Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κατά 21,2% θα μειωθεί η εισφορά των Δήμων στον ΦΟΔΣΑ το 2023

27/08/2022
50 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Οριζόντια μείωση της πληρωτέας ετήσιας εισφοράς που καταβάλουν οι δήμοι κατά 21,2%,  είναι η τιμολογιακή πολιτική για το 2023 που αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι εντάσεις.

Μετά από περίπου τρεις ώρες συνεδρίασης και ενώ είχαν προηγηθεί αντιπαραθέσεις, έντονες κάποιες φορές, μεταξύ του περιφερειάρχη και προέδρου του ΦΟΔΣΑ (σ.σ. ο οποίος προήδρευσε και της συνεδρίασης), κ. Γιώργου Χατζημάρκου, και του δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κοβαίου και της αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Αγγελικής Πρίντεζη, τελικά μετά από πρόταση του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, προς τον κ. Χατζημάρκο να μειωθεί κατά 25% η συνολική πληρωτέα εισφορά που καταβάλλουν οι δήμοι όχι μόνο στον ΦΟΔΣΑ αλλά και στην Κεντρική Διοίκηση για διάφορα τέλη, βρέθηκε η χρυσή τομή στην οριζόντια μείωση της τάξεως του 21,2% για το 2023.

Εκείνο που αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση ήταν από τη μία πλευρά μερίδα δημάρχων-δήμων που αντιδρούν λέγοντας ότι αδυνατούν να πληρώσουν και γενικά ότι όλοι οι δήμαρχοι αυτή τη δύσκολη περίοδο δέχονται πιέσεις από τους δημότες τους και από την άλλη,  συνάδελφοί τους που πιστεύουν στον φορέα και θεωρούν ότι τόσα χρόνια δεν είχε γίνει διαχείριση των απορριμμάτων και, κατά κάποιο τρόπο, το  πρόβλημα «έσκασε» στα χέρια τους και βέβαια αυτή της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, όπως την εξέφρασε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος τους παρέπεμψε στα συνδικαλιστικά τους όργανα και την Κεντρική Διοίκηση.

Η συνεδρίαση
Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν δέκα και ανάμεσά τους ήταν τα εξής: η έγκριση απολογισμού τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών μελών ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, η έγκριση επικαιροποίησης –τροποποίησης τιμολογιακής πολιτικής  ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2022, η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2023, όπως και του προϋπολογισμού καθώς και η έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών των μελών του για το 2023 

Παρόντες στη συνεδρίαση (σ.σ. εκτός από τους παραπάνω) ήταν: ο δήμος Θήρας δια του δημάρχου του κ. Σιγάλα, ο δήμος Καλυμνίων δια του δημάρχου του κ. Διακομιχάλη, ο δήμος Κω δια του δημάρχου του κ. Νικηταρά,  ο δήμος Λειψών δια του δημάρχου του κ. Μάγγου, ο δήμος Μύλου δια του δημάρχου του κ. Μικέλη, ο δήμος Μυκόνου δια της αντιδημάρχου κ. Σαμψούνη, ο δήμος Νισύρου δια του δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου, ο δήμος Φολεγάνδρου δια τη δημάρχου κ. Ευθαλίας Παπαδοπούλου, ο δήμος Χάλκης δια του δημάρχου κ. Άγγελου Φραγκάκη, ο δήμος Τήλου δια του κ. Στάθη Κοντού, ο δήμος Αμοργού δια του δημάρχου κ. Ελευθέριου Καραΐσκου ενώ ο δήμος Καρπάθου εκπροσωπήθηκε αργότερα δια του αντιδημάρχου κ. Παραγιού. Δηλαδή, στη γ.σ. παρίστατο σχεδόν το 88% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας. Παρών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης καθώς και σύμβουλοι του ΦΟΔΣΑ.

Ξεκινώντας η συνέλευση, ο πρόεδρός της έδωσε το στίγμα προς τα μέλη λέγοντας: «Έχουμε κλείσει δύο χρόνια λειτουργίας, δύο χρόνια πάρα πολύ δύσκολα και κρίσιμα ταυτόχρονα. Ας γυρίσουμε πίσω να θυμηθούμε ποιο ήταν το στοίχημα αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, της ίδρυσης δηλαδή του ΦΟΔΣΑ και στο Νότιο Αιγαίο: το στοίχημα ήταν να δρομολογηθούν λύσεις στα νησιά τα οποία ήταν μέχρι πρότινος πρωταθλητές σε περιβαλλοντικά πρόστιμα τα οποία η χώρα πλήρωνε στην Ε.Ε.

Και, τουλάχιστον αρχικά σε επίπεδο σχεδιασμού, να κλείσει όλο το σχέδιο διαχείρισης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, να γίνει επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, να ενταχθούν και να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για όλα τα έργα σε ό,τι αφορά τη συνέχεια». 

Η παρέμβαση του κ. Γραφάκου
Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων της κυβέρνησης, κ. Μανόλης Γραφάκος παρενέβη στη συνέλευση με zoom και ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε πλέον επίσημα το πρόγραμμα του περιβάλλοντος για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, το οποίο περιλαμβάνει 600 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των αποβλήτων όταν, τρία χρόνια πριν, δεν υπήρχε καμία τέτοια προοπτική. Μετά, λοιπόν, από τη χθεσινή θετική εξέλιξη για τη χώρα, θα ξεκινήσει γρήγορα ένας νέος κύκλος δημοπρατήσεων με πρώτη την Τήνο την ερχόμενη Δευτέρα ενώ στις πρώτες θα είναι και η Λέρος.

Κάλεσε, λοιπόν, τους δημάρχους να προσαρμοστούν στο νέο γεγονός ώστε να τελειώνουμε και με τις τελευταίες μονάδες που είναι σε εκκρεμότητα ενώ εξήρε την πορεία του ΦΟΔΣΑ αυτά τα δύο χρόνια. Τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη ώστε κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των αποβλήτων, να δρομολογηθούν με τολμηρές λύσεις, όπως είπε.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο Νότιο Αιγαίο.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καμπουράκης, εστίασε στον ΧΥΤΑ λέγοντας ότι είχε ενημέρωση ότι η Ρόδος το 2019 έφθασε του 125 χιλιάδες τόνους σκουπίδια με ποσοστά ανακύκλωσης που αγγίζουν τα όρια της προσβολής για εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, δεν λειτουργούν μηχανήματα.

Έκανε, μάλιστα, γνωστό ότι η πρόταση του επικεφαλής του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου είναι να…κλείσει χθες και του ζητάει να μεταφέρουν τα μηχανήματα από τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου που είχε πάρει ο ΦΟΔΣΑ σ’ αυτόν της Βόρειας Ρόδου ο οποίος όμως δεν έχει άδεια, πυρανίχνευση κτλ.

«Ο ΦΟΔΣΑ δημιουργήθηκε για να λύσει αυτά τα προβλήματα και όσοι ζούνε κοντά στον…Άγιο Βασίλη ή στην Κοκκινοσκουφίτσα ή στον Σούπερμαν μπορούν να ονειρεύονται ό,τι θέλουν.

Εγώ από πλευράς δημάρχου Ρόδου οφείλω να πω: η Ρόδος δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΦΟΔΣΑ για τη Ρόδο είναι αναγκαίος, χρειάζεται 4-5 εκατομμύρια άμεσες πληρωμές στον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου μόνο, χρειάζονται μηχανήματα, χρειάζεται σεβασμός στο έργο που είναι η επεξεργασία των αποβλήτων και η ταφή στον ΧΥΤΑ. Άρα, για μένα ο ΦΟΔΣΑ είναι η λύση διότι σε ένα, δύο τρία χρόνια, θέλουμε δεν θέλουμε, πρέπει να έχουμε διαδικασίες που μας κάνουν υπερήφανους και τρόπο λειτουργίας που να μην μας λένε 1Η Αυγούστου κλείνει ο ΧΥΤΑ και δεν έχει το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου τη δυνατότητα να απορρίψει τα απορρίμματά του», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Και είπε, στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης: «Αν κάποιοι από εσάς δεν ήθελαν μία φορά την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ, εγώ δεν την ήθελα δέκα γιατί έπεσε πάνω μου ένα φορτίο, στην πιο δύσκολη περιφέρεια της Ελλάδας, με το λιγότερο προσωπικό, στην πιο δύσκολη περίοδο, να διαχειριστώ ζητήματα για τα οποία ήμουνα εντελώς αποξενωμένος μέχρι την ίδρυση του Οργανισμού».

Στη συνέχεια, δήλωσε περήφανος για όλους όσοι δούλεψαν γι’ αυτό γιατί η συμβολή του ΦΟΔΣΑ για να επιτευχθεί αυτή η νίκη στις Βρυξέλλες είναι σημαντική, ενώ έχουμε το μερίδιό μας στα 600 εκατ. ευρώ. Είπε ακόμη  ότι δεν μετανιώνει ούτε μέρα, με ό,τι έχει «τραβήξει» αυτά τα δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει να μην ιδρυθεί ο φορέας γιατί του αρέσει η ευθύνη. Και στη συνέχεια έστειλε το μήνυμα ότι τα νησιά μας αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο και «αν αυτό πρέπει να έρθει με συγκρούσεις, να ξέρετε πως καμία απολύτως μάχη δεν με τρομάζει.

Σε καμία σύγκρουση δεν πρόκειται να κάνω πίσω ούτε χιλιοστό. Φεύγοντας από αυτό τον Οργανισμό, θα αφήσω πίσω μου το σχέδιο και τις υποδομές που τα νησιά αξίζουν για το μέλλον που μπορούν να κερδίσουν», τόνισε.

Στη συνέχεια, συστήνοντας την Εταιρεία-εξωτερικό συνεργάτη του ΦΟΔΣΑ που «έχτισε» τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είπε ότι «προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων, ο Χατζημάρκος δεν έκανε τον πίνακα των εισφορών».

Υψηλοί τόνοι
Ο περιφερειάρχης φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης ότι ήταν ενοχλημένος με τις αντιδράσεις που εξέφρασαν δήμοι σε συνεδρίαση των δημοτικών τους συμβουλίων σχετικά με το ύψος των εισφορών και άφηνε αιχμές κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο αναρωτήθηκε γιατί αυτά δεν ετέθησαν στον κ. Γραφάκο ή στο συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων, την ΚΕΔΕ, και τίθενται στον ίδιο. 

Όταν πήρε τον λόγο η κα Πρίντεζη, μεταξύ άλλων, ρώτησε γιατί δεν έχει επιστραφεί το τέλος αποκατάστασης των έργων που δεν έχουν εκτελεστεί, ήτοι 180 χιλιάδες ευρώ για τον δήμο Σύρου και κυρίως το ΦΠΑ των έργων που δεν εκτελέστηκαν, σύνολο 240 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, στην επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής για το 2022 καλούνται να πληρώσουν 80 χιλιάδες ευρώ περισσότερα, όπως είπε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι από τη στιγμή που δεν έχουν δει έργα το 2021 γιατί να πληρώσουν το κύτταρο το οποίο παρουσιάζει την ίδια αν όχι χειρότερη εικόνα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο περιφερειάρχης, λέγοντας ότι γίνεται προσβλητικά όλο αυτό και ότι το τέλος αποκατάστασης δεν επιστρέφεται γιατί απαγορεύεται, το ΦΠΑ έχει επιστροφή, και ρώτησε εάν αμφισβητούνται λογιστικές εγγραφές.

«Σ’ αυτό το επίπεδο πολιτικής να κατέβουμε;», είπε ενώ ο σύμβουλος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γαμβρούδης, ανέφερε ότι έχουν περιληφθεί και νομικές δεσμεύσεις του φορέα για τον μεγάλο διαγωνισμό που βγήκε στον αέρα στη Σύρο και τα κόστη είναι μεγάλα.
Σε υψηλούς τόνους ήταν, επίσης, στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης ο οποίος είπε ότι χρεώνουν τόσο γιατί οι βλάβες πρέπει να αντικατασταθούν και οι δήμοι τα εισπράττουν από τους πολίτες. «Γιατί δεν ρωτήσατε τον κ. Γραφάκο γιατί δεν σας χρηματοδοτεί;», είπε προς την αντιδήμαρχο.

Η τελευταία πάντως απάντησε ότι θεώρησαν ότι έπρεπε πρώτα να το καταθέσουν στη γ.σ. «Δεν μας πείθετε ότι σέβεστε τον ΦΟΔΣΑ. Στο δημοτικό συμβούλιο περιγράψατε έναν φορέα που δεν τον εμπιστεύεστε», απάντησε ο κ. Χατζημάρκος. 

Και η τοποθέτηση του κ. Κοβαίου, που ακολούθησε, πυροδότησε εντάσεις καθώς ο δήμαρχος διαμαρτυρήθηκε για το ξαφνικό ποσό που τους ήρθε να πληρώσουν ενώ ανέφερε ότι έχουν ενημερώσει την Κεντρική Διοίκηση.

Είπε ότι δεν αμφισβητούν τα νούμερα αλλά στάθηκε στη δυσκολία που έχουν ως δήμος να ανταποκριθούν και «δεν βγαίνουν τα νούμερα». Ανέφερε ακόμη ότι τα Δωδεκάνησα με τις Κυκλάδες έχουν τεράστια διαφορά και θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας σε κάθε νομό. Και η κ. Πρίντεζη τοποθετήθηκε στο ίδιο πνεύμα:

«Δεν μπορεί να μην έχετε δώσει ένα ευρώ, να κατηγορείτε τον φορέα, την περιφέρεια, να μη δίνετε τα χρήματα και να μας κατηγορείτε όταν τα πήραμε», είπε ο Περιφερειάρχης. 

Στη συνέχεια, όμως, ανέβασε τους τόνους λέγοντας «εδώ χτυπάμε πάτο σε πολλά θέματα. Δεν ντρεπόμαστε λίγο να λέμε αυτά για τον φορέα χωρίς προσωπικό που πλήρωνε δαπάνες ΧΥΤΑ. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια προσβολή, τέτοιο λαϊκισμό!».

Ο κ. Χατζημάρκος ενοχλήθηκε σφόδρα με αναφορά που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου σχετικά με τις αναθέσεις και μάλιστα διάβασε το επίμαχο σημείο από τα πρακτικά της συνεδρίασης και στη συνέχεια εξήλθε της αίθουσας!

Στο σημείο αυτό, πάντως, παρενέβη «πυροσβεστικά» ο κ. Καμπουράκης ο οποίος ενημέρωσε ότι το τέλος ταφής στη Ρόδο είναι 2 εκατ. ευρώ. Είπε, ακόμη, ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό τα ανταποδοτικά του 2023, το τιμολόγιο, να είναι με βάση την έκρηξη της τιμής της ενέργειας το 2022.

Ανέφερε, ακόμη, ότι τους έρχονται καταγγελίες και μηνύσεις και ότι η κατάσταση στη Ρόδο είναι αδιανόητα απαράδεκτη και ότι κόσμος θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τα σκουπίδια που παράγει και όχι αν δεν είναι καθαρός ο δήμος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημάρχων σε ήπιους τόνους, όπως του κ. Σιγάλα που είπε, μεταξύ άλλων, ότι το τέλος ταφής το έβαλαν κάτω από το χαλί όλοι οι πρώην δήμαρχοι χωρίς να προχωρούν σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων με σοβαρότητα.  «Πίστεψα σ’ αυτό τον φορέα και επεδίωξα να είμαι μέλος του Δ.Σ.», είπε.

Αλλά και ο κ. Διακομιχάλης είπε ότι όταν δημιουργήθηκε ο ΦΟΔΣΑ «πήρε ανάσα» και τόνισε ότι πρόκειται για μία Α.Ε. που λογοδοτεί και ελέγχεται. «Θα παρακολουθούμε με ευλάβεια τι θα πληρώνει ο Καλυμνιακός λαός», είπε. «Οι χρεώσεις είναι για τις υπηρεσίες που παίρνουν οι δήμοι και όλα δικαιολογούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ», είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος σε άλλο σημείο εξέφρασε τη λύπη του γιατί στοχοποιείται ο φορέας.

Μάλιστα, σχετικά με τα δημοτικά τέλη, διεμήνυσε προς τους Δημάρχους να κάνουν ό,τι θέλουν αλλά αν επιρρίψουν ευθύνες στον  ίδιο, στον  ΦΟΔΣΑ κτλ. θα ζητήσει δημόσια τους απολογισμούς των δημοτικών τελών δεκαετίας και θα δείξει τι πληρωνόταν από τον... κουβά «δημοτικά τέλη».

Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του 2023, τα στελέχη της Εταιρείας ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι τα τέλη ταφής θα είναι αυξημένα κατά 5 ευρώ, δηλαδή 25 ευρώ τον τόνο ενώ θα έχουν 16 νέα έργα στα νησιά.

Η κ.Πρίντεζη πρότεινε να βρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι που θα πρέπει να καταβάλουν αυτό το ποσό στον φορέα ενώ ο κ. Κοβαίος είπε ότι θα διεκδικήσουν τη μείωση ή την κατάργηση του τέλους ταφής και διευκρίνισε ότι η αναφορά στις αναθέσεις δεν ήταν μομφή. «Να πάτε στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ να τα διεκδικήσετε», ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη, με τον κ. Καμπουράκη να διαβεβαιώνει ότι η ΠΕΔ θα τα διεκδικήσει.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Καμπουράκης προέβη πάλι σε μία καταλυτική παρέμβαση, προτείνοντας στον κ. Χατζημάρκο να γίνει μία έκπτωση της τάξεως του 25% στην τιμολογιακή πολιτική του 2023. Ο δήμαρχος Σαντορίνης είπε ότι προσήλθε στη συνεδρίαση έχοντας στο μυαλό του να προτείνει μείωση 20% λόγω των πιέσεων που δέχονται οι δήμαρχοι. Ο περιφερειάρχης είπε ότι θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και τελικά κατέληξαν στο 21,2% για όλα όσα πληρώνουν οι δήμοι, το οποίο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (σ.σ. μειοψήφησαν η κ. Πρίντεζη και ο κ. Κοβαίος».

Η μείωση θα γίνει οριζόντια για κάθε δήμο ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 20.929.897,84 ευρώ.


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ