυμος13/07 - 12:39
Αν δεν υπήρχε τουρισμός δεν θα χρειαζόντουσαν γιατροί και δάσκαλοι αφού ούτε οι Κωοι θα έμεναν εδώ.Όσο για την κυρία Αγρελη της φταίει ο βιολογικός αλλά απολάμβανε μας εχρι πει το μπανιο της στα απόβλητα του εργοστασίου ντομάτας του Νομικού μιας και ήταν και ζεστή η θάλασσα εκεί.Ότι ναναι,έχουμε γεμίσει ειδικούς.Η έκθεση τελικά δεν κας είπε,θα φύγουν από εδώ οι τουριστες που έχουμε όλα αυτά τα κακά αλλά έρχονται και περισσότεροι,που θα πάνε;Ποια χώρα είναι το πρότυπο να αντιγράψουμε;
Ανώνυμος
Ανώνυμος 13/07 - 12:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Γιατι ανεβαζετε τέτοια αρθρα δεν ξέρω.Οι Κώοι για το μόνο που ενδιαφέρεστε ειναι να έχετε περισσότερους τουρίστες για να βγάζετε περισσότερα λεφτα.Αλλα για αυτούς που σας φυλάνε (αστυνομια,στρατό) και μορφώνουν τα παιδιά σας (α ξέχασα δεν χρειαζονται τα γράμματα έχετε λεφτα και θα βγαλουν και τα παιδιά ) δεν σας ενδιαφέρει καθόλου!!!!Μετα οταν θα επιτάξει ιδιωτες γιατρους για το νοσοκομείο ο Υπουργος μην φωνάζετε γιατι έσεις διωχνετε και κανεντε κόσμο να μην θέλει να έρθει να δουλεψει στο νησι μονιμα.
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 13/07 - 11:01
Τουρισμός
Σε όλα υπάρχει ακμή και παρακμή. Η φονική πανδημία και οι περιορισμοί έσπρωξαν μετά την λήξη της εκατομμύρια κόσμου για διακοπές. Επίσης οι οργανωμένες ομαδικές διακοπές είναι πολύ φθηνές και προσιτές για αρκετό κόσμο. Η υπερβολική εισβολή τουριστών συμβαίνει σε όλη την Μεσόγειο . Όμως εδώ στο νησί θα χρειαστούμε σωστές υποδομές και υπηρεσίες. Προσωπικό στα δάση στην καθαριότητα στην υγεία. Στην διαχείριση του νερού και του ηλεκτρικού .στην αποχέτευση που όλο το Ψαλίδι βρωμάει από τα λύματα του βιολογικού που δεν γίνεται σωστή επεξεργασία. Τέλος αφήσαμε την αγροτιά και την κτηνοτροφία τον Πρωτογενή τομέα να μαραζώνει όταν η Κως έτρεφε σχεδόν όλα τα νησιά με 7 εργοστάσια.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ