Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Oι τράπεζες σκέφτονται να μειώσουν τις "προμήθειες" προς όφελος των καταναλωτών

26/07/2024
129 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Το "κουμπί" των μειώσεων στις προμήθειες αποφάσισαν να πατήσουν οι τράπεζες, προχωρώντας η μία μετά την άλλη σε αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά τους προς όφελος των πελατών τους και δη, αυτών που διατηρούν στενή σχέση μαζί τους, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο μισό του 2024 που, όπως εκτιμάται, θα δείξουν σημαντική αύξηση των προμηθειών (σ.σ. το α’ τρίμηνο αυτά "άγγιξαν" τα 470 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 15% σε ετήσια βάση) και ενόσω η κυβέρνηση συνεχίζει το πρέσινγκ για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς τους στο σκέλος των προμηθειών, προειδοποιώντας ακόμη και με νομοθετική παρέμβαση σε περίπτωση μη… συμμόρφωσης, οι τράπεζες αλλάζουν την πολιτική τους, μειώνοντας ή και μηδενίζοντας τα κόστη σε μία σειρά από συναλλαγές. 

Μόλις χθες, Πέμπτη, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε νέα μείωση -κατά 50%- στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments για επαγγελματική χρήση, με στόχο να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να διευκολύνει περαιτέρω την αποδοχή άμεσων πληρωμών από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηδενίζει την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη, επίσης, μέσω Phone Banking. Σήμερα, η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανέρχεται στα έξι ευρώ. 

Ειδικά για το IRIS που από την ερχόμενη άνοιξη θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των επαγγελματιών, τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Capital.gr ότι η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς -η οποία, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα ενεργή σε αυτό, έχοντας εγγράψει τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες- αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, ωθώντας και τις υπόλοιπες να επικαιροποιήσουν τα τιμολόγιά τους το προσεχές διάστημα. 

Υπενθυμίζεται ότι, με εξαίρεση την Alpha Bank, η οποία έχει διατηρήσει έως και σήμερα την περίοδο χάριτος προς τους επαγγελματίες, διαθέτοντας δωρεάν την υπηρεσία IRIS, Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν σε ισχύ χρεώσεις, οι οποίες, όμως, δεν συγκρίνονται με τις αντίστοιχες στα POS. Πιο αναλυτικά, στη Eurobank, για έως 500 ευρώ επιβάλλεται προμήθεια 0,50%, η οποία κλιμακώνεται από 10 λεπτά του ευρώ έως και 2,5 ευρώ, ενώ στην ΕΤΕ για πληρωμές έως ένα ευρώ δεν υπάρχει επιβάρυνση, για αξία συναλλαγής από ένα έως πέντε ευρώ η προμήθεια είναι ένα λεπτό του ευρώ και για συναλλαγές αξίας υψηλότερης των πέντε ευρώ επιβάλλεται προμήθεια 0,3%. Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, το τιμολόγιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως για συναλλαγές έως 10 ευρώ το κόστος διαμορφώνεται σε ένα λεπτό του ευρώ, ενώ για συναλλαγές πάνω από 10 ευρώ και έως 500 ευρώ η προμήθεια ορίζεται στο 0,20% και κυμαίνεται από δύο λεπτά του ευρώ έως ένα ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το IRIS Person to Business, την υπηρεσία της ΔΙΑΣ Α.Ε., που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και τις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 242.000 συναλλαγές, αξίας 18 εκατ. ευρώ, με την ετήσια αύξηση να προσεγγίζει το 971%. Μέχρι στιγμής στο P2B έχουν εγγραφεί 357.000 επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 201.000 από τις αρχές του 2024.


Τα "πακέτα" της Eurobank  

Πρώτη τον "χορό" των μειώσεων άνοιξε η Eurobank, η οποία, όπως είχε γράψει το Capital.gr, προχώρησε στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών του Eurobank Μy Advantage Banking και άρα, στη μείωση των προμηθειών σε πολλές καθημερινές συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, αποστολές ή λήψεις εμβασμάτων, έκδοση/επανέκδοση καρτών κ.ο.κ. Όσοι δε, διαθέτουν στην τράπεζα λογαριασμό μισθοδοσίας/σύνταξης έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν όλες τις συναλλαγές της καθημερινότητας. Οι υπόλοιποι μπορούν με μια μικρή μηνιαία χρέωση που ξεκινά από τα 60 λεπτά του ευρώ έως και τα 10 ευρώ να πραγματοποιούν πλήθος συναλλαγών ανά μήνα. "Μία τράπεζα ήδη παρουσίασε νέο σύστημα προμηθειών πολύ πιο φιλικό για τους καταναλωτές. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες", είχε σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις από τη Eurobank.

Αντίστοιχα πακέτα, πάντως, διαθέτουν όλες οι τράπεζες, με τη διαφορά ότι προς ώρας η επιλογή τους είναι προαιρετική. Ειδικότερα, όπως είχε γράψει το Capital.gr, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει το "πακέτο" πληρωμών εξόφΛΥΣΗ, δίνοντας τη δυνατότητα με ετήσιο κόστος 10 ευρώ να εξοφλούνται ανέξοδα όλοι οι λογαριασμοί του νοικοκυριού σε οργανισμούς ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ιδιωτικών ασφαλειών. Η Alpha Bank προσφέρει το myAlpha Benefit, σε τρία "πακέτα" (Standard, Advanced και Premium), με μηνιαία συνδρομή που ξεκινά από τα δύο ευρώ και φτάνει έως και τα 10 ευρώ και τέλος, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τα "πακέτα" Value (Premium, Plus και e-Value) έναντι συνδρομής που κυμαίνεται από δύο έως και πέντε ευρώ. 


capital.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/07 - 09:38
.
ΤΟ "ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ"" ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΡΗ........3 ΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ.............

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ