Οι πρώτες ενδείξεις για το 2025 για τον ελληνικό τουρισμό «δεν είναι κακές» ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη για πρόβλεψη και το πρωτεύον είναι να κλείσει με το… καλό το 2024
Αυτό ουσιαστικά ανέφερε χθες από το 5ο συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Παράσχης κληθείς να κάνει μία πρώτη πρόβλεψη για το 2025 για τον κλάδο που συμβάλλει, άμεσα, με ποσοστό 13% στο ΑΕΠ της χώρας.
«Καταρχάς θα πρέπει να κλείσουμε θετικά το 2024, μία χρονιά που πηγαίνει καλά με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ωστόσο πάντα στον τουρισμό υπάρχουν οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Ας θυμηθούμε ότι ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο που ξεκίνησε στην ευρύτερη γειτονιά μας το μείζον γεωπολιτικό ζήτημα, για το οποίο υπήρξε αρχικά έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και για τον ελληνικό τουρισμό κάτι που τελικά, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί».
Ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι η τάση για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς είναι θετική σε αφίξεις και έσοδα σε σύγκριση με το 2023 που είναι το νέο έτος αναφοράς για τον κλάδο. «Στη βάση του 2024, για το 2025 οι καταρχήν ενδείξεις που έχουμε δεν είναι κακές, όμως είναι πολύ νωρίς. Οι πρώτες, βάσιμες ενδείξεις θα προκύψουν από τη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου, την WTM το Νοέμβριο αλλά και τον προγραμματισμό των αεροπορικών για την επόμενη χρονιά.
Αυτό που σίγουρα βλέπουμε είναι ότι η ισχυρή θετική συγκυρία του ελληνικού τουρισμού που ζήσαμε μετά την πανδημία, από το καλοκαίρι του 2022 και μετά φτάνει τώρα σε μία φάση που σβήνει, άρα πρέπει να κάνουμε πολλά ώστε να διατηρήσουμε τη θετική πορεία του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να θεωρεί κανείς αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε έσοδα και αφίξεις και τα επόμενα χρόνια. Ούτε το ευρωπαϊκό ΑΕΠ αλλά ούτε και το ελληνικό, αντίστοιχα, δικαιολογούν τέτοιες τάσεις και άρα πρέπει να εξοικειωθούμε σιγά σιγά και με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Παράσχης.
Σε συνέχεια των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος που έδειξαν αύξηση μεν στο επτάμηνο σε αφίξεις (+11,2%) και έσοδα (+5,6%), πτώση ωστόσο των ταξιδιωτικών εισπράξεων (-4,2%) ειδικά για το μήνα Ιούλιο ο κ. Παράσχης επανέλαβε ότι υπάρχει μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη: «Υπάρχει πράγματι μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με τις εισπράξεις. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία τάση να έχουν μειωθεί οι ημέρες διαμονής την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού από 7,5 στις 6,7- 6,8 ημέρες κι αυτό συντελεί στο να έχουμε μία μείωση στην δαπάνη ανά αφικνούμενο. Ταυτόχρονα έχουμε περισσότερα ταξίδια μικρής διάρκεια -city break άρα ο προϋπολογισμός μοιράζεται σε πολλά ταξίδια και αυτό συντελεί επίσης στη μείωση της κατά κεφαλή δαπάνης στις περιόδους αιχμής του τουρισμού. Επιπλέον έχουμε και το ζήτημα της μεγάλης αύξησης του οδικού τουρισμού φέτος με +14%, μία κατηγορία τουριστών που μένουν και καταναλώνουν λιγότερο, επηρεάζοντας αντίστοιχα και την κατά κεφαλή δαπάνη. Ο αντίκτυπος που συζητείται ότι μπορεί να υπάρχει από την κλιματική αλλαγή χρειάζεται μία πιο λεπτομερή ανάλυση- το γεγονός ότι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη περίοδο το καλοκαίρι μπορεί πράγματι να αποτρέπει κάποιους να ταξιδέψουν ωστόσο αυτό δε φαίνεται ακόμη σε βάθος».
Με το δεδομένο ότι σβήνει σιγά σιγά πανευρωπαϊκά ο (θετικός) αντίκτυπος στα ταξίδια από την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι θα πρέπει «να κοιτάξουμε πώς θα διατηρήσουμε αυτό το θετικό μομέντουμ του ελληνικού τουρισμού και στο μέλλον και να συζητήσουμε γι’ αυτό με την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να θεωρεί ότι ο τουρισμός μπορεί να αντέχει τα πάντα (σ.σ. σε συνέχεια και των πρόσφατων εξαγγελιών για επιπλέον τέλη στον κλάδο)».
Ο κ. Παράσχης απάντησε και στο ερώτημα που τίθεται συχνά για το αν ο τουρισμός εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων κλάδων: «Προφανώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ανάπτυξης του τουρισμού και κάποιου άλλου τομέα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια σύγκρουση και προφανώς η χώρα μπορεί να επενδύσει και σε άλλους κλάδους, τις ψηφιακές τεχνολογίες, τη μεταποίηση κ.α. και σε αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα ο τουρισμός. Εμείς, άλλωστε ως ΣΕΤΕ έχουμε υποβάλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να αμβλύνουμε το αναπτυξιακό μοντέλο και να ξεφύγουμε από τις αιχμές της υψηλής εποχικότητας και της συγκέντρωσης. Ο τουρισμός έχει ένα πολύ θετικό μομέντουμ το οποίο πρέπει να προστατέψουμε και τα οφέλη του να διαχυθούν σε περισσότερους κλάδους».
Όπως ανέφερε ο κ. Παράσχης, πέντε Περιφέρειες της χώρας σε μόλις πέντε μήνες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τουριστικού όγκου, άρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της εποχικότητας και διάχυσης σε περισσότερες Περιφέρειες και κλάδους των οφελών του ελληνικού τουρισμού.
newmoney.gr