Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ρόδος: Ελεύθεροι χωρίς όρους εκπαιδευτικοί και μητέρα στην υπόθεση αρπαγής παιδιών

19/04/2024
85 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, δύο εκπαιδευτικοί και η μητέρα ανήλικων παιδιών που συνελήφθησαν προχθές μετά από μήνυση του πατέρα.

Εξω από το δικαστικό μέγαρο συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης πλήθος εκπαιδευτικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους οργάνων, των σχολείων αλλά και φορέων και τάξεων του νησιού διαμαρτυρόμενοι για την εμπλοκή στην αντιδικία των γονέων των εκπαιδευτικών.
Η Ανάκριση που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο και εντολή μάλιστα για κράτηση των κατηγορουμένων μετατέθηκε με παρέμβαση της Εισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου για χθες καθώς μάλιστα οι κατηγορούμενοι λόγω της φύσεως των αδικημάτων και των διώξεων που ασκήθηκαν δεν μπορούσαν να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι και η κράτησή τους δεν δικαιολογείτο.
Πέραν τούτου, ο εκπαιδευτικός νοσηλευόταν από προχθές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και πήρε χθες εξιτήριο για να απολογηθεί.
Ειρήσθω ότι τα αστυνομικά μέτρα στο δικαστικό μέγαρο ήταν αυξημένα λόγω και του μεγέθους του συλλαλητηρίου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε από την Αστυνομία την 16η Απριλίου 2024 το πρωί καταγγέλθηκε από τον συνήγορο του πατέρα ότι η πρώην σύζυγος του εντολέως του διέπραξε τα αδικήματα της αρπαγής τέκνων και παραβίασης δικαστικής απόφασης.
Μάλιστα, προσκόμισε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου και απόφαση του Αρείου Πάγου με τις οποίες ο πατέρας ορίζεται ως ο έχων την αποκλειστική γονική μέριμνα – αποκλειστική επιμέλεια των ανήλικων τέκνων του, ηλικίας 8 και 6 ετών.


Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο εντολέας του βρισκόταν πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Ρόδου – Νηπιαγωγείου Ρόδου προκειμένου να παραλάβει τα παιδιά αναμένοντας σχετική εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων.
Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών που παρήγγειλε την παράδοση των ανήλικων τέκνων στον πατέρα σε εκτέλεση της δικαστικής αποφάσεως, παρουσία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Παράλληλ, φέρεται να ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, τόσο για την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων όσο και για την παράδοση των παιδιών στον πατέρα τους. Επισημάνθηκε ακόμη, σύμφωνα με την δικογραφία ότι πρέπει να αναμείνει την άφιξη αστυνομικών στο χώρο του σχολείου.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο Δημοτικό όπου τους ανέμενε ο πατέρας και τους ενημέρωσε ότι η πρώην σύζυγός του κατάφερε να αφαιρέσει τα παιδιά και συνέδραμαν στη διαφυγή τους ο διευθυντής και μια εκπαιδευτικός.
Οι τελευταίοι συνελήφθησαν ενώ κινήθηκε διαδικασία για τον εντοπισμό της μητέρας και των παιδιών που βρέθηκαν στην οικία τους όπου παρουσία δικαστικού λειτουργού διενεργήθηκε έρευνα, εντοπίστηκαν κι έπειτα οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, κατά την διάρκεια της παραμονής της μητέρας στην Ασφάλεια και κατά τη στιγμή που αστυνομικοί επιχείρησαν να παραδώσουν τα ανήλικα τέκνα στον πατέρα τους, τους απώθησε ενώ παρά τις παραινέσεις και προτροπές να υπακούσει στις εντολές εκείνη ανέπτυξε επιθετική συμπεριφορά.
Η Εισαγγελέας άσκησε διώξεις στην μητέρα πλημμεληματικού χαρακτήρα για αρπαγή κατά συρροή, βία κατά αστυνομικών, απείθεια και παραβίαση δικαστικής απόφασης ενώ στους εκπαιδευτικούς κακουργηματική δίωξη για συνέργεια σε αρπαγή.

Οι δύο εκπαιδευτικοί άσκησαν το δικαίωμα της σιωπής ενώπιον του κ Ανακριτή εγχειρίζοντας υπόμνημα με το οποίο αρνήθηκαν και απέκρουσαν την κατηγορία της δήθεν συνέργειάς τους στην αξιόποινη πράξη της «αρπαγής» ανηλίκων (άρθρο 324 Π.Κ.) τονίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί προϊόν άστοχης δικονομικά και ουσιαστικά ποινικής δίωξης.

Τα καθήκοντά τους ως εκπαιδευτικών περιορίζονται, όπως είπαν, αποκλειστικά και μόνο στην εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, αρμοδιότητα ή ανάμειξη σε διενέξεις γονέων που αντιδικούν για τη επιμέλεια ή την επικοινωνία των παιδιών τους, ούτε έχουν την υποχρέωση να αποτελέσουν όργανο αναγκαστικής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.

Οι διαφορές των γονέων στο βαθμό και στο μέτρο που δεν επηρεάζουν το αντικείμενο των καθηκόντων τους, τόνισαν, πως τους αφήνουν εντελώς αδιάφορους και επιλύονται έξω από τον αυλόγυρο του Σχολείου.

Βρέθηκαν κρατούμενοι ως κοινοί εγκληματίες, όπως είπαν, από άστοχες και εσφαλμένες ενέργειες των διωκτικών οργάνων.

Επειδή αρνούνται, όπως τόνισαν, να «νομιμοποιήσουν» τη θέση τους ως κατηγορουμένων δήλωσαν ότι πέραν του υπομνήματος τους δεν προτίθενται να απαντήσουν σε κανένα ερώτημα του κ. Ανακριτή.

Η μητέρα απολογούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η απόφαση κατά τη σύμβαση της Χάγης δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του 169Α, ότι δεν προσκομίστηκε απόφαση ρύθμισης επικοινωνίας του πατέρα με τα τέκνα καθώς ο πατέρας ουδέποτε επεδίωξε να ρυθμίσει την επικοινωνία του με αυτά, ότι δεν προσκομίστηκε απόφαση που να άπτεται γονικής μέριμνας και προσκομίστηκε μεταφρασμένη «απόφαση» αμερικάνικου δικαστηρίου χωρίς να έχει αναγνωριστεί στην ελληνική έννομη τάξη.

Διατείνεται ακόμη ότι δεν υφίσταται διμερής συνθήκη που να επιτρέπει την κατευθείαν και με δίχως άλλο αναγνώριση αποφάσεων αμερικανικών δικαστηρίων στην ελληνική έννομη τάξη.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δυνάμει αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, η οποία παραμένει ακόμη σε ισχύ, έχει αναγνωρισθεί ως ασκούσα de facto την επιμέλεια των παιδιών της.

Συζητήθηκε εξάλλου χθες και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε η μητέρα και στο πλαίσιο του αιτήματός της για την έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα κριθεί σήμερα εν όλω, εκδόθηκε απόφαση προσωρινής απαγόρευσης απομάκρυνσης των παιδιών από την χώρα.

Και στην αίτησή της υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί απόφαση αμερικάνικου δικαστηρίου κατά τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1111 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2019 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας και για τη διεθνή απαγωγή παιδιών.

Υποστήριξε ακόμη πως δεν υπάρχει απόφαση αναγνώρισης αλλοδαπού δεδικασμένου που να στερεί γονικά δικαιώματα και επιμέλεια κατά τις οικείες διατάξεις του ΚπολΔικ.

Μάλιστα τονίζει ότι έχει προσφύγει ήδη στο ΕΔΔΑ από την 19η Ιανουαρίου 2024 και πως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης δηλώνει ότι της προσφέρει ποσό 10.000 ευρώ για να κλείσει/σβηστεί η υπόθεση.

Ο πατέρας εκπροσωπείται από τον κ. Δημήτρη Βερβέρη, η μητέρα από τους κ.κ. Γ. Μαυρομμάτη, Στέλιο Κιουρτζή και Αρ. Τσάτσο και οι εκπαιδευτικοί από τους κ.κ. Μ. Κουτσούκο και Ν. Μουτσάκη. Πηγή:www.dimokratiki.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος
Ανώνυμος 21/04 - 00:04
Παιδιά
Η μητέρα είναι μια αξιοπρεπής κυρία την ξέρω χρόνια και είναι άδικο αυτό που πέρασε και περνάει . Πραγματικά της εύχομαι να είναι ήρεμη από δω και πέρα με τα παιδιά της .

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ