Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πλατφόρμα αναζήτησης ξένων εργαζόμενων ετοιμάζουν οι εργοδότες

13/04/2024
97 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Tη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας κατά τα πρότυπα αυτής που «τρέχει» ήδη η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σχεδιάζουν εργοδοτικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΒΕ, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας, του τουρισμού και των κατασκευών από εργαζόμενους μετανάστες τρίτων χωρών.

«Μας λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, όχι μόνο σε τεχνικές ειδικότητες αλλά και στις σύγχρονες τεχνολογίες» δήλωσε πρόσφατα, σε εκδήλωση για τις ανάγκες της βιομηχανίας για πιο ευέλικτα και εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, αποκαλύπτοντας ότι σε συνεργασία με άλλους εργοδοτικούς φορείς, αναζητούν λύσεις αντίστοιχες με αυτές στις οποίες προχώρησαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Στην πράξη, πρόκειται για μία εύχρηστη Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων με διαθέσιμους εργάτες από τρίτες χώρες προς μετάκληση, που ήδη λειτουργεί για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς-μέλη της Ένωσης Συνεταιρισμών Ελλάδος.

Πλέον, και με δεδομένη την ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια, αναζητούνται τρόποι ώστε οι μετακλήσεις να γίνονται πιο γρήγορα και με το καταλληλότερο προσωπικό.

Οι συνεταιρισμοί έρχονται μέσω της πλατφόρμας σε συνεργασία με εταιρείες εργατικού δυναμικού από τις χώρες προέλευσης των εργατών κι εξασφαλίζουν μάλιστα την απλοποίηση της διαδικασίας της μετάκλησης εργατών γης, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για εύκολη και νόμιμη εύρεση εργατικού δυναμικού.

Στην εν λόγω βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί υποψήφιοι εργαζόμενοι από το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, από αδειοδοτημένες για αυτό εταιρείες εργατικού δυναμικού, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μετάκλησή τους, σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, περίπου 14.000 μετανάστες από τρίτες χώρες που ζουν στη χώρα μας έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής, με βάση την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, έχουν ήδη δοθεί 4.500 προσωρινές άδειες και εκτιμάται ότι έως το τέλος της διαδικασίας θα νομιμοποιηθούν 30.000 με 40.000 αιτούντες.

Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση από 3 στα 5 χρόνια της άδειας παραμονής στη χώρα μας, καθώς και η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία που υπάρχει στη διαδικασία μετάκλησης. Αντίστοιχη στήριξη σχεδιάζεται και στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Ασύλου.

Με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου, χωρίς γραφειοκρατία αλλά τηρώντας τη νομιμότητα που πολλές φορές είναι ζητούμενο στη διαδικασία μετακλήσεων, έχει ήδη δημιουργηθεί μια «task force» με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες και να μη χαθεί επιπλέον χρόνος στην κάλυψη των αναγκών που εμφανίζονται να έχουν μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας. Μάλιστα, πολλές από τις προτάσεις που συζητούνται στην ομάδα αυτή, θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Μετανάστευσης.

www.euro2day.grΗ ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Προς kingdom
Προς kingdom 17/04 - 00:03
Απαντηση
Μπορεί να σε βολεύει αυτο που λες σαν απλό κουμουνι που θελεις να εισαι. Η έλλειψη προσωπικού εχει να κανει με την ραγδαία αύξηση των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους, με το demographic της χώρας μας που έχουμε υπογεννητικότητα τα τελευταία χρόνια, και λιγότερο με την φύγει Ελλήνων στο εξωτερικό. Φαντάζομαι πολλοί Έλληνες που έφυγαν εξωτερικό δεν πήγαν ως μπετατζηδες που λείπουν π.χ. Τώρα στο κατασκευαστικό κλάδο ουτε σαν υδραυλικοί η ηλεκτρολόγοι. Επίσης ειναι πρόβλημα σε όλο τον δυτικό κόσμο. Μπορεί με την εισαγωγή εργαζομενων να λύθει ενα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις αλλα θα υπάρξει ενα άλλο πρόβλημα σε τύπους σαν και εσένα οτι θα πρέπει να αυξήσετε την παραγωγικότητας σας και τις δεξιότητες σας ώστε να μπορείτε να απαιτείται μια καλύτερη αμοιβή. Και οχι μόνο στηριζόμενος και εκμεταλλεύοντας την τεχνική έλλειψη προσωπικού. Οποτε καλα θα ήταν να αρχίσετε απο τωρα την αλλαγή κουλτούρας και την αύξηση παραγωγικότητας σας. Πάντα φιλικά.
Kingdom
Kingdom 15/04 - 10:11
Κατάντια
Όταν είχατε τους Έλληνες υπαλλήλους με μισθούς της πλάκας,και επιδομα ανεργίας επίσης της πλάκας,τι να έκαναν;;;Οι περισσότεροι εργάζονται πλέον στο εξωτερικο, τώρα φέρτε όλους τους βιαστές,και δολοφόνους μέσα στις επιχειρήσεις σας

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ