Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τουρισμός: Σε επίπεδα ρεκόρ οι αφίξεις τον Σεπτέμβριο

10/09/2023
198 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πρωτοφανή ενίσχυση των τουριστικών αφίξεων του φετινού Σεπτεμβρίου δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό για τα τουριστικά καταλύματα στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης, της Ρόδου, των Κυκλάδων, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, αλλά και της Αθήνας, εισήλθαν στον Σεπτέμβριο με μεγάλη αισιοδοξία, καθώς ήδη οι πληρότητες των ξενοδοχείων ιδιαίτερα στα νησιά, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, φτάνουν έως και το 85%-90%, ενώ αυξημένος εμφανίζεται και αριθμός των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Σημαντικά ενισχυμένες είναι και οι κρατήσεις σε καταλύματα που διατίθενται μέσω των συστημάτων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τους εμπλεκομένους συνολικά στην ελληνική φιλοξενία να επισημαίνουν ότι οι φθινοπωρινές κρατήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Οκτωβρίου, θα κρίνουν το «ταμείο» για τη φετινή σεζόν.

Αφίξεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση του Σεπτεμβρίου στις αεροπορικές θέσεις των πτήσεων προς όλα τα ελληνικά διεθνή αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στο 7,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εάν οι θέσεις αυτές καλυφθούν στο σύνολό τους η Ελλάδα θα υποδεχθεί ως το τέλος του μήνα πάνω από 4 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό!

Τη μεγαλύτερη άνοδο αφίξεων για τον Σεπτέμβριο εμφανίζει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με ποσοστό +19,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματιστεί φτάνουν τις 315.000, με τις κύριες αγορές που στέλνουν τουρίστες στην περιοχή να δείχνουν άνοδο (Γερμανία +10,2%, Βρετανία +8,9%).

Ακολουθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας με αύξηση 15,4%. Συνολικά, οι προγραμματισμένες θέσεις για την Αθήνα από 45 χώρες φτάνουν το 1,2 εκατ. Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις για την Αθήνα αυτόν το μήνα (120.000 θέσεις), ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Αμερική.

Για τη Ρόδο, που ανέκαμψε από τη μεγάλη περιπέτεια των πυρκαγιών του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένες 437.000 θέσεις από το εξωτερικό, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 7,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 3,2% εμφανίζει και η Κως, η οποία ως το τέλος του μήνα αναμένει περίπου 235.000 ξένους τουρίστες. Για την Κέρκυρα, η αύξηση στις αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό φέτος ανέρχεται στο 8,5%, με το νησί να αναμένει πάνω από 345.000 ξένους τουρίστες.

Ανοδο των αφίξεων αναμένουν η Ζάκυνθος (κατά 4,7%) και η Κεφαλονιά (κατά 3,1%). Στην Κρήτη, τη μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση θέσεων (+5,6%) καταγράφει το Ηράκλειο που αναμένει σχεδόν 600.000 ξένους τουρίστες, ενώ και στα Χανιά οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι ενισχυμένες κατά 10,1%.

Το «κλειδί» για μεγάλο κομμάτι της χρονικής περιόδου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, λένε οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, είναι τι θα κάνουν οι τουρίστες που αποφασίζουν τον προορισμό των διακοπών τους λίγο πριν ταξιδέψουν, με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας στιγμής (last minute). Ειδικότερα για τις κρατήσεις του Οκτωβρίου, οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται πολύ σημαντική παράμετρος.

Οι προορισμοί με πτώση
Στον αντίποδα βρίσκονται προορισμοί που φέτος «υστερούν» από την αρχή της τουριστικής περιόδου για διαφόρους λόγους (ακρίβεια, υπερτουρισμός κ.λπ.). Τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μείωση σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για τον Σεπτέμβριο σημειώνει η Σαντορίνη, με ποσοστό -21,5%, με σχεδόν όλες τις αγορές του εισερχόμενου τουρισμού να εμφανίζουν πτώση.

Ειδικότερα, οι θέσεις από την Ιταλία φέτος είναι μειωμένες κατά 43,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ και η Γερμανία είναι στο -39,1%. Ακολουθεί σε μείωση θέσεων η Μύκονος, με ποσοστό -9,2% και διψήφιο ποσοστό πτώσης από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Οι τουρίστες που «ψηφίζουν» φθινόπωρο
Οι τουρίστες από τη Βρετανία είναι και πάλι πρώτοι σε αριθμούς τον Σεπτέμβριο, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας να ξεπερνούν τις 870.000 και τους Γερμανούς να ακολουθούν με 710.000.

Τρίτη χώρα σε εισερχόμενους τουρίστες είναι η Ιταλία (339.000 θέσεις), στην 4η θέση βρίσκονται οι Γάλλοι (230.400 θέσεις), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι ολλανδοί τουρίστες με 162.000 θέσεις. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ, την Ελβετία, την Κύπρο, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Ο Αύγουστος
Ο φετινός Σεπτέμβριος πήρε τη «σκυτάλη» της αυξημένης τουριστικής κίνησης από τον Αύγουστο (τα επίσημα στοιχεία για την τουριστική κίνηση του Αυγούστου αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες), που φέτος ήταν σημαντικά ενισχυμένος από πλευράς ξένων αφίξεων σε σχέση με πέρυσι. Τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα σημείωσαν πολύ υψηλές πληρότητες, που ενισχύθηκαν και από τους Έλληνες που παραδοσιακά κάνουν τις διακοπές τους τον Αύγουστο.

Εξίσου «καλός», σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, ήταν και ο φετινός Ιούλιος, που κατέγραψε άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 4,6%, με το σύνολο των επισκεπτών να ανέρχεται σε 4,41 εκατομμύρια. Από το σύνολο των προορισμών, η Ρόδος που αντιμετώπισε τις καταστροφικές πυρκαγιές και το σταμάτημα των πτήσεων τον Ιούλιο, είδε τις αφίξεις από το εξωτερικό να μειώνονται κατά 11,3%. Ακολούθησαν η Σαντορίνη με -8,4% και η Μύκονος με -4,4%.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ