Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πώς θα λάβουν σύνταξη όσοι χρωστούν στα Ταμεία - Ποιες οι προϋποθέσεις

15/01/2023
131 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ανοίγει η «πόρτα» συνταξιοδότησης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για 10ετή παραγραφή οφειλών από το ΚΕΑΟ. Ταυτόχρονα χιλιάδες εξ αυτών θα μπορέσουν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ηδη ξεκίνησε από το Κέντρο η δεκαετής παραγραφή οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ, απεγκλωβίζοντας επαγγελματίες από χρέη παρελθόντων ετών που τους εμπόδιζαν να βγουν στη σύνταξη, παρότι είχαν συμπληρώσει το απαραίτητο όριο ηλικίας και τα χρόνια ασφάλισης.

Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ για τη νόμιμη αναζήτησή τους.

Ευνοημένοι είναι κυρίως 67αρηδες μη μισθωτοί (πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ εδώ και χρόνια και άρα δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Πλέον στην καρτέλα τους οφειλέτη δεν θα εμφανίζονται τα χρέη τους που παραγράφονται.

Ειδικοί επί της ασφάλισης αναφέρουν πάντως πως η διάταξη της παραγραφής συμφέρει όσους μπορούν με τα υπόλοιπα χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς όσοι κάνουν χρήση της παραγραφής θα χάσουν αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο. 

Πάντως, οι οφειλές που δημιουργούνται από το 2026 και μετά θα παραγράφονται στα πέντε χρόνια, ώστε οι χρόνοι παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών να προσεγγίζουν αυτές των φορολογικών.

Τι ορίζει η εγκύκλιος

Οπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η παραγραφή αφορά μόνο μη βεβαιωμένες από οφειλές από τον Φορέα. Η εγκύκλιος ορίζει σε 10 χρόνια – από 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα – την περίοδο που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και η οφειλή δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται.

Η παραγραφή αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες). Και δεν απαιτείται αίτηση ασφαλισμένου. Η διαδικασία παραγραφής των βεβαιωμένων οφειλών θα γίνεται κεντρικά και μαζικά κάθε έτος από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και οι εν λόγω οφειλές δεν θα εμφανίζονται πλέον στην καρτέλα του οφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο παραγραφής παύει να ισχύει όταν ο e-ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ - εντός της 10ετίας - ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή-κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση, εφόσον υπάρξει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, επιβολή κατάσχεσης επί κινητής/ακίνητης περιούσιας ή απαίτησης εις χείρας Τρίτου, προσδιορισμός προγράμματος πλειστηριασμού κ.λπ.) κ.α.

Σε περίπτωση που ο μισθωτός ασφαλισμένος θέλει να υποβάλλει ένσταση σχετικά με την παραγεγραμμένη οφειλή, μπορεί να το πράξει απευθυνόμενος στην Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ στην οποία ανήκει.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ