Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τροχαίο ατύχημα με ζώο – Τι πρέπει να κάνω

02/03/2024
313 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πολλές είναι οι φορές που ένα τροχαίο ατύχημα προκαλείται λόγω της κυκλοφορίας κάποιου ζώου στον δρόμο, συνήθως αδέσποτου.

 Στην περίπτωση αυτή, ο εμπλεκόμενος στο τροχαίο ατύχημα συνήθως βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς δεν ξέρει που μπορεί να στραφεί για να αποζημιωθεί για τις ζημίες που υπέστη.

 Καταρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να μπορέσει ο ζημιωθείς να λάβει αποζημίωσή, θα πρέπει να έχει καλέσει την αρμόδια Τροχαία, ώστε να καταγράψει το συμβάν και το γεγονός ότι αυτό προκλήθηκε λόγω της κυκλοφορίας κάποιου ζώου στο δρόμο.

 Στη συνέχεια για να μπορέσει να διαπιστώσει ποιος έχει την υποχρέωση να τον αποζημιώσει, θα πρέπει να πληροφορηθεί εάν το ζώο που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα ανήκει ή όχι σε κάποιον ιδιοκτήτη.


Εφόσον το ζώο έχει ιδιοκτήτη, τότε εκείνος είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση του ζημιωθέντος. Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 924 ΑΚ), ο ιδιοκτήτης του ζώου ευθύνεται ανεξαρτήτως υπαιτιότητάς του, εκτός εάν αποδείξει ότι δεν βαρύνεται με κανένα πταίσμα ως προς την εποπτεία και φύλαξη του ζώου που προξένησε την ζημία ή ότι η παραμέληση της εποπτείας του ζώου δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του ή ότι η ζημία θα προκαλούνταν και αν ακόμη αυτός είχε επιδείξει την απαιτούμενη επιμέλεια ως προς τη φύλαξη και εποπτεία του ζώου.

 Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται, όταν το ζώο που προξένησε την ζημία είναι αδέσποτο.

 Στην περίπτωση αυτή, ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9) ορίζει ότι «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο … Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπόμενης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους … Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς».

 Σύμφωνα, επομένως, με τον νόμο, οι Δήμοι είναι αρμόδιοι να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, καθώς και την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών, από την κυκλοφορία αδέσποτων ζώων, φροντίζοντας για την περισυλλογή όλων των αδέσποτων που κυκλοφορούν εντός των διοικητικών ορίων τους και την μεταφορά τους σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον.

Η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων των Δήμων να συμμορφωθούν προς την υποχρέωση για περισυλλογή των αδέσποτων ζώων εγείρει εις βάρος του Δήμου ευθύνη σύμφωνα με το νόμο.

 Έτσι, ο εμπλεκόμενος οδηγός σε τροχαίο ατύχημα το οποίο οφείλεται σε αδέσποτο ζώο έχει την δυνατότητα να αξιώσει αποζημίωση από τον οικείο Δήμο, ασκώντας αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, έχοντας την υποχρέωση να αποδείξει την παράνομη παράλειψη του Δήμου να φροντίσει για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν εντός των ορίων της χωρικής του αρμοδιότητας.

 Στη περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα συμβεί σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, την συντήρηση του οποίου έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία με σύμβαση, θα πρέπει να γίνει μελέτη της σχετικής σύμβασης παραχώρησης, η οποία ρυθμίζει και τα σχετικά ζητήματα της ευθύνης για ζημίες που προξενούνται σε τρίτους κατά την κυκλοφορία τους στην οδό.

 Ωστόσο, έχει γίνει δεκτό πολλές φορές από τα δικαστήρια (τόσο πολιτικά όσο και διοικητικά) ότι ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη εξακολουθεί να βαραίνει τον οικείο Δήμο λόγω παράλειψης εκπλήρωσης της υποχρέωσης για περισυλλογή των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν εντός των ορίων της χωρικής του αρμοδιότητας, έναντι των ατόμων που υφίστανται ζημίες λόγω της κυκλοφορίας αυτών.

 Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σωστή διαχείριση του θέματος από τους αρμόδιους φορείς όχι μόνο θα βοηθήσει στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, αλλά θα ελαχιστοποιήσει ταυτόχρονα τα κρούσματα τραυματισμένων ζώων στους δρόμους.


directplus.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ