Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συνθήκες "γαλέρας" περιμένουν και φέτος τους εργαζόμενους στον τουρισμό - Το δεκάωρο χωρίς ρεπό, ο μισθός - «πακέτο» για υπερωρίες και οι εργολάβοι

24/03/2024
353 Εμφανίσεις
5 Σχόλια

Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες θα αντιμετωπίσουν και την τρέχουσα σεζόν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο.

Δεκάωρο χωρίς ρεπό, επτά ημέρες την εβδομάδα για πέντε μήνες. Αυτή σε γενικές γραμμές θα είναι και φέτος η εργασιακή κατάσταση για όσους απασχοληθούν την τρέχουσα σεζόν στον τουριστικό – επισιτιστικό κλάδο ο οποίος αυξάνεται με ρυθμούς δυσανάλογους και ως προς τον αριθμό του εργατικού δυναμικού και ως προς τη μισθολογική του ανάγκη.


Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων στο Dnews ο κ. Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού «οι συνθήκες θα είναι ίδιες και χειρότερες». Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι; Ποια τα αιτήματα του κλάδου και πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα;

«Οι εργοδότες μιλούν για ένα μισθό πακέτο και για έξτρα εργασίες που θα χρειαστούν λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Το βασικό ζήτημα που υπάρχει είναι ότι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση με πέρσι. Δηλαδή με αφορμή τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν οι οποίες έχουν παγιωθεί στο προσωπικό -που έχει να κάνει βέβαια και με το άνοιγμα νέων ξενοδοχειακών μονάδων και επισιτιστικών καταστημάτων- αλλά και με την έξοδο πολλών εργαζόμενων από τον κλάδο.

«Οι συνθήκες θα είναι ίδιες και χειρότερες. Είναι δεδομένο στις συνεντεύξεις που παιρνούν οι εργαζόμενοι, μιλούν για δουλειά 10 ωρών χωρίς ρεπό», αναφέρει στο Dnews, ο κ. Στεφανάκης και συνεχίζει: «Με συμφωνίες στις περισσότερες περιπτώσεις προφορικές, δεν διευκρινίζονται τα δικαιώματα που απορρέουν από την συλλογική σύμβαση εργασίας - (και αυτή ακόμα προβλέπει αντεργατικές διατάξεις)-. Οι εργοδότες μιλούν για ένα μισθό πακέτο και για έξτρα εργασίες που θα χρειαστεί να γίνονται λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι κενές θέσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση θα φτάσουν στις 80.000».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το συνδικάτο ζητά να υπογράφει νέα συλλογική σύμβαση που θα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς.

«Να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη εργασία, πενθήμερο, οχτάωρο με δυο συνεχόμενα ρεπό. Ο κάθε εργαζόμενος να απασχολείται στο πόστο του, να μπουν όροι και κανόνες σχετικά με την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού, δηλαδή πόσο προσωπικό υποχρεούται να έχει το κάθε ξενοδοχείο και σε ποιες ειδικότητες. Να διασφαλιστούν για τους εποχικούς οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να βγαίνουν στο ταμείο ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα που θα είναι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις με μοναδική απόδειξη ότι ήταν εποχική εργαζόμενη στον κλάδο, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού. Έτσι θα υπάρξουν άμεσα κίνητρα για να παραμείνουν οι συνάδελφοι στο κλάδο, αλλά και οι ίδιοι να επιβιώσουν».

Χειρότερη η κατάσταση για όσους δουλεύουν μέσω εργολάβων

Κατά το κ. Στεφανάκη, άλλο ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πολλοί δουλεύουν μέσω εργολάβων, προσλαμβάνουν δηλαδή μέσω άλλων εταίρων.

«Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Μαύρη εργασία, ανασφάλιστοι χωρίς καταβολές σε υπερωρίες, αργίες, δώρα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Επιπλέον στα ξενοδοχεία που λειτουργούν 12 μήνες υπάρχει έκταση της ελαστικής απασχόλησης. Συμβάσεις δίμηνες και τρίμηνες χωρίς να δικαιούνται αντίστοιχα δικαιωμάτων με τους εποχικούς»

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι;

«Όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο δικαιούνται να πληρώνονται με την συλλογική κλαδική σύμβαση. Από αυτή απορρέουν ανάλογα με την ειδικότητα συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τον εργοδότη. Πρέπει να προσέχουν πρώτα απ όλα αν η σύμβαση που υπογράφουν αν την αναφέρει μέσα και δεύτερον να εγγραφούν με τα συνδικάτα. Να μάθουν, να ενημερωθούν και αν χρειαστούν κάτι να κινηθούμε συλλογικά και οργανωμένα», καταλήγει στο Dnews.

Κινητοποιήσεις

Τέλος, στις 17 Απρίλη το συνδικάτο επισιτισμού - τουρισμού θα συμμετέχει στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και την Πρωτομαγιά που ανοίγει η σεζόν διεκδικώντας απο το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα σε όλα τα αιτήματα που έχουν καταθέσει.


dnews.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 5
Ανώνυμος
Ανώνυμος 29/03 - 15:07
Το δίκιο
10 12 ώρες ,να πληρώσουν τις υπερωρίες όπως ορίζει ο νόμος, να βάλουν και το extra ένσημο δίωρο η τρίωρο που δουλεύει ο εργαζόμενος ,συν το extra δώρο για την παραπάνω εργασία πχ συν δυο ώρες επι τόσες μέρες , και όλοι θα είναι χαρούμενοι ( οι εργαζόμενοι εννοώ βέβαια )
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/03 - 14:11
Νοων.
Μια λύση υπάρχει μόνον.Ολοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό!!! Πρέπει να είναι μέλος στα Συνδικάτα!!! Καί μάλιστα υποχρέωτηκα!Με μία υποχρεωτική εισφορά μηνιαία! Ανάλογα με τους μισθούς των!Ένα δυναμικό συνδικάτο οικονομικά!Θα μπορεί να λύσει Και τα προβλήματα τών εργαζομένων! Άρα ζητούνται! Δυναμικοί και ειλικρινείς συνδικαλιστές!
 επιχειρηματίας
επιχειρηματίας 25/03 - 18:39
Φταίνε και οι εργαζόμενοι
Φταίνε και οι εργαζόμενοι που θεωρούν ότι θα είναι καλύτερα και ασφαλέστερα στους μεγαλοξενοδοχους. Οι μικροεπιχειρησεις ψάχνουν όλες προσωπικό με πολύ καλύτερους μισθούς και συνθήκες αλλά για κάποιον περίεργο λόγο οι περισσότεροι προτιμούν τα all inclusive ξενοδοχεία
Ανώνυμος
Ανώνυμος 25/03 - 13:35
Μπαγκλαντές
Με τις ευλογίες της κυβέρνησης εγκληματικής οργάνωσης ασελγουν πάνω στους εργαζόμενους
Τκ18
Τκ18 25/03 - 09:50
Africa tourismo
Κ τον χειμώνα τρίμηνη ανεργία , μετά αναρωτιούνται οι κονγκολεζοι ξενοδόχοι γιατι δεν βρίσκουμε προσωπικό ? Άλλαα κ έχει έχουν την λύση το hot spot να είναι καλά , ένα σωρό λάθρο που σε προσκυνάνε για 600€ όπου είναι πρόθυμοι να δουλέψουν όλη μέρα για την τέρψη του BOSS

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ