Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Tα τρία νέα δημόσια νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

01/11/2023
280 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας, με ιδιωτικά κεφάλαια, είναι η κατασκευή τριών νοσοκομείων από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 500 εκατομμύρια δολάρια.

Λίγο πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών των τριών νέων δημοσίων Νοσοκομείων Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη (κατασκευαστής η ΑΒΑΞ), το ΙΣΤ συνεχίζει την επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, και τις προσκαλεί σε συναντήσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Το πρόγραμμα διεξαγωγής των ανοιχτών συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

– Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ: Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023, 18:00, Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου

– Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ: Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023, 18:00, Θέατρο REX Κομοτηνή

– Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ: Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, 18:00, Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου (πρώτος όροφος), Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου


Η ανάπτυξη των τριών νέων υπερσύγχρονων δημοσίων νοσοκομείων ΙΣΝ στη Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη  αντανακλά το κοινό όραμα του ΙΣΝ και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Ρέντσο Πιάνο, για τη δημιουργία νοσοκομείων του μέλλοντος παγκοσμίως βάσει μιας ουσιαστικά ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και πρωτοπόρων περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Η δωρεά για τον σχεδιασμό, την ανέγερση και τον εξοπλισμό των τριών νοσοκομείων ΙΣΝ εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα τρία νοσοκομεία που θα παρέχουν ισότιμη και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους, πρόκειται να παραδοθούν εντός του 2025 και φιλοδοξούν να καταστούν διεθνή σημεία αναφοράς στον τομέα των νοσοκομειακών υποδομών.

Η φιλοσοφία για τα τρία νέα δημόσια νοσοκομεία

Η φύση διαδραματίζει κεντρικό και θεραπευτικό ρόλο στα νοσοκομεία, κατά τα πρότυπα των Ασκληπιείων, στην Αρχαία Ελλάδα. Τα πάρκα, οι κήποι, οι παιδικές χαρές και τα αίθρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των νοσοκομείων, με ανοιχτούς χώρους για τους ασθενείς και το κοινό, διαδραστικούς χώρους για τα παιδιά, όμορφα μονοπάτια στη σκιά των δέντρων και εσωτερικές αυλές. Οι ασθενείς θα μπορούν να περπατούν μέσα στους θεραπευτικούς κήπους, να ακούν, να βλέπουν, να μυρίζουν και να ακουμπούν τα δέντρα, τους θάμνους και τα λουλούδια, γεγονός που θα συμβάλει στη διαδικασία αποκατάστασης και στην ενίσχυση της ψυχοσωματικής υγείας τους. Μέσα από διαφανείς επιφάνειες και κατακόρυφα ανοίγματα, και τα τρία νοσοκομεία θα δημιουργήσουν μία ισχυρή σύνδεση με τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ηρεμίας και ενισχύοντας την αίσθηση του προσανατολισμού για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και για όλο το νοσοκομειακό προσωπικό. Το φυσικό φως θα είναι άπλετο στους κοινόχρηστους και κλινικούς χώρους των νοσοκομείων, από τις αίθουσες αναμονής και τους χώρους εκπαίδευσης μέχρι τα δωμάτια νοσηλείας, τους κλινικούς διαδρόμους, καθώς και τις αίθουσες των χειρουργείων και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του σχεδιασμού των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία είναι ενεργειακά απαιτητικά κτήρια που οφείλουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να προετοιμαστούν για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα τρία νοσοκομεία θα καινοτομήσουν ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητά τους, από την επιλογή των υλικών κατασκευής, όπως την επιλογή του ξύλου ως βασικό δομικό υλικό αλλά και την επένδυση των τοίχων, μέχρι και τη δυνατότητα των κτηρίων να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με φωτοβολταϊκές στέγες και γεωθερμικά συστήματα. Παράλληλα, τα νοσοκομεία θα προχωρήσουν στη μηδενική χρήση χαρτιού, με την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών τους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους για το μέλλον, και λειτουργώντας παράλληλα ως σημείο αναφοράς για ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

Η ιατρική αριστεία και η ολιστική φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή βρίσκονται στην καρδιά των τριών έργων. Τα τρία νοσοκομεία θα εξοπλιστούν με σύγχρονο, κορυφαίο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ τα κλινικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί, όχι μόνο για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες στις τρεις περιοχές, αλλά και τις μελλοντικές, καθώς και μοντέλα παροχής υπηρεσιών που διευκολύνουν την καινοτομία και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, όπως, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη περίθαλψη, καθώς και τη σύνδεση και συνεργασία με άλλες κοινοτικές και τοπικές μονάδες υγείας. Στο κλινικό πρόγραμμα έχει προβλεφθεί η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας και φροντίδας ψυχικής υγείας, ενώ οι ασθενείς θα νοσηλεύονται αποκλειστικά σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Όλα τα νοσοκομεία θα περιλαμβάνουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για οικογένειες και παιδιά, ώστε να διασφαλίζεται η περαιτέρω αίσθηση ασφάλειας, κοινότητας και ανήκειν για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.


driveandtravel.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 02/11 - 07:39
Προς Ασφενδιου
Θα τα φτιάξουν οι ηγέτες μακράς πνοής που εκλέξατε!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 01/11 - 20:15
Ασφενδιού
Να φτιάξετε και ένα στην κω

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ