Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Χωρίς επιδότηση τα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο

01/10/2024
21 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στα επίπεδα της μέσης τελικής τιμής του Σεπτεμβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώνουν οι πάροχοι για τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από επιδοτήσεις.

Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του τρέχοντος μηνός.

Στο βασικό σενάριο, για να βγει η ενεργειακή εξίσωση του Οκτωβρίου, η επιχείρηση αναμένεται να διαμορφώσει το ειδικό της τιμολόγιο ρεύματος χαμηλότερα από τα επίπεδα των 15,94 λεπτών που είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα, δεδομένου ότι οι δύο άλλοι μεγάλοι πάροχοι, Protergia και ΗΡΩΝ έχουν «παγώσει» τις τιμές, στα 15,99 και 15,88 λεπτά η κιλοβατώρα, αντίστοιχα.

Την εκτίμηση αυτή, ότι το μέσο πράσινο τιμολόγιο τον Οκτώβριο θα έχει μπροστά το «15», χωρίς την επιδότηση και η μέση πράσινη χρέωση θα κινείται λίγο κάτω από τα επίπεδα του Ιουλίου, προτού δηλαδή ξεκινήσει η κρατική στήριξη, κάνουν και πηγές του ΥΠΕΝ.

Ενδιαφέρον έχει εδώ η πολιτική που θα επιλέξουν οι μικρότεροι πάροχοι, καθώς τα δεδομένα της αγοράς, δηλαδή οι χαμηλές πτήσεις της χονδρικής λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική απ’ όσους φυσικά έχουν τις οικονομικές αντοχές για να το κάνουν και δεν έχουν εξαντληθεί από τη δοκιμασία των προηγούμενων μηνών.

Βοηθούμενη και από τη κατανάλωση που ήταν 30% μικρότερη του προηγούμενου μήνα, η μέση χονδρική τιμή του Σεπτέμβρη κλείνει στα 112,35 ευρώ η μεγαβατώρα, (από 129 ευρώ τον Αύγουστο), δηλαδή χαμηλότερα κατά 13%.

Η αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών και η χαμηλή κατανάλωση που σημαίνει λογαριασμούς με λιγότερες κιλοβατώρες, είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους το ΥΠΕΝ δεν είναι διατεθειμένο να ανακοινώσει επιδοτήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα μέχρι τώρα, καθώς η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων.

Η τρίτη αιτία για την οποία το υπουργείο δηλώνει αρνητικό σε συνέχιση των επιδοτήσεων αφορά το γεγονός ότι ένας τυχόν νέος γύρος θα απαιτούσε εκ νέου φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή. Τα 1,4 λεπτά η κιλοβατώρα που έδωσε για το Σεπτέμβριο κόστισαν 20 εκατ. ευρώ και ακόμη και αν επέλεγε να δώσει έστω και μια μικρότερη ενίσχυση, το σχετικό ταμείο έχει αδειάσει.

Πηγή: news247.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ