Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Να επιτραπεί η απασχόληση των συνταξιούχων στον τουρισμό ζητά ο Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων Π. Τοκούζης

08/06/2022
221 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Την απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού όσων συνταξιούχων το επιθυμούν κατόπιν σχετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία δεν θα περικόπτεται η σύνταξή τους, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας η συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας για να καλυφθούν τα κενά στις θέσεις εργασίας.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Παναγιώτης Τοκούζης, ετοιμάζει επιστολή που θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο καθώς και στον ΣΕΤΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό, και προκλήθηκε λόγω της πανδημίας.  

Μάλιστα, όπως είπε, δύο χρόνια μετά την πανδημία και ενώ η κατάσταση έχει αλλάξει και το τουριστικό ρεύμα έχει ανακάμψει, δεν υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό για να καλύψει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί του να βρίσκονται να απόγνωση, καθώς αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

 «Είναι βασικό να δει η κυβέρνηση άμεσα τι θα γίνει με το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με την έλλειψη εργαζομένων που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα. Αυτό θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ και θα υπάρξει δυσφήμιση, καθώς όταν δεν μπορείς να βρεις προσωπικό θα δουλέψεις με μειωμένο αριθμό ατόμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες ή οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες ότι προσωπικό βρουν να το πάρουν με το ανάλογο τίμημα.

Αν κάποιος δηλαδή δε γνωρίζει από σέρβις και πρέπει να ασχοληθεί με το σέρβις φυσικά ο πελάτης δεν θα μείνει ευχαριστημένος και θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα» είπε ενώ αναφερόμενος στην επιστολή που θα σταλεί προς το υπουργείο τόνισε ότι τουλάχιστον για τη φετινή σαιζόν θα προταθεί να υπάρξει διάταξη ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι συνταξιούχοι που μπορούν και επιθυμούν να προσφέρουν στον τουρισμό να βοηθήσουν την κατάσταση.

«Θα πρέπει όμως να γίνουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τις περικοπές που κάνει σε κάποιον συνταξιούχο όταν εργαστεί. Εμείς προτείνουμε να μην γίνεται περικοπή στους συνταξιούχους 30% στη σύνταξη και απλώς να πληρώνουν τον φόρο που θα τους αναλογεί από τα έσοδα που θα έχουν. Όσον αφορά τον επιχειρηματία ας πληρώνει ένσημα υπέρ του κράτους» πρόσθεσε. Βέβαια υπογράμμισε ότι αυτό το αδιέξοδο ίσως οδηγήσει κάποιους στη μαύρη εργασία παρά τον φόβο για το πρόστιμο των 10.000 ευρώ που θα τους επιβληθεί αν εντοπιστούν.

Μιλώντας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξήγησε ότι ειδικά στη Ρόδο εργάζονταν πολλοί αλλοδαποί αλλά και από άλλες περιοχές ειδικά της βόρειας Ελλάδας, που δύο χρόνια λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαν να επιβιώσουν με τα λιγοστά χρήματα που έδινε η πολιτεία. Αναγκάστηκαν έτσι να φύγουν από τη Ρόδο για το εξωτερικό ή για τη βόρεια Ελλάδα ενώ πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους με τη σκέψη ότι θα έχουν μικρότερο μισθό αλλά θα είναι για όλο τον χρόνο.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η πολιτεία πρέπει να δει πώς μπορεί να στηρίξει τον εργαζόμενο στον τουρισμό. Θα πρέπει υποχρεωτικά να αυξήσει τους μήνες ανεργίας αλλά η ανεργία που θα παίρνει ο εργαζόμενος θα πρέπει να συνδέεται με την παρακολούθηση σεμιναρίων ώστε να βελτιώνεται.

«Τη φετινή σεζόν αν δεν προσέξουμε θα δυσφημιστεί η χώρα. Ένας τρόπος είναι να δώσει κίνητρο το υπουργείο Εργασίας στους συνταξιούχους να εργαστούν χωρίς να αφαιρείται το 30% της σύνταξης. Θέλουμε άμεσα η κυβέρνηση να δει το θέμα» είπε ο κ. Τοκούζης.

Για τη σεζόν
Αναφερόμενος στη φετινή τουριστική περίοδο υπογράμμισε ότι ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά έκανε μία… κοιλιά, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Γενικά είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα από ό,τι ήταν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις. Και εξήγησε λέγοντας τα εξής:

«Λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των προϊόντων και των μειωμένων τιμών που δώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας θα είναι μία σεζόν συντήρησης και επιβίωσης. Γιατί από κόσμο θα έχουμε αρκετό.
Όσα καταλύματα συνεργάζονται με πρακτορεία τουρισμού έχουν δώσει τιμές από πέρυσι και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Και σε ό,τι αφορά την κίνηση να είμαστε ευχαριστημένοι αν φτάσουμε το 70% έως 80% του 2019» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταλύματα έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια το Μάιο και τον Απρίλιο. Ξεκινούν να λειτουργούν από τον Ιούνιο, γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οικονομικά τα μεγάλα ξενοδοχεία που ρίχνουν τις τιμές. Το μεγάλο ξενοδοχείο, όπως είπε, για να έχει καλές πληρότητες ρίχνει τις τιμές τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Μάλιστα οι τιμές που δίνει τον Μάιο είναι πιο χαμηλές από αυτές που δίνουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Για τα καταλύματα η σεζόν διαρκεί από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο, δηλαδή τέσσερις μήνες, όπως είπε ο κ. Τοκούζης, και ειδικά φέτος είναι σαφώς καλύτερες οι κρατήσεις αυτούς τους μήνες από ό,τι ήταν τα τελευταία δύο χρόνια. Η αύξηση όμως που θα έχουμε δεν θα είναι αύξηση και στα κέρδη, λόγω της αύξησης στο λειτουργικό κόστος, συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι φέτος ακόμα και γεμάτοι να είμαστε 100% το ταμείο θα έχει απώλειες. 


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ