Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πότε επιστρέφουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Τι αλλάζει στις κατασχέσεις

18/07/2022
52 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το Σεπτέμβριο θα χτυπήσει ξανά το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα των οφειλετών της Εφορίας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επανεκκινήσουν στις 19 Σεπτεμβρίου μετά από τη διακοπή του καλοκαιριού, με ένα διαμέρισμα και δυο οικόπεδα στην Θεσσαλονίκη.

Η σταδιακή αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και το τέλος της προστασίας που είχε επιβάλει η πανδημία, οδηγεί την ΑΑΔΕ να ανεβάζει ταχύτητα προκειμένου να πιέσει τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οι αρμόδιες διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών αφορά κυρίως τους 8.827 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν χρέη στο Δημόσια τα οποία αγγίζουν τα 90 δις ευρώ.                                    

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 113δις των συνολικών οφειλών οι συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών, όχι μόνο χρωστά τα περισσότερα αλλά αύξησε τα χρέη της κατά 2,597 δις. ευρώ από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι το φετινό Απρίλιο. Αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένη οφειλέτες να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία των οφειλέτες που θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς                                    

Νέο καθεστώς στις κατασχέσεις                                    

 Αλλαγές έχουν αποφασιστεί για το μέτρο των κατασχέσεων. Οι αλλαγές αφορούν τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες με εξαίρεση των αντικείμενων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένεια του αλλά και για την εργασία του.   

Με στόχο την άρση αδικιών και ακραίων κυρώσεων στους φορολογούμενους με «φόρο-φέσια» η νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή ορίζει ότι: 

 - Δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους.                                    

  Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως                                    

- Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού                                    

  - Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.                                    

 - Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.                                    

- Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.                                    

 - Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.    


dikaiologitika.gr                               

                                                                     

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ