Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σοκάρουν τα στοιχεία: 592 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης το 2024

11/01/2025
54 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Είναι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας. Άτομα που φροντίζουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, για να μπορέσουν να τα προσεγγίσουν. Στην πραγματικότητα όμως είναι ο εφιάλτης τους, που κρύβει τις διαστροφικές διαθέσεις του πίσω από το προσωπείο της οικειότητας.

Η υπόθεση με τον καθηγητή στον Άλιμο, ρίχνει για μια ακόμη φορά φως σε υποθέσεις που σοκάρουν σχετικά με σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων. Ασέλγεια, βιασμοί, μαστροπεία, πορνογραφία, γενετήσιες πράξεις μεταξύ συγγενών ή μη. Πάντα με θύματα παιδιά. Τα στατιστικά στοιχεία θυματοποίησης ανηλίκων στην επικράτεια για τα έτη 2022-2024, όπως αυτά καταγράφονται από την Ελληνική Αστυνομία και τα οποία έχει στη διάθεσή του το Flash.gr, αποτυπώνουν τη σκληρή αλήθεια. Οι αριθμοί ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια…

Το 2022 έπεσαν 431 παιδιά, θύματα εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Το 2023 τα θύματα ανέβηκαν στα 497, ενώ το 2024 σημειώθηκε κι άλλη αύξηση. 592 ανήλικα θύματα, έπεσαν στα δίχτυα ανθρώπων που με τις αρρωστημένες ορέξεις τους σημάδεψαν την ψυχή και το κορμί τους…

Δημογλίδου: «Οι κακοποιητές προέρχονται συνήθως από το στενό οικογενειακό περιβάλλον»

Μέσα σε δύο χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των θυμάτων. Και μάλιστα πρόκειται μόνο για τα περιστατικά που ερευνώνται από την Αστυνομία. Δηλαδή αυτά που φτάνουν ως καταγγελία σε κάποια αστυνομική υπηρεσία ή σε κάποια εισαγγελική αρχή.

Το πιο ανατριχιαστικό όμως, είναι πως οι δράστες προέρχονται συνήθως από το πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον. Μιλάμε για θείους, παππούδες, ακόμα και τους ίδιους τους γονείς! Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μας μιλά για τους «συνήθεις υπόπτους» που πέφτουν αργά ή γρήγορα, στα δίχτυα των Αρχών…

«Στα περισσότερα περιστατικά που έχουμε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εκμετάλλευση γενετήσιας ζωής των παιδιών, βλέπουμε ότι οι δράστες προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, αν όχι μέσα από την ίδια την οικογένεια. Εννοώ τους γονείς κι έχουμε δει πολλές φορές, δυστυχώς, τέτοιες περιπτώσεις από το πολύ στενό περιβάλλον των παιδιών να προέρχονται οι θύτες. Μπορεί να είναι θείοι, παππούδες, έχουμε δει πολλές φορές να είναι νονοί, ξαδέλφια ή ακόμη κι από το φιλικό περιβάλλον των γονέων.

Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των γονέων, ώστε να μην πιστέψουν τα παιδιά τους σε περίπτωση που αποκαλυφθεί κάτι, όσο και των ίδιων των παιδιών. Τα οποία πολλές φορές δεν αποκαλύπτουν τα γεγονότα επειδή ακριβώς θεωρούν ότι τα ίδια έχουν προκαλέσει αυτά τα αδικήματα. Αυτό, τουλάχιστον, διαπιστώνουμε εμείς από τα περιστατικά που φτάνουν στην Αστυνομία.

Όπως επίσης έχουμε και περιπτώσεις που προέρχονται από το γενικότερο περιβάλλον των παιδιών. Μπορεί να είναι ο γονέας ενός φίλου του παιδιού. Ο προπονητής, ο καθηγητής, ο δάσκαλος που υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης και κάνει τα παιδιά να έχουν ακόμα πιο έντονο το αίσθημα της ντροπής ώστε να μην αποκαλύψουν κάτι τέτοιο στους γονείς τους».

«Υπάρχουν περιστατικά που η διακίνηση πορνογραφικού υλικού και η σεξουαλική κακοποίηση γίνεται από τους ίδιους τους γονείς»
Πιο συγκεκριμένα τα ίδια στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγράφουν τα περιστατικά ως εξής:

Αριθμοί που όμως πίσω από κάθε μονάδα, κρύβεται και μια παιδική ψυχή που έχει «βιαστεί» εντός και εκτός εισαγωγικών. Θύματα σε ηλικίες τρυφερές, Κυρίως σε αυτές του δημοτικού σχολείου, αλλά και του γυμνασίου. Με δράστες ενήλικες αλλά και ανήλικους ενίοτε. Μάλιστα, όπως δηλώνει η κυρία Δημογλίδου στο Flash.gr, τα άτομα που προσεγγίζουν ερωτικά παιδιά, στρέφονται πολλές φορές και στη διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που γίνεται από την αστυνομία. Έτσι είτε είναι αποδέκτες, είτε αναζητούν ή διακινούν πορνογραφικό περιεχόμενο. Ακόμα κι αν οι θύτες -σε κάποιες περιπτώσεις- είναι… η μαμά ή ο μπαμπάς…

«Βλέπουμε ότι συνδέονται και με τέτοια αδικήματα. Της διακίνησης και της κατοχής πορνογραφικού υλικού ανηλίκων. Γι αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, ουσιαστικά είναι τακτική της αστυνομίας να πραγματοποιείται άμεσα κάποια κατ’ οίκον έρευνα για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει τέτοιο υλικό είτε από παιδιά τα οποία μπορεί να μη γνωρίζει ο δράστης , είτε από παιδιά τα οποία γνωρίζει. Υλικό που μπορεί να έφτασε στην κατοχή του από το ίδιο το θύμα επειδή το απείλησε ή από το θύμα χωρίς την απειλή. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι το παιδί το έχει στείλει με τη θέλησή του. Δεν υπάρχει θέληση, δεν υπάρχει συναίνεση όταν μιλάμε για ανήλικα παιδιά. Η δικαιοσύνη δεν δέχεται τη συναίνεση.

-Έχετε καταγράψει και ακραίες περιπτώσεις, όπως διακίνηση πορνογραφικού υλικού από τους ίδιους τους γονείς;

Υπάρχουν περιστατικά που η διακίνηση, ναι, γίνεται από τους ίδιους τους γονείς, όπως και η σεξουαλική κακοποίηση. Άλλωστε, όπως σας είπα, τις περισσότερες φορές η προσέγγιση και τελικά η κακοποίηση προέρχεται από το πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον , ακόμη και από τους γονείς. Ναι, δυστυχώς.»


Πού μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια – Πενταψήφιο «10201»
Οι υποθέσεις που συναντούν οι Αρχές τα τελευταία χρόνια δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αστυνομικοί τόσο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και από τις Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα Προστασίας Ανηλίκων, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πόλεις της Επικράτειας κάνουν ενημερώσεις στα σχολεία για το πώς μπορούν τα παιδιά να προστατευθούν ακόμη κι από τέτοιου είδους αδικήματα. Άλλωστε, ένα παιδί έχει πλέον την πρόσβαση να καταγγείλει κάτι τέτοιο, μας λέει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας…

«Υπάρχουν ψυχολόγοι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οπότε μπορεί να ζητήσει να μιλήσει με έναν ψυχολόγο. Επίσης, έχουμε δει ότι υπάρχουν και πολλές ανώνυμες καταγγελίες στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, στον πενταψήφιο αριθμό, στο «10201». Κάτι τέτοιο έγινε και με την υπόθεση του καθηγητή. Η πρώτη καταγγελία ήταν ανώνυμη. Είναι σημαντικό λοιπόν γιατί ακόμη και ανήλικοι τηλεφωνούν σε αυτή τη γραμμή. Αναφέρουν ότι είναι παιδιά και μπορεί να μη δίνουν τα στοιχεία τους, όμως ζητούν πληροφορίες. Όχι απαραίτητα για τον εαυτό τους, αλλά για θύματα που μπορεί να γνωρίζουν.

Να σημειώσουμε δε ότι στον πενταψήφιο αριθμό απαντούν άνθρωποι οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι, δουλεύουν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και μπορούν να καθοδηγήσουν και τα παιδιά και τους γονείς. Είναι άνθρωποι που ασχολούνται μόνο με τέτοια αδικήματα. Με αδικήματα σε βάρος ανηλίκων. Και μην ξεχνάμε βεβαίως την εφαρμογή, το Safe Youth που είναι κάτι καινούριο και ήδη υπάρχουν αρκετοί χρήστες που την έχουν κατεβάσει κι έχει και εκεί πολύ πληροφοριακό υλικό».

Τι γίνεται όμως μετά την καταγγελία; Η νομοθεσία, μας λέει η κυρία Δημογλίδου, προστατεύει τα ανήλικα θύματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, παιδιών κάτω των 15 ετών. Οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και μιλάμε πλέον για κακουργηματικές διώξεις στους δράστες τέτοιων υποθέσεων…

«Ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία και συνήθως είναι γρήγορη αυτή η διαδικασία. Μάλιστα για να προστατέψουμε τα παιδιά, η διαδικασία εξέτασης γίνεται στο Σπίτι του παιδιού, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με προετοιμασία από κατάλληλο ψυχολόγο για να μπορέσει το παιδί να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μπορεί στους αστυνομικούς, όπως και στις εισαγγελικές αρχές και αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί και ιατροδικαστική εξέταση, φυσικά κι αυτό γίνεται άμεσα».

Πηγή: flash.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 12/01 - 20:03
Εγκλήματα δυστυχως
Βλέπεις γύρω σου ένα ζωάκι και λες τι χαριτωμένο πλάσμα . Βλέπεις και τον άνθρωπο και σου προκαλεί αηδία η κάκια και η θηριωδία του και μετανιώνεις που λέγεσαι άνθρωπος.δυστυχως.
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 11/01 - 18:37
Σάπια κοινωνία
Είναι άτομα τέρατα ανθρωποειδή πιο κτήνη από τα κτήνη και τους αξίζει η βαρύτερη τιμωρία όταν κακοποιούν αθώες ψυχές και σώματα παιδιών.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ