Μεγάλη και απότομη αναπροσαρμογή τιμών σε 580 φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ευρείας κυκλοφορίας, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.
Οι τελικές τιμές των φαρμάκων, με αυξήσεις σε 580 φθηνά σκευάσματα, αναφέρονται στο νέο Δελτίο Τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΦ.
Τα περισσότερα από τα φάρμακα που ακριβαίνουν είναι ευρείας κυκλοφορίας.
Οι αυξήσεις αυτές έγιναν κατόπιν σχετικού αιτήματος των φαρμακευτικών εταιρειών – συγκεκριμένα, «κατόπιν εξέτασης των αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών», όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών.
Ύστερα από την εν λόγω αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, θα προκύψει σημαντικό κόστος -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ- για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ταυτόχρονα, συνολικά οι ασθενείς στην Ελλάδα, θα αναγκαστούν να πληρώσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω για τη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων – με την επιβάρυνσή τους να εκτιμάται ότι θα είναι επίσης σημαντική. Μεσοσταθμικά, η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35%.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τις αυξήσεις αυτές θα υπάρξει κόστος για τον ΕΟΠΥΥ περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και οι ασθενείς, θα χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τη συμμετοχή τους.
Σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για χρονιές παθήσεις αλλά και ευρείας κατανάλωσης παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών οι οποίες έως τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το υπουργείο υγείας.
Φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν δύσκολη την κατάσταση ενώ όπως δήλωσε στον RealVoice στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Κουλούμπρη ,ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης , στα νησιά της Δωδεκανήσου καταγράφεται έλλειψη σε όλα σχεδόν τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα συνταγογραφούμενα αλλά και τους αντιτετανικούς ορούς που είναι εισαγόμενα σκευάσματα
«Τα φάρμακα είναι πανάκριβα και τα αποθέματα είναι περιορισμένα με συνέπεια να δημιουργείται αυτή η άσχημη κατάσταση» είπε ο κ. Φουτούλης
Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τους αντιτετανικούς ορούς και με τα φάρμακα των καρκινοπαθών
Ο κ.Φουτούλης επεσήμανε στον RealVoice ότι , παρά τις οχλήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, οι εταιρείες αρνούνται να δώσουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στις φαρμακαποθήκες για να υπάρχει ανά πάσα στιγμή πληροφορία για τα αποθέματα
Όπως έκανε γνωστό, μέχρι πριν από μερικές ημέρες στα Δωδεκάνησα δεν υπήρχαν αντιτετανικοί οροί ούτε για δείγμα, διότι η εταιρεία που τους παράγει έδωσε προτεραιότητα στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια έλλειψη. Η αυξημένη ανάγκη χορήγησης αντιτετανικών στην σεζόν προκύπτει από την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντιβιώσεις, αντιπηκτικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα και χάπια για το άσθμα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις όπως ακόμα και φάρμακα για το καρδιοπαθείς δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς στα φαρμακεία και οι παραγγελίες εκτελούνται με αρκετή καθυστέρηση.
«Αν δεν αυξήσουν οι αποθήκες τις διαθέσιμες ποσότητες τότε μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Φουτούλης
Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα ευρωπαϊκού Τύπου, κάνουν λόγο για επικείμενη απόσυρση εκατοντάδων γενοσήμων που χορηγούνται σε καρκινοπαθείς διαφόρων σταδίων.
Όλα αυτά πυροδοτούν και ανατιμήσεις στις οποίες εμμέσως αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιαδης και πιθανολογείται ότι τουλάχιστον για τα αποκαλούμενο φθηνά φάρμακα που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ, θα καταγράφουν αυξήσεις 10% έως 20%.
«Η αύξησης της τιμής τους θα γίνει προκειμένου να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα» είχε πει σε εκδήλωση της πανελλήνιας ένωσης φαρμακοβιομηχανίας.
realvoice995.gr