Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας αναλύσεων AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και VRBO) για την ευρωπαϊκή αγορά, εννέα χώρες από τις είκοσι που εξετάζονται κατέγραψαν μείωση στη μέση τιμή δωματίου (ADR) τον Ιούλιο. Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση στην τιμή διανυκτέρευσης, η οποία ανέρχεται στο 9,8%. Η έκθεση δείχνει ακόμα πως η ετήσια μείωση στο ADR συμπίπτει με την πτώση της πληρότητας, η οποία προκύπτει από την αύξηση της προσφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως οι τιμές διανυκτέρευσης έχουν αρχίσει να σημειώνουν μείωση αυτό το καλοκαίρι και σε άλλες χώρες, όπως την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Οι καταχωρίσεις τον Ιούλιο στην Ευρώπη κατέγραψαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση και 5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Η πληρότητα έφτασε στο 68%, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Μεγαλώνει η ζήτηση
Όπως δείχνει, παράλληλα, το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Ιούλιος), ο αριθμός καταλυμάτων Airbnb τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα, άνοδος παρατηρείται και στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2023. Η αύξηση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 90.000 και το σύνολο των προσφερόμενων κλινών πλησίασε τον Ιούνιο το 1 εκατομμύριο και αναμένεται να το ξεπεράσει τον Ιούλιο.
Και αυτά τα στοιχεία δείχνουν άνοδο της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Η αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά αποτυπώνεται κατά το β’ τρίμηνο του 2024, όπου καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%), ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%). Τον Απρίλιο η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%), ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40%, έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.