Η Αμαλία Τζίκου, στέλεχος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κλήθηκε από το πανεπιστήμιο του Hainan να συμμετάσχει στο 5ο Παγκόσμιο συνέδριο σιολογίας, (5th World Shiology Forum) που διεξήχθη στο Haikou της Κίνας, από 28 έως 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ Shiology είναι ένα διεθνές συνέδριο που συγκεντρώνει ειδικούς, επιστήμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους της βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με τα συστήματα τροφίμων και τη διατροφή. Σκοπός είναι η εξεύρεση συστημικών λύσεων και βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης διακυβέρνησης για να ευθυγραμμιστούν τα συστήματα τροφίμων με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών.
Το forum συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές και φορείς από 54 χώρες για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη σιολογία ( Shiology) είναι μια αναδυόμενη διεπιστημονική έννοια που προσεγγίζει ολιστικά τα ζητήματα της τροφής και της κατανάλωσης, με όραμα τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, την ευεξία, τη μακροζωία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.

Η κλιματική κρίση, η διατήρηση των πόρων του πλανήτη, ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, η πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και ποιοτική τροφή για όλους, η εκπαίδευση στην διατροφή ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, η τεχνολογία στον τομέα των τροφίμων, η ανάπτυξη πολιτικών βασισμένων στις αρχές της σιολογίας ήταν οι βασικές θεματικές του συνεδρίου.
Οι πρωτοβουλίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διατήρηση της γαστρονομικής κληρονομιάς των νησιών, την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων και παραγωγών, την μείωση των οργανικών αποβλήτων και τη βιωσιμότητα, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ως καλές πρακτικές που συνδέουν τον άνθρωπο με το περιβάλλον και τον πολιτισμό του. Ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν ισχυρές κοινότητες και καλλιεργούν στάσεις ζωής για τους νεότερους ανθρώπους.
Η συμμετοχή αυτή ενισχύει τη διεθνή συνεργασία και επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της περιφέρειας στην προώθηση της επιστημονικής καινοτομίας και της ολιστικής προσέγγισης της διατροφής.