Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Οι φορο-ελαφρύνσεις, οι εισοδηματικές «ανάσες» και τα επιδόματα που φέρνει το 2023

31/12/2022
83 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Εισοδηματικές «ανάσες» θα πάρουν το 2023 οι δημόσιοι υπάλληλοι με την κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας ενώ περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 7,75%.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίζουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους με την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών ενώ διατηρούνται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων και τους ιδιοκτήτες με το «πάγωμα» του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας αλλά και την παράταση του φορο-μπόνους για την ανακαίνιση των ακινήτων.

Το παζλ των μέτρων στήριξης που φέρνει νέο έτος συμπληρώνεται με το Market Pass το οποίο έρχεται το Φεβρουάριο για να ενισχύσει περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία η οποία αν και «ψαλιδισμένη» στα 15 λεπτά το λίτρο διατηρείται έως το τέλος Μαρτίου. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση έως τις 13 Ιανουαρίου 2023 για να λάβουν το επίδομα το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 1.600 ευρώ.

Στις παρεμβάσεις του νέου έτους περιλαμβάνονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους, θέατρα έως το τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα, το 2023 φέρνει στους φορολογούμενους:

1. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση στις αποδοχές τους. Η απαλλαγή από την εισφορά θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και έτσι οι αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα «περάσουν αυτόματα» στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά με συντελεστές από 2,2% έως 10% παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με το φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 22 ευρώ το χρόνο και υπερβαίνουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αναλυτικότερα για εισόδημα 13.000 ευρώ το ποσό της ετήσιας αύξησης ανέρχεται σε 22 ευρώ, για 14.000 ευρώ σε 44 ευρώ, για 15.000 ευρώ σε 66 ευρώ, για 16.000 ευρώ σε 88 ευρώ, για 17.000 ευρώ σε 110 ευρώ, για 18.000 ευρώ σε 132 ευρώ, για 20.000 ευρώ σε 176 ευρώ, για 25.000 ευρώ σε 426 ευρώ, για 30.000 ευρώ σε 676 ευρώ και για 50.000 ευρώ σε 2.076 ευρώ.

2. Market Pass. Από το Φεβρουάριο θα εφαρμοστεί η επιδότηση των αγορών σε σούπερ μάρκετ, μινι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία κλπ. Το market pass θα διαρκέσει, μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Η ενίσχυση αφορά ποσοστό 10% επί των αγορών των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης και η άυλη κάρτα που θα εκδοθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπερ μάρκετ αλλά και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.). Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Παραδείγματα

-Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση.


-Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

-Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.

-Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση.

-Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Τα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

3. Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση. Το μέτρο αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

4. «Πάγο» του ΦΠΑ στην οικοδομή. Σημαντική «ανάσα» δίνει στην αγορά ακινήτων η αναστολή έως το 2024 της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές.

5. Απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας ακινήτων. «Παγώνει» μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων. Παρότι ο φόρος έχει ψηφιστεί από το 2015 δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για την ιστορία ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.

6. Φορο-μπόνους για ανακαίνιση κατοικιών. Παρατείνεται η έξτρα έκπτωση φόρου 40% για δύο ακόμη χρόνια για όσους προχωρούν σε ανακαίνιση των κατοικιών τους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχωρήσουν σε επισκευές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή να έχει γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

7. Μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 θα είναι μειωμένοι οι συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο και σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια Υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντιλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς).

8. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

9. Αύξηση συντάξεων. Μετά από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι παίρνουν εισοδηματική ανάσα. Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 7,75%. 


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ