Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Τελευταία σχόλια

Ανώνυμος: Σήμερα (04:07)
Κως - Εδώ στη Κω να τα βλέπουμε
Ανώνυμος: Σήμερα (04:07)
Χρήμα μόνο! - Μπράβο στην ΔΕΥΑΡ, στην Κω νεράκι στους μεγάλους και ας στεγνώσει το νησί!!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

"Κόκκινη κάρτα" στην ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων

20/08/2025
332 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

«Γνωμοδοτούμε αρνητικά για την ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων για την υδροδότηση του οικισμού και συνακόλουθα του εν λόγω έργου».

Ετσι δικαιολογεί το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κοσκινού του δήμου Ρόδου την απόφασή του να γνωμοδοτήσει κατά της μεγάλης επένδυσης των 148,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος από την εταιρεία ΙΝΤΕΡΠΛΑΖΑ Α.Ε.. Το project που τέθηκε σε διαβούλευση μέσα στον Ιούλιο περιλαμβάνει κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα-ξενοδοχείο 5*, δυναμικότητας 394 δωματίων – 1.050 κλινών, 158 κατοικίες, δυναμικότητας 632 κλινών, ειδική τουριστική υποδομή (συνεδριακό κέντρο, δυναμικότητας 2.500 συνέδρων και κέντρο αναζωογόνησης) και λοιπά συνοδά έργα εξυπηρέτησης, εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού 264 περίπου στρεμμάτων στη θέση Προφήτης Ηλίας, Δ.Κ. Κοσκινού, Δ.Ε. Καλλιθέας στη Ρόδο.

Ο φορέας της επένδυσης, ΙΝΤΕΡΠΛΑΖΑ ΑΕ., με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιάννη Μαυρομμάτη συνδέεται με το MGroup του ομίλου Μαυρομμάτη, έχοντας στην ομπρέλα του τα ξενοδοχεία TUI MAGIC LIFE PLIMMIR By Atlantica,  ATLANTICA MIKRI POLI RHODES,  ATLANTICA MIKRI POLI KOS, ATLANTICA MIKRI POLI PARK KOS, ATLANTICA MIKRI POLI CRETE.

Τώρα, για την προτεινόμενη επένδυση, όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση η γνωμοδότηση είναι αρνητική «λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων για την υδροδότηση του οικισμού και συνακόλουθα του εν λόγω έργου» με αναγκαία την προσκόμιση νέας βεβαίωσης για υδροδότηση του από την ΔΕΥΑΡ-
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου». Η σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου αποστέλλεται στο δήμο Ρόδου στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Ρόδου και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Η περιοχή και τα μέτρα

Επισημαίνεται ότι η περιοχή του έργου παρουσιάζει, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό φάκελο της επένδυσης έντονη τουριστική δραστηριότητα με την ύπαρξη μεγάλων και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων εστίασης, καταστήματα, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο της Καλλιθέας και του Φαληρακίου κ.α, αλλά και αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη. «Η σύνθεση του συγκροτήματος προσαρμόζεται στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον και έχει συνέργεια με την υφιστάμενη ιαματική πηγή Καλλιθέας. Η αμφιθεατρική τοπογραφία και η θέα προς το ανατολικό Αιγαίο, είναι οι κύριοι παράμετροι στην ανάπτυξη του συγκροτήματος. Κάθε κτιριακή εγκατάσταση αφομοιώνεται στον τόπο της και διατάσσει τις λειτουργίες της με γνώμονα τον φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων που δημιουργούνται. Η μετάβαση στους εξωτερικούς χώρους γίνεται ομαλά με αύλειους σκιερούς χώρους και η σύνδεση των κτιρίων μεταξύ τους μέσα από μονοπάτια με μεσογειακή χλωρίδα και κανάλια νερού άρδευσης». Στόχος της επένδυσης είναι, όπως αναφέρεται από την εταιρεία «η λειτουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, και περιβαλλοντικά φιλικού σύνθετου τουριστικού καταλύματος που θα παρέχει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες με σκοπό τον εμπλουτισμό, συμπλήρωση (Συνεδριακό Κέντρο κτλ) και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Το έργο ως Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα προωθεί μεταξύ άλλων και τον ειδικό τουρισμό καθώς εμπεριέχει και συνεδριακό κέντρο».


Ειδικά για την καλύτερη διαχείριση του νερού, επισημαίνεται ότι «η ξενοδοχειακή μονάδα θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων όσο και για τον έλεγχο των υδάτινων αποδεκτών, τα οποία είναι: συχνοί έλεγχοι συντήρησης για τις διαρροές και απώλειες, τοποθέτηση συστημάτων αυτόματου ποτίσματος κήπων, ώστε να γίνεται ελεγχόμενη χρήση νερού, ενώ θα υπάρχουν ρυθμιστές ροής νερού στις περισσότερες στρόφιγγες. Επίσης θα πραγματοποιείται τακτική χημική και μικροβιολογική ανάλυση του νερού της πισίνας, όλα τα χημικά υλικά καθαρισμού, τα λιπάσματα κήπου και τα φυτοφάρμακα θα είναι οικολογικά, θα πραγματοποιείται ξεχωριστή συλλογή χρησιμοποιημένων βρώσιμων ελαίων στις κουζίνες, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται για διαχείριση σε εταιρεία, ενώ θα πραγματοποιείται και έλεγχος του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων».

Στον φάκελο υποστηρίζεται ότι «για να μην υπάρξει κίνδυνος απομείωσης της ποσότητας και ποιότητας του δυναμικού του υδροφόρου των πηγών της Καλλιθέας, στο όποιο ποσοστό που αυτός δέχεται το νερό της βροχής που πέφτει στον ευρύτερο χώρο συμπεριλαμβανομένου και του χώρου κατασκευής του σύνθετου τουριστικού καταλύματος της INTERPLAZA Α.Ε, η λύση είναι η επιλογή του τρόπου συγκέντρωσης των ομβρίων υδάτων από τις οροφές των κατασκευών, η αποθήκευση αυτών, η προστασία αυτών και η ασφαλής παροχέτευσή τους διαμέσου διήθησης στο υπέδαφος. 

Επιπρόσθετα και αναφορικά με το νερό που θα πέφτει στο οδικό δίκτυο του χώρου, για την αποφυγή της μόλυνσης αυτού, λύση αποτελεί η αποφυγή ασφάλτου ή πίσσας στην οδοστρωσία, αλλά η χρήση αντ’ αυτών ειδικών κυβόλιθων για τη διαμόρφωση του καταστρώματος του οδικού δικτύου αλλά και των κοινόχρηστων χώρων (πλατειών, χώρων αναψυχής κλπ) πάνω σε στα υλικά υπόβασης και βάσης από πολύ περατά υλικά. Έτσι και η ποιότητα του νερού θα προστατεύεται και η όποια ποσότητα νερών πέφτει ή φθάνει στους ανοικτούς χώρους (δρόμους, πλατείες, κλπ) θα κατεισδύει ασφαλώς στο υπέδαφος. 

Αυτό μπορεί να ενισχυθεί και με την κατασκευή στραγγιστηρίων κατά μήκος των δρόμων που θα οδηγεί όποια ποσότητα νερών δεν κατεισδύει άμεσα ή σε χώρους με σχηματισμούς αυξημένης υδροπερατότητας ή στις εγκαταστάσεις όπου θα συγκεντρώνεται και το νερό από τις στέγες των κατασκευών.

 Η μελλοντική Τουριστική μονάδα της INTERPLAZA A.E. θα είναι υποχρεωμένη να πάρει αυτά τα τεχνικά μέτρα για να μην υπάρξει κανένας επηρεασμός στο υδατικό ισοζύγιο του Ιαματικού Φυσικού Πόρου. Την ειδική κατασκευή για τη συγκέντρωση των όμβριων νερών από τις σκεπές ή ταράτσες και την παροχέτευσή τους στο υπέδαφος της περιοχής για να διατηρηθεί το ισοζύγιο εμπλουτισμού από τα όμβρια ύδατα της περιοχής όπως ήταν μέχρι τώρα (συλλεκτήριες σωληνώσεις με χρήση φυσικής ροής, σύστημα διήθησης και μέτρα προστασίας από οποιαδήποτε περιβαλλοντολογική ρύπανση), θα αποφασίσει η Αρχιτεκτονική Μελέτη. Σε αυτή τη φάση προτείνεται η κατασκευή υπόγειας δεξαμενής αποθήκευσης όμβριων υδάτων χωρητικότητας 1000m3 η οποία θα διαθέτει πυθμένα από κροκάλα αποστράγγισης ώστε να επιτυγχάνεται ομαλός εμπλουτισμός του υδροφορέα με όμβρια ύδατα».


Επιπλέον, στο φάκελο της επένδυσης υποστηρίζεται, ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, από την αρχιτεκτονική πρόταση «στο σεβασμό και στην αξιοποίηση της γεωμορφολογίας του εδάφους, εκεί όπου παρουσιάζει εξάρσεις. Π.χ. σε σημεία με έντονες κλήσεις τοποθετούνται υπόσκαφα κτίρια (σουίτες, εστιατόριο) για τη μέγιστη προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον. Η χωροθέτηση των επιμέρους λειτουργικών ενοτήτων γίνεται με το σκεπτικό μιας ευρύχωρης κι άνετης διαμόρφωσης των δομημένων όγκων στο τοπίο».


newmoney.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 20/08 - 22:21
Κως
Εδώ στη Κω να τα βλέπουμε
Ανώνυμος
Ανώνυμος 20/08 - 18:26
Χρήμα μόνο!
Μπράβο στην ΔΕΥΑΡ, στην Κω νεράκι στους μεγάλους και ας στεγνώσει το νησί!!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ