Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Προσωπικός γιατρός: Χαμηλές πτήσεις στις εγγραφές – Τι θα γίνει με τις ποινές

23/11/2022
121 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Χαμηλά παραμένουν ακόμη τα ποσοστά εγγραφής στον προσωπικό γιατρό, παρά το “μεικτό” σύστημα που προώθησε το υπουργείο Υγείας, ανοίγοντας το σύστημα και για στους ιδιώτες γιατρούς, και ενώ έχουν ενταχθεί και όλες οι παθολογικές ειδικότητες.

Μέχρι στιγμής, οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό φτάνουν τα 4.605 εκατομμύρια, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή αγγίζουν τα 1.597 εκατομμύρια. Σε ποσοστά, το 48,1% των πολιτών δεν έχει κάνει ακόμη εγγραφή του.Οι ηλικίες άνω των 60 σε ποσοστό 70% έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.

Την ίδια ώρα, 3.321 χιλιάδες είναι οι προσωπικοί γιατροί, εκ των οποίων οι 1.095 αφορούν σε ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και πιο έντονες στην Αθήνα, αλλά και στα αστικά κέντρα.

Με τα ποσοστά εγγραφών να παραμένουν εκτός στόχου, και ενώ το χρονοδιάγραμμα είναι από τη νέα χρονιά το σύστημα να μπει σε κανονική εφαρμογή (όχι πιλοτικά όπως ισχύει μέχρι τώρα), το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις “ποινές” για όσους δεν έχουν ακόμη γραφτεί σε προσωπικό γιατρό.

Πάμε για παράταση
Οι πληροφορίες λένε πως θα δοθεί επιπλέον παράταση, ακόμη ενός μήνα, λόγω της χαμηλής προσφοράς γιατρών, και πως τα “πέναλτι” θα ισχύουν από τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως ήδη είχε δοθεί χρονικό περιθώριο και οι ποινές θα ξεκινούσαν από το Δεκέμβριο.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, δεν θα υπάρξουν ποινές, ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα, δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους.

Οι ποινές προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Από τη νέα χρονιά όμως τα ανωτέρω πρόστιμα, σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Υγείας, προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10% επιπλέον. Στον αντίποδα, όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πηγή thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ