Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Τελευταία σχόλια

Ανώνυμος: Σήμερα (18:37)
Γιατί λογοκρίνεται τις λέξεις? - Εσείς εκεί στο σάϊτ, γιατί όταν λέμε ΑΝΩΜΑΛΙΑ, την διαγράφετε? Δεν είναι μια λέξη ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ που δηλώνει κάτι Μή Φυσιολογικό? Εσείς κρίνετε την σημασιολογία μιας λέξης? Γράψτε το κείμενο ως έχει , όταν δεν περιέχει υβριστικα νοήματα κατά συγκεκριμένου προσώπου ή ομάδας. Άλλο τα γούστα του καθενός και άλλο η τάχα δηλωμένη 'φυσιολογικοτητα'. Η ΦΥΣΗ έχει ορίσει κάποια πράγματα και αυτή είναι η φυσικότητα και φυσιολογικοτητα. Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ είναι ΑΝΩΜΑΛΙΑ.... Thats it...
Κωα: Σήμερα (18:37)
Βιβλίο - Εντάξει...πιάσανε πάτο...Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν στο κεφάλι τους...Τελικά δεν θα υπάρχει τίποτα ιερό και όσιο;;;;;.Μια είναι η οικογένεια...Μαμά... Μπαμπάς και παιδιά..άντε πια που θέλετε να μας πείσετε ότι όλα τα έκτροπα..είναι φυσιολογικά!!!!
Ανώνυμος: Σήμερα (18:37)
. - Μια χαρά είναι το βιβλίο! Εστιάστε στο βιβλίο της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής της Γ Γυμνασίου να δείτε τι βλακείες λέει... Αλλά εκείνα είναι "φυσιολογικά" ... Μυαλά 800 χρόνια πίσω
Ανώνυμος: Σήμερα (18:37)
Ειναι πολύ σπλο. Σκίζουμε τις σελίδες της...... - Σκίζουμε τις σελίδες της ....... Και όποιος θέλει να διδάξει από τους δασκάλους το συγκεκριμένο μάθημα, να το δηλώσει εξ αρχής να το γνωρίζουν και οι γονείς ώστε να ορίσουν την πορεία τους. Η ..... δεν πρέπει και ούτε θα περάσει επειδή κάποιοι σε θέσεις κλειδιά είναι .....
Ανώνυμος: Σήμερα (18:37)
Epistimonas - Είναι ένας τύπος με φουλάρι. Καθηγητης τμημα κοινωνιολογιας πανεπιστημιο Αιγαίου. Αντικείμενο απελπιστικά ασχετο με τη θεματική του βιβλίου. Ποιος τον επέλεξε για τη θέση αυτη κ. Ζαχαρακη? Κ. Πρωθυπουργέ? Έχετε διαλύσει την εκπαίδευση (και τη χωρα). Σαν ενα Αρχιμανδριτη που τον έβαλαν να διδασκει στρατηγική στο Στρατό. Μιλαμε για πολυ ξεφτίλα. Ποιος φταίει κ Πρωθυπουργό για όλα αυτα? Οι υπουργοί (παιδείας και αμυνας)? Μόνο αυτοί? Ντροπη
Ανώνυμος: Σήμερα (18:37)
Εμετός - Κατάντια .... Ελλάδα ..... Πρέπει σύσσωμοι να αντισταθούμε Ως γονέας είναι επιλογή μου να μιλήσω για τέτοια θέματα στα παιδιά μου όποτε εγώ θέλω...Δεν είναι δουλειά του δασκάλου να μιλήσει γι αυτό το θέμα στα παιδιά μου και αν μάθω ότι γίνεται τέτοια συζήτηση δεν ξέρω ως που θα φτάσω Θέλουν έμμεσα να δηλητηριάζουν τις ψυχές των παιδιών να τα κάνουν από μικρά να σκέφτονται ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι πολύ οκ Και θέλουν ίσως να τα μυήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση και κα κάνουν σκέψεις τύπου πως θα ήταν η σχέση με άτομο του ίδιου φύλου Άλλωστε ο,τι γίνεται στη Παιδεία γενικά γίνεται για να κάνει ζημιά και όχι να φέρει πρόοδο
Ανώνυμος: Σήμερα (18:37)
Βούρκος - Χαχαχαχα πολύ καλά να παθουμε.Η πλάκα είναι πως όσο και να μιλάμε θα βγαίνουν τα συνήθη παπαγαλάκια και θα μιλάνε για ιθαγενείς κομμουνιστές και παλαιων Πατρών Γερμανούς.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ
Αναγνώστες : Σήμερα (18:37)
Κοινωνία - Η προώθηση των δήθεν περίεργων οικογενειών γίνεται κατά εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότεροι βουλευτές και πρωθυπουργοί της Ευρώπης είναι ομοφυλόφιλοι. Λοιπόν τι περιμένετε τώρα;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

Σάλος με τα σχολικά βιβλία Δημοτικού που δείχνουν ομόφυλα ζευγάρια – Τι απαντά η κυβέρνηση και ο συγγραφέας

05/09/2026
739 Εμφανίσεις
8 Σχόλια

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρέθηκαν τα νέα σχολικά βιβλία που περιλαμβάνουν αναφορές σε οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου, προκαλώντας αντιδράσεις και ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται διαφορετικές οικογενειακές μορφές στο σχολείο.

Πρόκειται για βιβλία της Β΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού, τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν από τη φετινή σχολική χρονιά, αλλά από το διδακτικό έτος 2027-2028, στο πλαίσιο του συστήματος του Πολλαπλού Βιβλίου.

Στο βιβλίο Γλώσσας της Β΄ Δημοτικού, και συγκεκριμένα στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Ποιοι είναι οι σημαντικοί αγαπημένοι γύρω μας;», παρουσιάζονται μέσα από εικόνες διαφορετικές οικογενειακές συνθέσεις.




Μεταξύ των παραδειγμάτων περιλαμβάνονται οικογένειες με δύο πατέρες ή δύο μητέρες. Οι μαθητές καλούνται να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τις εικόνες, να εντοπίσουν εκείνη που θεωρούν ότι μοιάζει περισσότερο με τη δική τους οικογένεια και στη συνέχεια να την αποτυπώσουν ζωγραφίζοντάς την.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στην ηλικία των μαθητών και στο κατά πόσο και με ποιον παιδαγωγικό τρόπο είναι σκόπιμο να παρουσιάζονται διαφορετικές οικογενειακές πραγματικότητες στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή για τον εκπαιδευτικό. Στο σύστημα του Πολλαπλού Βιβλίου, το βιβλίο της Γλώσσας Β΄ Δημοτικού είναι μία από συνολικά τέσσερις διαθέσιμες επιλογές και οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν ποιο διδακτικό υλικό θα αξιοποιήσουν.

Πιο εκτενής είναι η αναφορά στις διαφορετικές μορφές οικογένειας στο βιβλίο «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» της ΣΤ΄ Δημοτικού, με συγγραφέα τον κοινωνιολόγο Μανούσο Μαραγκουδάκη.

Στην πρώτη ενότητα, που φέρει τον τίτλο «Η ελληνική οικογένεια», γίνεται λόγος για τη «μεγάλη πολυμορφία» των οικογενειακών σχημάτων και παρουσιάζονται διαφορετικές κατηγορίες οικογένειας.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται η πυρηνική, η μονογονεϊκή, η εκτεταμένη και η θετή οικογένεια, ενώ υπάρχει και ειδική αναφορά στην «οικογένεια με δύο γονείς του ίδιου φύλου».

Η σχετική αναφορά συνοδεύεται και από εκπαιδευτική δραστηριότητα. Οι μαθητές καλούνται να εργαστούν σε ομάδες, με κάθε ομάδα να αναλαμβάνει έναν διαφορετικό τύπο οικογένειας και να δημιουργεί μια σχετική αφίσα, αξιοποιώντας εικόνες και φωτογραφίες. Παράλληλα, καλούνται να προσδιορίσουν σε ποια κατηγορία εντάσσεται η δική τους οικογένεια.

Το βιβλίο φέρει τον κωδικό 95 στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων, εντάχθηκε επισήμως στις 8 Απριλίου 2026 και έχει καταχωριστεί στο επίσημο ψηφιακό αποθετήριο «Μελίσπη» του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ. Ως συγγραφέας αναφέρεται ο Μανούσος Μαραγκουδάκης, ενώ ανάδοχος του διδακτικού πακέτου είναι οι Εκδόσεις Πουκαμισάς.

Και στην περίπτωση της ΣΤ΄ Δημοτικού, πάντως, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι η μοναδική διαθέσιμη επιλογή, καθώς αποτελεί μία από τρεις προτάσεις για το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στο νέο σύστημα.


Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στις σχετικές αναφορές, σε δήλωση που μετέδωσε το Mega, υποστήριξε ότι η διαδικασία αξιολόγησης των βιβλίων πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές.

Όπως ανέφερε, στις επιτροπές συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 900 μέλη και η διαδικασία περιλάμβανε ελέγχους και επανελέγχους, πριν από την επίσημη υποβολή των πορισμάτων στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δημοσίευση των διδακτικών βιβλίων από το ΙΕΠ και το υπουργείο έγινε με βάση τις εισηγήσεις των επιτροπών αξιολόγησης, χωρίς παρέμβαση στο περιεχόμενό τους, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί συμβατική δέσμευση.


Μαρινάκης: «Δεν έχουμε woke ατζέντα»

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την άποψη ότι η κυβέρνηση υιοθετεί «woke ατζέντα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Mega, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ούτε είχε ούτε έχει ούτε θα αποκτήσει woke ατζέντα», επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση ότι «τα φύλα είναι δύο».

«Ούτε έχει τέτοια διάθεση, ούτε εφαρμόζει τέτοια πολιτική, ούτε πρόκειται να εφαρμόσει. Τα φύλα είναι δύο. Ο πατέρας είναι πατέρας, η μητέρα είναι μητέρα. Ούτε Γονέας 1 υπάρχει ούτε Γονέας 2 υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αναφορές που εμφανίζονται σε δημόσιες πλατφόρμες ή στο εκπαιδευτικό υλικό δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη κυβερνητική πολιτική, υπογραμμίζοντας πως ζητήματα που αφορούν παιδιά απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση.


Συγγραφέας: «Δεν προωθώ καμία ατζέντα»

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας του βιβλίου της ΣΤ΄ Δημοτικού, Μανούσος Μαραγκουδάκης, απέρριψε επίσης την ερμηνεία περί «woke» περιεχομένου.

Όπως ανέφερε, είναι ο ίδιος «100% εναντίον της woke ατζέντας» και υποστήριξε ότι η αναφορά στις οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου εντάσσεται στην παρουσίαση των σύγχρονων μορφών οικογένειας και δεν αποτελεί προώθηση κάποιας συγκεκριμένης ατζέντας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αναφορά «πραγματιστικό και συνταγματικό» ζήτημα, με δεδομένο, όπως είπε, ότι αυτές οι οικογένειες υπάρχουν.


mononews.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 8
Ανώνυμος
Ανώνυμος 07/09 - 10:35
Γιατί λογοκρίνεται τις λέξεις?
Εσείς εκεί στο σάϊτ, γιατί όταν λέμε ΑΝΩΜΑΛΙΑ, την διαγράφετε? Δεν είναι μια λέξη ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ που δηλώνει κάτι Μή Φυσιολογικό? Εσείς κρίνετε την σημασιολογία μιας λέξης? Γράψτε το κείμενο ως έχει , όταν δεν περιέχει υβριστικα νοήματα κατά συγκεκριμένου προσώπου ή ομάδας. Άλλο τα γούστα του καθενός και άλλο η τάχα δηλωμένη 'φυσιολογικοτητα'. Η ΦΥΣΗ έχει ορίσει κάποια πράγματα και αυτή είναι η φυσικότητα και φυσιολογικοτητα. Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ είναι ΑΝΩΜΑΛΙΑ.... Thats it...
Κωα
Κωα 06/09 - 18:34
Βιβλίο
Εντάξει...πιάσανε πάτο...Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν στο κεφάλι τους...Τελικά δεν θα υπάρχει τίποτα ιερό και όσιο;;;;;.Μια είναι η οικογένεια...Μαμά... Μπαμπάς και παιδιά..άντε πια που θέλετε να μας πείσετε ότι όλα τα έκτροπα..είναι φυσιολογικά!!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 06/09 - 13:52
.
Μια χαρά είναι το βιβλίο! Εστιάστε στο βιβλίο της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής της Γ Γυμνασίου να δείτε τι βλακείες λέει... Αλλά εκείνα είναι "φυσιολογικά" ... Μυαλά 800 χρόνια πίσω
Ανώνυμος
Ανώνυμος 06/09 - 12:35
Ειναι πολύ σπλο. Σκίζουμε τις σελίδες της......
Σκίζουμε τις σελίδες της ....... Και όποιος θέλει να διδάξει από τους δασκάλους το συγκεκριμένο μάθημα, να το δηλώσει εξ αρχής να το γνωρίζουν και οι γονείς ώστε να ορίσουν την πορεία τους. Η ..... δεν πρέπει και ούτε θα περάσει επειδή κάποιοι σε θέσεις κλειδιά είναι .....
Ανώνυμος
Ανώνυμος 05/09 - 18:54
Epistimonas
Είναι ένας τύπος με φουλάρι. Καθηγητης τμημα κοινωνιολογιας πανεπιστημιο Αιγαίου. Αντικείμενο απελπιστικά ασχετο με τη θεματική του βιβλίου. Ποιος τον επέλεξε για τη θέση αυτη κ. Ζαχαρακη? Κ. Πρωθυπουργέ? Έχετε διαλύσει την εκπαίδευση (και τη χωρα). Σαν ενα Αρχιμανδριτη που τον έβαλαν να διδασκει στρατηγική στο Στρατό. Μιλαμε για πολυ ξεφτίλα. Ποιος φταίει κ Πρωθυπουργό για όλα αυτα? Οι υπουργοί (παιδείας και αμυνας)? Μόνο αυτοί? Ντροπη
Ανώνυμος
Ανώνυμος 05/09 - 13:03
Εμετός
Κατάντια .... Ελλάδα ..... Πρέπει σύσσωμοι να αντισταθούμε Ως γονέας είναι επιλογή μου να μιλήσω για τέτοια θέματα στα παιδιά μου όποτε εγώ θέλω...Δεν είναι δουλειά του δασκάλου να μιλήσει γι αυτό το θέμα στα παιδιά μου και αν μάθω ότι γίνεται τέτοια συζήτηση δεν ξέρω ως που θα φτάσω Θέλουν έμμεσα να δηλητηριάζουν τις ψυχές των παιδιών να τα κάνουν από μικρά να σκέφτονται ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι πολύ οκ Και θέλουν ίσως να τα μυήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση και κα κάνουν σκέψεις τύπου πως θα ήταν η σχέση με άτομο του ίδιου φύλου Άλλωστε ο,τι γίνεται στη Παιδεία γενικά γίνεται για να κάνει ζημιά και όχι να φέρει πρόοδο
Ανώνυμος
Ανώνυμος 05/09 - 12:17
Βούρκος
Χαχαχαχα πολύ καλά να παθουμε.Η πλάκα είναι πως όσο και να μιλάμε θα βγαίνουν τα συνήθη παπαγαλάκια και θα μιλάνε για ιθαγενείς κομμουνιστές και παλαιων Πατρών Γερμανούς.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ
Αναγνώστες
Αναγνώστες 05/09 - 10:23
Κοινωνία
Η προώθηση των δήθεν περίεργων οικογενειών γίνεται κατά εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότεροι βουλευτές και πρωθυπουργοί της Ευρώπης είναι ομοφυλόφιλοι. Λοιπόν τι περιμένετε τώρα;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ