Μετά την αυστηροποίηση των μέτρων για το μεταναστευτικό από το Βερολίνο και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων, στην Αθήνα υπάρχει εγρήγορση και επιδιώκεται συντονισμός με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο μεταναστευτικό και στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα.
Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την αναζωπύρωση της συζήτησης για το μεταναστευτικό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μετά την απόφαση της Γερμανίας να ξεκινήσει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα. Ενδεικτική είναι πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Από την ελληνική πλευρά τονίζεται, ότι πρέπει να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό και δεν μπορεί το πρόβλημα να μετατίθεται στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι “ο σάκος του μποξ” ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα».
Σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστρία αλλά και στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας καθώς και προχθές με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ψυχραιμία την κατάσταση και στόχος είναι να γίνουν εγκαίρως οι κατάλληλες κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο.
Άλλωστε δεν περνά απαρατήρητο πως η συζήτηση έχει «φουντώσει» σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ολλανδία που εξετάζει αυστηρότερα μέτρα. Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε προχθές με την Ιταλίδα ομόλογ’ο του και συζήτησαν το μεταναστευτικό.
Τα φώτα βέβαια θα στραφούν πρωτίστως στη συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από την Αθήνα θέλουν τη διατήρηση των ήρεμο νερών στην περιοχή και ένας από τους βασικούς στόχους είναι να μην υπάρξει εκ νέου προσπάθεια για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.
Τώρα μένει να φανεί πώς θα κινηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που από τη μια πλευρά θέλει να κλείσει μέτωπα (όπως φάνηκε και πρόσφατα με τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο) και από την άλλη διατηρεί το αναθεωρητικό αφήγημα (μάλιστα χθες υπήρξαν εμπρηστικές αναφορές του Ομέρ Τσελίκ για τον Νίκο Δένδια). Να επισημανθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 23 του μήνα θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen από το Atlantic Council (και μεταξύ των τεσσάρων προσώπων θα είναι και η πρωθυπουργός της Ιταλίας). Όσον αφορά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πιθανότατα θα γίνει στις 26 του μήνα.
Στο Βερολίνο ο Παναγιωτόπουλος
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος βρίσκεται στη Γερμανία για να συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση και στο Συνέδριο «Western Balcans Summit 2024».
Μάλιστα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις ήταν με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Μπερντ Κρέσερ, με το μεταναστευτικό να κυριαρχεί.
Έμφαση στην αμυντική θωράκιση
Το μήνυμα πως ο Έβρος είναι θωρακισμένος εξέπεμψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τις Καστανιές και ειδικότερα από το Στρατιωτικό Φυλάκιο «ΕΦ 1». Αναφέρθηκε, δε, στη συνέχιση της επέκτασης του φράχτη και στην πρόσληψη άλλων 150 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη και την Καβάλα για τον έλεγχο των ελαχιστοποιημένων -όπως δήλωσε-μεταναστευτικών ροών. Να σημειωθεί πως όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Τόνισε ακόμα πως, «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».
Πηγή: «Ναυτεμπορική»