Μετά τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον Βόλο που έχουν σαν αποτέλεσμα η δυσοσμία να είναι έντονη στην περιοχή, ελλοχεύει ένας νέος κίνδυνος για το παραλιακό μέτωπο.
Σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και διαχειριστή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστο Τακλή, τα νεκρά ψάρια προσελκύουν θηρευτές της θάλασσας που υπάρχουν ήδη στον Παγασητικό, μεταξύ των οποίων δελφίνια, φώκιες, χελώνες και περιστασιακά καρχαρίες, αν δεν τα περισυλλέξουν εγκαίρως.
Όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ της Θεσσαλονίκης ο κ. Τακλής, το θέμα είναι να μην υπάρξει ατύχημα σε ανθρώπους, που μπορεί να μπουν στη θάλασσα, αλλά ένας θηρευτής, ακόμη και ένα δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε περίπτωση που εμπλέκεται φαγητό.
«Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση, δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλά να είναι προσεκτικοί και να έχουν το νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί», ανέφερε.
Ο κ. Τακλής επισήμανε ότι στον Παγασητικό έχουμε δει αλεπούδες, λευκό και γαλάζιο καρχαρία, μάκο, οπότε και τα μεγάλα είδη μπορούν να μπουν όχι μόνο σκυλόψαρα, γαλέοι και άλλα καρχαριοειδή.
Σε ποιες παραλίες του δήμου Βόλου συστήνεται αποφυγή της κολύμβησης
Σύμφωνα με το gegonota.news η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έγγραφό της που εστάλη στον Δήμο Βόλου, συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές κολύμβησης:
- Σουτραλί Αγριάς
- Πλάκες
- Άναυρος
- Ξενία
- Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
- Αλυκές
- Αμφανών
- Αμαρυλλίς
Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή και τηρώντας την σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.
Επίσης, παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες Σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του Δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης.
reader.gr