Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επιχειρείται να εφαρμοστεί με βεβιασμένο τρόπο και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες και η λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, επισημαίνει σε επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας την σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε για την εφαρμογή της κάρτας στην εστίαση και στα τουριστικά καταλύματα.
Η ΠΟΞ τονίζει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις που έχει υποβάλει για την ομαλή μετάβαση του ξενοδοχειακού κλάδου στη ψηφιακή κάρτα εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία αναδεικνύει τα ακόλουθα ζητήματα...
-ο χρόνος προσέλευσης και αναχώρησης, ο οποίος ορίζεται σε 10 λεπτά, στη βιομηχανία ορίστηκε σε 30. Αυτή η ρύθμιση, επισημαίνει η ΠΟΞ, αγνοεί πλήρως τον πρόσθετο χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των εργαζομένων (για αλλαγή στολής κ.λπ.), καθώς και τις σημαντικές αποστάσεις που υπάρχουν, ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μεταξύ των αποδυτηρίων και των τμημάτων εργασίας.
-δεν έχουν γίνει δεκτές οι ενστάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με το χρόνο έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής της κάρτας εργασίας, γεγονός που στερεί επί της ουσίας από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους τη δυνατότητα ομαλής προσαρμογής σε μια εντελώς νέα για τους περισσότερους διαδικασία.
-η ομοσπονδία έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες.
Η ΠΟΞ υπογραμμίζει στην επιστολή της ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποτελεσματικά αν εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο.
Πηγή: tornosnews.gr