Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τι σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό η κατάρρευση του FTI

04/06/2024
348 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σημαντική αναστάτωση προκαλεί στον τουρισμό, κυρίως της Κρήτης, η ανακοίνωση του FTI Group ότι ξεκινά τη διαδικασία της πτώχευσης. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Απριλίου για είσοδο κοινοπραξίας επενδυτών είχε δημιουργήσει ελπίδες για τη διάσωσή του.

«Θα ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες αφίξεις καθώς ακυρώνονται όλες οι κρατήσεις που είχαν ημερομηνία άφιξης από την Τετάρτη και μετά», εξηγεί στο powergame.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης. Όπως αναφέρει, «ο FTI επρόκειτο να φέρει φέτος στην Κρήτη περίπου 150.000 τουρίστες και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και την Ελλάδα».

Όπως προκύπτει, οι ζημιές του FTI ήταν πολύ μεγάλες και το γερμανικό κράτος δεν ήταν διατεθειμένο να τις καλύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρείας. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να διεκδικεί την επιστροφή της χρηματοδότησης που είχε καταβάλει στον FTI ως βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


FTI Group: Οι οφειλές στους Έλληνες ξενοδόχους
Με δεδομένο ότι είμαστε στις αρχές Ιουνίου, είναι ελάχιστες οι οφειλές στα ξενοδοχεία από τις κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί φέτος. Να σημειωθεί πάντως ότι ο FTI είχε πολύ μεγάλες οφειλές στα ελληνικά ξενοδοχεία από την περυσινή σεζόν, οι οποίες -όπως αναφέρει ο κ. Πελεκανάκης, «ανέρχονταν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο κατάφερε να τις αποπληρώσει σχεδόν στο σύνολό τους και πλέον υπάρχει ένα υπόλοιπο περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο όπως πληροφορούμαστε θα το αποπληρώσει και αυτό».
Παρά την τακτοποίηση των οφειλών, η πτώχευση του FTI, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, ξυπνά μνήμες Thomas Cook. Και μπορεί σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες να είναι πολύ πιο ελεγχόμενες, όμως οι «χαμένες» 150.000 τουριστικές αφίξεις στην αρχή της σεζόν δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στα ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια.

Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις από άλλους tour operators συνεχίζονται με πολύ καλό ρυθμό. «Ο Μάιος πήγε εξαιρετικά καλά σε ό,τι αφορά την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Αν οι κρατήσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και δεν συμβεί κάτι που ανακόψει την πορεία τους, και ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό», αναφέρει ο κ. Πελεκανάκης.


Τα προβλήματα που οδήγησαν στην πτώση
Τα προβλήματα του FTI, με έδρα το Μόναχο, είχαν αρχίσει πριν την πανδημία. Έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια 595 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι θα αγόραζε τον FTI η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares, η οποία θα αναλάμβανε το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ θα επένδυε επιπλέον 125 εκατ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Όμως οι απαραίτητες εγκρίσεις της εξαγοράς από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες καθυστερούσαν και ο FTI αντιμετώπιζε έλλειψη ρευστότητας. «Τα στοιχεία για τις κρατήσεις είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας ότι «πολλοί προμηθευτές έχουν επιμείνει σε προκαταβολές».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με αφορμή την  πτώχευση του γερμανικού tour operator FTI πήγες από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ανέφεραν τα εξής:

Τα  πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία  στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρία  έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που  βρίσκονται στη χώρα μας ανέρχεται στις 7.500. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI.

Ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις.

Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  και τον αντιπρόσωπο της FTI  στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα  και περιστατικά δυσλειτουργίας,  οι υπηρεσίες του Υπουργείου  και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα  και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα  στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI , αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν - ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές - προστατεύονται σε περίπτωση   αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή.   Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Ο κύριος  όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.


Πηγή powergame.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ