Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΠΙΣ: Tο Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό για τους ιατρούς λόγω των χαμηλών αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και του διοικητικού του μοντέλου

27/06/2024
44 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με τα πιο «μελανά χρώματα» περιγράφεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο η κατάσταση του ΕΣΥ σήμερα. Οι παραιτήσεις γιατρών ιδιαίτερα με βαθμό Επιμελητή Α και Β΄ είναι καθημερινό φαινόμενο, οι συνθήκες εργασίας είναι εξουθενωτικές λόγω των δραματικών ελλείψεων ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί.

Τα παραπάνω τονίστηκαν το περασμένο Σάββατο 22 Ιουλίου στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Μάλιστα στο ψήφισμα της συνόδου ζητείται άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένου το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς ώστε να μη βγαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί προσλήψεων ιδιαίτερα στη νησιά.

Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι δεν υπήρξε αναπλήρωση των απωλειών σε ιατρούς από το ΕΣΥ. Μάλιστα, αναφέρει ότι ακόμη και για τις 704 θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξε μικρό ενδιαφέρον από νέους γιατρούς, επειδή πλέον το ΕΣΥ έχει πάψει να είναι ελκυστικό.

Σημειώνει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραιτήσεων υπηρετούντων γιατρών με βαθμό Επιμελητή Β’ και Α’. Ο ΠΙΣ τονίζει ότι απαιτείται μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με ένα συνεκτικό πλαίσιο μη οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα.

Ενδεικτική της απροθυμίας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις απώλειες είναι η άρνηση να εκδώσει την ΚΥΑ για τα οικονομικά και άλλα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, παρά τη ρητή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο νόμο 4999/22 για έκδοση το αργότερο μέχρι 30/6/2023.

Βασική πρόταση του ΠΙΣ παραμένει ο διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, η ανάλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών. Ακόμη, πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσεγγίσει το 8,5% του ΑΕΠ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «το Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό για τους ιατρούς λόγω των χαμηλών αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και του διοικητικού του μοντέλου».

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας διεξήχθη εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σε υγειονομικές δομές της χώρας, αλλά και αναφορά στις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες.

Πηγή topontiki.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ