Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σεισμολόγοι για Σάμο: Δεν είναι σίγουρο ότι ήταν ο κύριος σεισμός - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

01/09/2022
121 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη του φαινομένου με τον διπλό σεισμό στη Σάμο κατέθεσαν οι Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη του φαινομένου με τους σεισμούς στη Σάμο και την εξέλιξη του σεισμικού φαινομενου τις επόμενες ώρες κατέθεσαν ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ για τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σάμο την Τετάρτη 31/8, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ λέγοντας ότι "ξεπεράστηκε ο άμεσος κίνδυνος που διαγράφτηκε χθες το μεσημέρι". Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι "δεν είμαστε βέβαιοι αν ήταν ο κύριος σεισμός" και θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα για να δούμε την εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου.

Μιλώντας στην εκπομπή "Από τις Έξι" ο κ. Λέκκας ανέλυσε την ισχύ των τριών σεισμικών δονήσεων που αναστάτωσαν τους κατοίκους ξυπνώντας άσχημες μνήμες από το παρελθόν.

Έχουμε να κάνουμε με δύο σεισμούς γύρω στις 12.00, ο πρώτος με μέγεθος 4,7 βαθμών (της κλιμακας Ρίχτερ) και ο δεύτερος με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ. Ουσιαστικά είχαμε μια αυξητική τάση στην εκδήλωση του μεγέθους των σεισμών και ανησυχήσαμε λιγάκι".

Όπως δήλωσε, "οι σεισμοί αυτοί έγιναν έντονα αισθητοί στη Σάμο και ξύπνησαν μνήμες του σεισμού του 2020, όπου είχαμε ένα σεισμό της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ, με μικρές ζημιές σε οικίες αλλά κυρίως με την απώλεια των δύο παιδιών".

Ο κ. Λέκκας θέλοντας να καθησυχάσει τον κόσμο τόνισε ότι "ο σεισμός χθες (31/8) δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό τον χθεσινό. Είναι σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό και γεωδυναμικό πλαίσιο".

Ο ίδιος έκανε λόγο για εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας με τους μετασεισμούς που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας "δε φτάνει μόνο να παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα, αλλά αυτό το οποίο κάνουμε είναι επιχειρησιακά να είμαστε έτοιμοι για να επέμβουμε αν χρειαστεί".

Ο σεισμός των 5,2 βαθμών έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετά νησιά με τον κ. Λέκκα να επισημαίνει ότι ο δομημένος ιστός της Σάμου είναι πάρα πολύ ισχυρός, αποτέλεσμα του αντισεισμικού κανονισμού που εφαρμόζεται.

"Αυτό το βλέπουμε στον σεισμό του 2020 που ήταν της τάξεως των 7 βαθμών και δεν είχαμε ζημιές σε κανένα σύγχρονο κτίριο", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σεισμός στη Σάμο: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Για τον διπλό σεισμό στη Σάμο μίλησε στην εκπομπή "Συνδέσεις" και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

"Υπάρχει η εστία που έχει ενεργοποιηθεί από χθες στο νότιο τμήμα του νησιού. Έχει αρχίσει η εικόνα μιας σεισμικής ακολουθίας, χωρίς όμως να είμαστε βέβαιοι ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. Σε δύο 24ωρα η Φύση η ίδια θα μας έχει εφοδιάσει με περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια τελική άποψη" δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι "δεν είμαστε βέβαιοι αν ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος".

Ο επίστημονικός συνεργάτης της ΕΕ αναφέρθηκε και στα "πληγωμένα κτήρια" από τον σεισμό του 2020 τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί ως κίτρινα.

"Καλό είναι οι κάτοικοι να αποφεύγουν τέτοια κτήρια. Όλη αυτή η ακολουθία πηγαίνει καλά και να ευχηθούμε να πάει καλά ως το τέλος" πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος για το ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί ξανά το 1955 με 6,5 Ρίχτερ.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ