Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πόσο κοστίζει να χτίσεις ένα σπίτι - Σε υψηλά επίπεδα η τιμή του τετραγωνικού μέτρου

06/01/2023
608 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Χτίστο… μόνος σου αλλά μην υπολογίζεις ότι θα σου κοστίσει λιγότερα από 2.000-2.500 ευρώ το τετραγωνικό και αυτό ανάλογα με το αν υπάρχει διαθέσιμη γη ή όχι.

Εντονος προβληματισμός υπάρχει τόσο στις τάξεις των ιδιωτών που θέλουν να προχωρήσουν σε ανέγερση κατοικίας, κύριας ή εξοχικής, όσο και στις τάξεις των εργολάβων, οι οποίοι αρχίζουν να βάζουν φρένο στον ρυθμό έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών αλλά και κατασκευής νεόδμητων ακινήτων.

Το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται πολύ σύνθετο. Τα οικοδομικά υλικά έχουν ακριβύνει εξαιρετικά. Ταυτόχρονα το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες των υποψήφιων αγοραστών. 

Από την άλλη οι αποταμιεύσεις στην τράπεζα εξακολουθούν να μην αποδίδουν τίποτα, οπότε οι καταθέσεις χάνουν συνεχώς την αξία τους λόγω πληθωρισμού. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή οι καταθέτες να αναζητήσουν κάποια λύση με μεγαλύτερη απόδοση για τις αποταμιεύσεις τους, από το να περιμένουν πότε (και πόσο) θα ανεβάσουν οι τράπεζες τα επιτόκια;

Η κατασκευή νεόδμητου ακινήτου γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη υπόθεση όμως. Μπαίνουν αυστηρότερες προδιαγραφές όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας (καλύτερη ενεργειακή θωράκιση, αντλίες θερμότητας, υψηλή ενεργειακή βαθμολογία, προβλέψεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες ή φωτοβολταϊκά κλπ) και αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως υψηλό αρχικό κόστος κατασκευής. Ακόμη και σε απλές κατασκευές (χωρίς ιδιαίτερες δηλαδή… πολυτέλειες) το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο έχει φτάσει να κοστίζει πάνω από 1.400 ευρώ.

Συνήθως, οι τιμές ανεβαίνουν υψηλότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί μείωση του κόστους συντήρησης του σπιτιού μέσα από την μειωμένη ενεργειακή απόδοση.

Με δεδομένα τα επίπεδα των τιμών, νεόδμητα ακίνητα θα πάψουν να πωλούνται κάτω από τα 3.000 ευρώ, ειδικά στις περιοχές με υψηλό κόστος γης. Και το ερώτημα είναι αν θα μπορούν οι υποψήφιοι αγοραστές να ανταπεξέλθουν όταν θα χρειάζεται να διαθέσουν 300.000 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών. 

Με δεδομένη μάλιστα την αύξηση των επιτοκίων, για να "βγει" η χρηματοδότηση θα θέλει και μετρητά άνω των 100.000 ευρώ και δόση δανείου που μπορεί να ξεπερνά τα 1000 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό και ο έντονος προβληματισμός. Ναι μεν υπάρχει η ζήτηση από το εξωτερικό, ναι θα υπάρξει στροφή των κεφαλαίων που έχουν "εγκλωβιστεί" στους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά το ρίσκο του να μείνουν απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα έχει μεγαλώσει.

Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι το 2023 θα είναι έτος και μείωσης των συναλλαγών ειδικά σε ότι αφορά στα νεόδμητα ακίνητα αλλά και περιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητας. Μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον για τις ανακαινίσεις και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, καθώς εκεί το κόστος της επένδυσης περιορίζεται αισθητά. 


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ