Στην εκτίμηση ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 4 χρόνια για όσους νέους εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας προχώρησε σήμερα ο ΟΟΣΑ στην νέα έκθεση του (Pensions at a glance 2023) συνδέοντας τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής.
Όπως αναφέρει για όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 χρόνια από 62 σήμερα, με 40 χρόνια ασφάλισης.
Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παρά τις μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και απέχει από τα 67. Η μέση ηλικία αποχώρησης διαμορφώνεται για τις γυναίκες κάτω από το 60ο έτος (στα 59,7 έτη) και για τους άνδρες στα 63,2 έτη, όταν ο μέσος όρος για τον ΟΟΣΑ είναι 63,1 έτη για τις γυναίκες και 64,4 έτη για τους άνδρες.
Η Δανία έχει εκτιμώμενη ηλικία συνταξιοδότησης τα 74 έτη, ενώ στην Κολομβία η ηλικία συνταξιοδότησης για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται το 2022 θα είναι 57 έτη για τις γυναίκες και 62 έτη για τους άνδρες.
Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα με βάση το γενικό όριο των 67 ετών (ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης), αλλά είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).
Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.
Ο μέσος όρος για τα όρια πλήρους συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ το 2022 ανερχόταν στα 64,4 χρόνια για τους άντρες, με την Τουρκία να αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση, με το όριο συνταξιοδότησης μόλις στα 52 χρόνια. Για τους άντρες που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, το μέσο όριο θα αυξηθεί κατά περίπου δύο χρόνια, φτάνοντας στα 66,3 χρόνια.
Για τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά των ανδρών. Η τάση, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι να εξισώνονται τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών.
Παράλληλα οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι υψηλές στην Ελλάδα και η απόδειξη σε αυτό απεικονίζεται στην εκτίμηση του ΟΟΣΑ που δείχνει την Ελλάδα να μειώνονται οι δαπάνες για συντάξεις στα επόμενα χρόνια πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες και από το 15,7% σήμερα να φτάσουν στο 12% ως το 2050.
Dnews.gr