Τη στρατηγική σημασία που έχει ο Οινοτουρισμός ως πυλώνας ποιοτικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, επιβεβαίωσε η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βάσιας Κουτσούκου, του Αντιπροέδρου του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, της αναπληρώτριας Περιφερειάρχη Αττικής κας. Χριστίνας Κεφαλογιάννη και της Προέδρου του Συμβουλίου Οινοτουρισμού κας. Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου, εξήρε τη σημασία του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου, το οποίο, όπως τόνισε, λειτουργεί ως ένα καθοριστικό εργαλείο για την προώθηση του οινοτουρισμού στη χώρα μας.
Υπογράμμισε τη διεθνή αναγνώριση που έχει επιτύχει το ελληνικό κρασί και τη δυναμική του οινοτουρισμού στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. «Η οινοποιία στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια παράδοση αιώνων αλλά και ένας σύγχρονος, δυναμικός τομέας της οικονομίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Ο οινοτουρισμός συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή, την πολιτιστική κληρονομιά, τη φιλοξενία και τη γαστρονομία, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια ολοκληρωμένη και αυθεντική εμπειρία».
Η Υπουργός Τουρισμού έκανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες για να ενσχυθεί θεσμικά ο Οινοτουρισμός, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία κύριων τουριστικών καταλυμάτων εντός οινοποιητικών εγκαταστάσεων, καθώς και το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσθεσε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, είναι η χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προγραμμάτων που ενισχύουν τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μελέτη αγοράς για τον γαστρονομικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό, καταγράφοντας προϊόντα, υπηρεσίες και οινοτουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Μια ακόμα πρωτοβουλία που προωθείται, είναι η δημιουργία ενός θεματικού εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO), ο οποίος θα λειτουργεί ως δίκτυο που θα ενώνει παραγωγούς και τουριστικές επιχειρήσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική ανάπτυξης. Επιπλέον, μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα συμβάλει στην προβολή των γαστρονομικών και αγροτουριστικών πόρων της χώρας.
Αναφερόμενη στη συνολική πορεία του ελληνικού τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε τις εξαιρετικές επιδόσεις του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο καταγράφηκαν νέα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις. Επεσήμανε ωστόσο ότι το Υπουργείο Τουρισμού δεν επαναπαύεται στις επιτυχίες, καθώς ο παγκόσμιος τουριστικός ανταγωνισμός εντείνεται και οι προκλήσεις συνεχώς αυξάνονται. «Συνεχίζουμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας για έναν τουρισμό βιώσιμο και ανθεκτικό, που θα δημιουργεί αξία για όλη τη χώρα και θα υποστηρίζει την τοπική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το ελληνικό κρασί αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, το οποίο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω: «Θα καταβάλουμε λοιπόν κάθε προσπάθεια, για να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε με σύγχρονο και ελκυστικό τρόπο, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν και συνδέονται με τον οινοτουρισμό. Είμαι βέβαιη ότι με συνεργασία, συντονισμό και με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό οινοτουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».
money-tourism.gr