Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ρεκόρ 10ετίας στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στην χώρα μας

09/06/2023
37 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ρεκόρ δεκαετίας καταγράφηκε στις ενάρξεις και το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγράφεται τη φετινή χρονιά

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 ο αριθμός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων ανήλθε σε 23.839 έναντι 21.486 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αυξημένος κατά 10,95%.

Αν συγκρίνουμε τα στοιχεία των προηγούμενων χρονικών διαστημάτων αυτή είναι η υψηλότερη επίδοση της περιόδου 2014 - 2023, ενώ ήδη από το 2021 ο αριθμός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων είχε υπερβεί τα επίπεδα του πρώτου πενταμήνου του 2019, της τελευταίας χρονιάς δηλαδή πριν από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ έχουν αντίστροφη πορεία, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 μειώθηκαν σε 5.553 από 6.257 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 – μείωση δηλαδή της τάξης του 11,25%. Πρόκειται, μάλιστα, για τον δεύτερο μικρότερο αριθμό διαγραφών στη δεκαετία, με τις λιγότερες να έχουν σημειωθεί το πεντάμηνο του 2021 (4.487), κάτι βεβαίως που σχετίζεται και με τις ρήτρες που υπήρχαν για μη κλείσιμο των επιχειρήσεων ως προϋπόθεση ένταξης στα διάφορα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν λόγω των lockdowns. Σημειώνεται ότι ως διαγραφές θεωρούνται οι ακόλουθες καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται μια επιχείρηση: πτώχευση, διακοπή (∆ΟΥ), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση, διαγραφή λόγω διάσπασης.

Η σημαντική αύξηση των εγγραφών σε συνδυασμό με τη μείωση των διαγραφών έχει ως συνέπεια να διαμορφώνεται –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο εγγραφών / διαγραφών, με τις νέες επιχειρήσεις να υπερβαίνουν τα «λουκέτα» κατά 18.286.

Οι ατομικές επιχειρήσεις κρατούν τα ηνία των νέων ανοιγμάτων, κάτι που σχετίζεται και με το γεγονός ότι αρκετοί στην Ελλάδα προχωρούν σε αυτή την επιλογή διότι δεν βρίσκουν άλλη δουλειά, είτε διότι θεωρούν ότι οι αμοιβές από τη μισθωτή εργασία δεν είναι ικανοποιητικές, είτε διότι επιζητούν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος. Σε σύνολο 23.839 νέων επιχειρήσεων οι 8.737 είναι ατομικές, ενώ στο ίδιο πεντάμηνο διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.926 ατομικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη δημοφιλέστερη νομική μορφή είναι η ΙΚΕ (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία), την οποία προτιμούν οι ενδιαφερόμενοι έναντι της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντί για το περίφημο «μπλοκάκι». Στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 συστάθηκαν 6.496 ΙΚΕ και διέκοψαν τη λειτουργία τους το ίδιο διάστημα 1.049 ΙΚΕ. Σημαντικός, τέλος, ήταν ο αριθμός των καινούργιων ανωνύμων εταιρειών που έκαναν έναρξη λειτουργίας μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, καθώς έφθασαν τις 660.


dikaiologitika.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ