Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νέα πεντάστερα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κω

29/08/2023
376 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Πάνω από 2 δισ. ευρώ ήταν το ύψος των επενδύσεων στα ξενοδοχεία τη διετία 2021-2022, με μεγάλο ποσοστό να κατευθύνεται σε νέα δωμάτια πέντε και τεσσάρων αστέρων την ίδια ώρα που οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων δεν έχουν σταματημό σε όλη την Ελλάδα σε προορισμούς από Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Ιόνιο μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι οικοδομικές άδειες για πεντάστερα ξενοδοχεία αφορούν τόσο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Κρήτη, Νάξο, όσο και περιζήτητους προορισμούς όπως Πόρτο Χέλι, Πύλο και Πάλαιρο, που παγκοσμίως βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, χάρη στην τοποθεσία τους και τις πανέμορφες παραλίες τους, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ενταχθεί και στις στρατηγικές επενδύσεις και άλλες βρίσκονται στη φάση εξέτασης των φακέλων τους.

Ειδικότερα όσον αφορά στις επενδύσεις στον τουρισμό για τη διετία 2021- 2022, όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία για το 2022», το σύνολο των επενδύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατασκευή νέων και ανακαίνιση/επισκευή/συντήρηση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων τα έτη 2021 και 2022 εκτιμήθηκε σε περίπου 1,894 δισ. και 2,033 δισ. αντίστοιχα (αύξηση 7%). Από τα ποσά αυτά, ένα μέρος αφορά σε εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες και το υπόλοιπο σε υπηρεσίες και αγαθά εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατανομή αυτή, υπολογίζεται ότι η επένδυση του ξενοδοχειακού κλάδου τα έτη 2021 και 2022, καθαρή από εισαγωγές, ανέρχεται σε περίπου 1,063 δισ. ευρώ και 1,189 δισ. αντίστοιχα (αύξηση 12%).

Όσον αφορά τις νέες κατασκευές, το 2022 προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας 13.666 δωμάτια, εκ των οποίων τα 3.539 ήταν στην κατηγορία των πέντε αστέρων και επιπλέον 3.920 δωμάτια στην κατηγορία των τεσσάρων. Πέρυσι, το κόστος κατασκευής για νέες μονάδες έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ.

Πάνω από 800.000 δωμάτια ανακαινίστηκαν την προηγούμενη διετία επίσης, με το κόστος να φτάνει τα 830 εκατ. ευρώ το 2021 και τα 621 εκατ. ευρώ το 2022.

Σύμφωνα δε με την ετήσια έρευνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο για το 2022, την οποία πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο τζίρος των ξενοδοχείων τη χρονιά που πέρασε ήταν οριακά αυξημένος σε σχέση με το 2019 (στα 8,62 δισ. ευρώ από 8,41 δισ. ευρώ το 2019).

Στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων, ο τζίρος έφτασε τα 6,65 δισ. ευρώ από 5,87 δισ. ευρώ το 2019, ενώ στις χαμηλότερες κατηγορίες, ο τζίρος ήταν πέρυσι 1,9 δισ. ευρώ από 2,53 δισ. ευρώ το 2019.

Όσον αφορά στις επενδύσεις που τρέχουν νέο ξενοδοχειακό έργο 5 αστέρων με πισίνες και υπόγειο έλαβε πρόσφατα άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για να κατασκευαστεί στη Νάξο,, ενώ την ίδια χρονική περίοδο, τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων στη Μύκονο έλαβε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Πρόκειται για μια ακόμη επένδυση από τον όμιλο Mitsis Hotels, ο οποίος έχει χαράξει πλάνο 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του, το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και το project Afandou στη Ρόδο.

Νέες επενδύσεις πέντε αστέρων δρομολογούνται και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων όπου στη Ρόδο, στην περιοχή Λαχανιά εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου η προέγκριση οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου 5 αστέρων με επιπλωμένα διαμερίσματα και πισίνες, όπου φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία South Rhodes Tourist Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Το δεύτερο project στην Κω αφορά την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας τεσσάρων αστέρων, για την οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα, οι περιβαλλοντικοί όροι. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Utopia Blue, στο Τιγκάκι Ασφενδίου της Κω και φορέα υλοποίησης την εταιρεία Αριάδνη ΑΕ.

Στο Πόρτο Χέλι, δρομολογούνται νέες επενδύσεις, και ήδη η Six Senses έχει ανακοινώσει την έλευση νέου ξενοδοχείου το 2025 με 60 πολυτελή δωμάτια, ιδιωτικές πισίνες και κήπους, το οποίο μάλιστα θα διαθέτει πιστοποίηση Leed Silver, εγγύηση για την τήρηση βιώσιμων προδιαγραφών.

Δρομολογημένη να λειτουργήσει το 2026 είναι ακόμη, η επένδυση της εταιρείας RND Investments στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου με 116 βίλες και 45 τουριστικές κατοικίες.

Παράλληλα τρέχει το νέο 5άστερο Mandarin Oriental στο Costa Navarino, η νεότερη επένδυση στη Μεσσηνία με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, που μόλις ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ.

Τέλος, στο κάδρο δυναμικά μπαίνουν και οι επενδύσεις πέντε αστέρων που διαπραγματεύεται σε όλη την Ελλάδα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, με δραστηριότητα που ήδη εκτείνεται από τη Ρόδο, Κέρκυρα και την Κω μέχρι την Κρήτη, καθώς και οι «λουξ» επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τη φετινή σεζόν σε Χαλκιδική και Κρήτη από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Zeus International.

Πηγή liberal.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 30/08 - 15:10
ΠΡΙΤΣ
Η ΚΩΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Κωως
Κωως 30/08 - 14:07
Φρενοοοοοοο!!!!
Ωπάαααα!!! Νερο το νησι για πισινες εχει??? Δινετε αδειες οικοδομης ενώ γνωρίζετσι οτι δεν υπαρχει προσωπικώ να τα επανδρώσει;;;; Τα λύματα απο όλα αυτα τα ξενοδοχεία;;;; Ε Λ Λ Α Δ Α Ρ Α......

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ