Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

SOS από την ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών - «Κινδυνεύουν ζωές»

25/05/2023
67 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση αναφορικά με τη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι η στελέχωση θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες της νησιωτικής χώρας παραμένουν ακάλυπτες, από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών.

«Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών.


Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Παράλληλα, αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους τα νησιά δεν αποτελούν ελκυστικό τόπο εργασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εστιάζοντας στις οικονομικές απολαβές, σε αντιδιαστολή με τα έξοδα.

«Πως να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πως να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμο για πρόσληψη ως επικουρικοί», επισημαίνει. Και προσθέτει:

«Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνάνε κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών.
Χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διευκολύνει στη διαμονή και διατροφή του προσωπικού», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΠΟΕΔΗΝ: Η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά

ΛΗΜΝΟΣ

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα κενά σε γιατρούς είναι «τραγικά». Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος. Ο ένας που υπηρετεί είναι με δικαιολογημένη άδεια. Μάλιστα, αναφέρεται ενδεικτικά σε συγκεκριμένα περιστατικά: «Έγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο, που υπηρετεί με μπλοκάκι. Όπως, επίσης, ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Έτσι δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ, Χειρότερα από Κέντρο Υγείας, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σήμερα, Τετάρτη (24/5), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο νοσοκομείο του νησιού.

ΡΟΔΟΣ

Υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου. Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι, ενώ νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο), από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, εντούτοις εμφανίζει τεράστια κενά.
Δεν διαθέτει παθολόγο και πνευμονολόγο και έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο (καλύπτεται με έναν από μετακίνηση) και μικροβιολόγο, ενώ διαθέτει έχει μόνο έναν παιδίατρο.

ΣΥΡΟΣ

Πρόκειται να το «νοσοκομείο αναφοράς» των Κυκλάδων. Έκλεισε η ΜΑΦ γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική, προκειμένου να καλύψουν τα κενά.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς. Παθολογοανατόμος είναι ένας που συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική.

Δεν υπάρχει νευρολόγος, δεν υπάρχει ψυχίατρος.

ΝΑΞΟΣ

Δεν υπάρχει γυναικολόγος. Υπηρετεί μόνο ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφία κ.λ.π.

ΚΩΣ

Δεν υπάρχει παθολόγος. Γίνονται προκηρύξεις, αλλά βγαίνουν άγονες. Καλύπτονται με μετακινήσεις.

ΤΗΝΟΣ

Δεν υπάρχει παθολόγος. Υπηρετεί μόνο ένας γενικός γιατρός. Έχουν έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο, έναν μικροβιολογο.
«Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό των υγειονομικών μονάδων των νησιών. Να θεσμοθετηθούν κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να προσελκύσουν προσωπικό», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Μαρια
Μαρια 26/05 - 17:16
Εκλογές
Για αυτό θα ξανά ψηφίσω ΝΔ . Τι τους χρειαζόμαστε τους παθολογους στο νοσοκομείο; Αρκεί να έρχονται τουρίστες στα all inclusive και να συνεχισουν να χτίζονται επιδοτούμενα πενταστερα
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/05 - 10:31
Ε και;;;;
Ο παλμός της κοινωνίας ζητά τουρισμό και μονο τουρισμό, κανένας δεν θα βάλει σε δευτερη μοίρα το φράγκο , οπότε δεν γίνεται να τα θέλουμε όλα δικά μας, και τουρισμός φουλ και μηδέν καταλύματα για γιατρούς νοσηλευτες και να γκρινάζουμε και να τα ριχνουμ εόλα στον εκάστωτε δήμο..Δηλαδή είμαστε ένα μάτσο κακομαθημένα παιδάκια που μόνο ζητάμε αλλά δεν δίνουμε τίποτα . Σας προκαλώ ρωτήστε ιδιοκτήτη airbnb να τα νοικιάσουν σε ένα γιατρό..ξερετε τι έχει να γίνει;; θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι, γι αυτό δεν στελεχώνεται το νοσοκομείο μας γιατί η πλειοψηφία απο εμάς εχουμε γίνει ΓΑΔΑΡΟΙ ( ετσι το λενε στο χωριο μου) τολμηστε να ρωτησετε κανα γιατρο γιατι δεν ερχεταi στhν Κω; εγω που ρωτησα κοκκινησα απο ντροπη αλλα ταυτοχρονα εσκυψα και το κεφαλι γιατι ο γιατρος ειχε απολυτο δικιο....

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ