Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Στεγαστικά δάνεια: Στο τραπέζι 2η ευκαιρία για όσους έχασαν τον «πάγο» στα επιτόκια

09/05/2023
87 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Oι ευάλωτοι συνεπείς δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στο πρόγραμμα 12μηνης επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης τους με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου 2023

Δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες που θα πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα «παγώματος» του κυμαινόμενου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων, φαίνεται να εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες.

Το πρόγραμμα που τρέχει από τις 2 Μαΐου και «παγώνει» το ανώτατο όριο επιτοκίου ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ (αρχής γενομένης από αυτή κατά 25 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα) είχε ως προϋπόθεση το δάνειο να είναι ενήμερο  - να μην παρουσιάζει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών - στο τέλος Απριλίου.

Ωστόσο, κάποιοι δανειολήπτες δεν κατάφεραν να καλύψουν έγκαιρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ώστε να καταστεί και πάλι ενήμερο το δάνειό τους.  Με δεδομένη και την προσπάθεια των τραπεζών να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων – κάτι που όπως δείχνουν τα στοιχεία του α’ τριμήνου το πετυχαίνουν –  εξετάζεται να δοθεί δεύτερη ευκαιρία και σε αυτούς τους δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες (αλλά και οι servicers) είδαν ότι το «πάγωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου για 12 μήνες αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να γίνουν ξανά ενήμερα τα δάνεια.  

Οι όροι

Αν τελικά προχωρήσουν στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες στο πρόγραμμα (διαδικασία που γίνεται αυτοματοποιημένα) οι όροι θα είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για όσους έχουν ήδη ενταχθεί.

Δηλαδή, «πάγωμα» για 12 μήνες του επιτοκίου που διαμορφώνεται βάσει του επιτοκίου αναφοράς την 31η Μαρτίου μείον περίπου 0,20% (π.χ. euribor 3 μηνών ήταν στο 3,038% ) συν το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας. 

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, για ένα συνεπή δανειολήπτη με δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών (το δάνειο να είναι στην τράπεζα) το επιτόκιο «κλειδώνει» στο 5,35% (επιτόκιο βάσης 2,85% + 2,5% spread) και δόση περίπου 690 ευρώ, έναντι 723 ευρώ με euribor 3μήνου στο 3,50% μελλοντικά. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (5/5) το euribor 3m ήταν στο 3,280%.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευάλωτοι συνεπείς δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στο πρόγραμμα 12μηνης επιδότησης του 50% της αύξησης της δόσης τους με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου 2023.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, με τα διευρυμένα κατά 30% κριτήρια επιλεξιμότητας (ως 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ) θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.


Ιimerisia.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ