Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τουρισμός: Σε πρώτο πλάνο η επέκταση της σεζόν - Προσέλκυση "ενεργειακών" μεταναστών τον Χειμώνα

30/08/2022
208 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τον τόνο για έναν καλό από τουριστικής άποψης Σεπτέμβριο δίνει ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, με τα ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια να σημειώνουν ακόμα και σήμερα πολύ καλές πληρότητες. Στόχος φορέων κι επιχειρηματιών μάλιστα είναι εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες που ισχύουν στην Ελλάδα να επεκτείνουν την σεζόν μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ή ακόμα καλύτερα μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε η πρόβλεψη για υπέρβαση αφίξεων κι εσόδων του 2019 να επιτευχθεί.

Οι ενδείξεις για τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικές, ενώ οι προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών last minute, ενισχύονται, τόσο από αεροπορικές εταιρείες και tour operators όσο κι από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο έχει θέσει την επέκταση της σεζόν και την τουριστική συνέχεια καθ' όλη την διάρκεια του χειμώνα, σε πρώτο πλάνο.

Για τον λόγο αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός θα βρεθεί στη Γερμανία, αμέσως μετά τη ΔΕΘ στην Αυστρία, μετά από 10 μέρες θα επισκεφτεί το Παρίσι και ο πρώτος κύκλος θα κλείσει με σημαντικές συναντήσεις που θα έχει στην Στοκχόλμη. Σε όλα τα προαναφερθέντα ταξίδια ο υπουργός τουρισμού θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και θα δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τις ήδη ενθαρρυντικές ενδείξεις που προκύπτουν από τα πρώτα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, ενισχύουν πέρα από τις κινήσεις του υπουργείου και οι προωθητικές ενέργειες από πλευράς των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών για τους μήνες που ακολουθούν.

Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση προορισμών όπως η Κρήτη, η Κως και η Ρόδος, νησιά που έχουν τις υποδομές για την επέκταση της σεζόν, υπάρχει συζήτηση ήδη με tour operators ώστε να προστεθούν κάποιες πτήσεις μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Συζήτηση που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποφέρει αποτέλεσμα. Ενδεικτική είναι η απόφαση του γερμανικού tour operator FTI ο οποίος ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τα σχέδια του για Ρόδο και Κρήτη, πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι και τον Οκτώβριο, δίνοντας επί της ουσίας μια μικρή παράταση στη σεζόν.

Αντίστοιχα και η ιρλανδική Ryanair, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει τον Οκτώβριο σε αύξηση των πτήσεών της από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ στο Λονδίνο για διάφορους προορισμούς μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Παρότι η απόφαση ήταν μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το αεροδρόμιο Χίθροου ως προς τον αριθμό των ημερήσιων επιβατών που εξυπηρετεί, η ενίσχυση του πτητικού προγράμματος της Ryanair για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία αναμένεται να προσθέτει περίπου 100.000 θέσεις συνολικά.

Την ίδια στιγμή συστρατεύονται και οι τοπικοί φορείς του κλάδου, οι οποίοι στην περίπτωση της Ρόδου ευελπιστούν να προσεγγίσουν τουρίστες στο νησί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο εντεταλμένος για τον τουρισμό δημοτικός σύμβουλος Ρόδου Θανάσης Βυρίνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου είναι ικανοποιητική και έχει ήδη καταρρίψει τα ρεκόρ του 2019 όπου μέχρι πρότινος ήταν η καλύτερη σεζόν του ροδιακού τουρισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Βυρίνης, αυτές τις μέρες οι αφίξεις τουριστών στο νησί της Ρόδου έχουν υπερβεί συνολικά το 1.800.000 άτομα. Ο στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου ο αριθμός τουριστών να φθάσει τα 2.300.000 άτομα γεγονός που θεωρείται πλέον εφικτό, αφού και οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δυναμικοί σε αριθμό αφίξεων.

Αναμένεται μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου αλλά και παραγόντων της τουριστικής αγοράς ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η τουριστική κίνηση θα έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού έχουν προγραμματίσει διακοπές τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας, με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Σε παράταση των θερινών διακοπών καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου προσβλέπει και η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, η οποία σε συνεδρίαση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023 έθεσε σε πρώτο πλάνο την επέκταση της σεζόν.

Προσέλκυση «ενεργειακών μεταναστών» για το χειμώνα

Πέρα από την επέκταση δε, στόχος των φορέων και του υπουργείου είναι η προσέλκυση τουριστών και τον χειμώνα, με την αφορμή της ενεργειακής κρίσης και των καλών καιρικών συνθηκών που ισχύουν στην χώρα, σε αντίθεση για παράδειγμα με άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Για την ακρίβεια, ο σχεδιασμός του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, περιλαμβάνει την προσέλκυση των βόρειο-ευρωπαίων προκειμένου να περάσουν όχι μόνο τις θερινές διακοπές τους Σεπτέμβριο -Οκτώβριο στη χώρα μας, αλλά κι ένα ένα μεσογειακό χειμώνα στην Ελλάδα. Έτσι κατά το ταξίδι του υπουργού στη Γερμανία, στόχος είναι και η προσέλκυση Γερμανών συνταξιούχων στην Ελλάδα, με αιχμή την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Αντίστοιχα οι τοπικοί φορείς και παράγοντες της Ρόδου έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο να μπορέσουν να προσελκύσουν τουρίστες και τη χειμερινή περίοδο, κυρίως συνταξιούχους από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις, ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή και με το υπουργείο Τουρισμού.

Επιστολή στον υπουργό Τουρισμού σχετικά με τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας για την έλευση και διαμονή συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη σε κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στα Χανιά, είχαν αποστείλει προ ημερών και οι φορείς της Κρήτης.

Στο επίκεντρο η Αθήνα

Πέρα από τις όποιες προσδοκίες των νησιωτικών προορισμών βέβαια, στο επίκεντρο για το προσεχές διάστημα μπαίνει και η Αθήνα, η οποία παραδοσιακά υποδέχεται το φθινόπωρο περισσότερους τουρίστες από ότι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και στην περίπτωση της πρωτεύουσας οι πρώτες ενδείξεις για επέκταση της σεζόν έρχονται από αέρος. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής low cost αεροπορικής Eurowings, να προσθέσει από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα 30% περισσότερες πτήσεις προς μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Συγκεκριμένα για την ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να αυξηθούν οι πτήσεις από το Ντίσελντορφ, την Κολωνία και την Στουτγάρδη, ώστε να ενισχυθεί μεταξύ άλλων και ο επαγγελματικός τουρισμός.

Νέες πτήσεις με προορισμό την Αθήνα το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα, αναμένεται να προσθέσει και ο βρετανικός όμιλος της Jet2. Όπως είχαν αναφέρει τα στελέχη του στις αρχές της θερινής σεζόν, Jet2.com και Jet2CityBreaks θα προσθέσουν για πρώτη φορά στο χειμερινό τους πρόγραμμά τους την Αθήνα, επενδύοντας στις προοπτικές της ελληνικής πρωτεύουσας στον city break τουρισμό.

Ενισχυτικά στις προαναφερθείσες ενέργειες λειτουργούν και οι προσφορές που προωθούν το τελευταίο διάστημα οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την χώρα την επόμενη περίοδο να κλείσουν εισιτήριο με μεγάλη έκπτωση. «Καλώς ήρθατε στις εκπτώσεις του Σεπτεμβρίου» είχε τίτλο η προωθητική ενέργεια που λάνσαρε πρόσφατα η Ryanair, η οποία έδινε 20% στο επόμενο ταξίδι σε όσους έκαναν κράτηση στις 29 Αυγούστου. Ακόμα καλύτερη, με έκπτωση έως και 50% ήταν η προσφορά του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, Aegean, σε όσους κάνουν κράτηση έως το τέλος Αυγούστου. Η προσφορά αφορά όλες τις απευθείας και με ενδιάμεσο σταθμό πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 13 Σεπτεμβρίου και έως 31 Μαρτίου από/προς Ελλάδα προς/από όλους τους προορισμούς εξωτερικού.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ