Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Υγεία: Gov.gr και ψηφιακά όπλα κατά της διαφθοράς

14/09/2022
56 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

«Μαϊμού» rapid tests, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, εικονική διάθεση υλικών και άλλες παραβάσεις στις «δαγκάνες» των ελέγχων. Άπιαστος στόχος το «φακελάκι» που «βασιλεύει»…

Άυλη συνταγογράφηση, ψηφιακά πιστοποιητικά, ραντεβού για εμβολιασμό, ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, βιβλιάριο παιδιού, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και άλλες εφαρμογές έχουν γίνει ή θα γίνουν στο επόμενο διάστημα μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της υγείας όχι μόνο απλουστεύει τη ζωή των πολιτών και αποφορτίζει τη δημόσια διοίκηση από περιττές διαδικασίες, αλλά συνδράμει καθοριστικά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραβατικότητας.

Πληθώρα παραβάσεων, που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια ελέγχων, με τη συνδρομή ψηφιακών εργαλείων, ανακοινώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Υγείας», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Τα περιστατικά κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα παραβάσεων, από τη δήλωση «μαϊμού» rapid tests για την Covid μέχρι την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση νοσοκομειακών φαρμάκων εκτός νοσοκομείου και από την εικονική διάθεση ιατρικών υλικών έως την παράνομη απασχόληση εργαζόμενων που είχαν δηλωθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Μεγάλος και απρόσιτος προς το παρόν στόχος είναι το περίφημο «φακελάκι», που εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές στο σώμα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Παραβάσεις που εντόπισε η ΕΑΔ

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλους φορείς αξιοποίησε τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τον έλεγχο δημόσιων και ιδιωτικών δομών και υπηρεσιών, με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και παραβατικότητας, μεταξύ άλλων και στην υγεία. Η προϊστάμενη του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας της ΕΑΔ Κατερίνα Λιούλη παρέθεσε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • «Μαϊμού» διαγνωστικοί έλεγχοι: Σε έλεγχο σε ιδιωτικό φαρμακείο, που έγινε με διασταύρωση των καταχωρήσεων στην ΗΔΙΚΑ, διαπιστώθηκε πως μόνο σε χρονικό διάστημα δύο μηνών είχαν καταχωρηθεί 2.198 αποτελέσματα rapid tests, τα οποία δεν είχε προμηθευτεί ποτέ. Επιπλέον, οι καταχωρίσεις έγιναν σε ώρες που το φαρμακείο ήταν κλειστό (μεταμεσονύκτια σε μέρες αργιών).
  • Εικονικές αναστολές εργασίας: Σε επιχείρηση εστίασης βρέθηκαν εργαζόμενοι με φυσική παρουσία στο κατάστημα, παρότι είχαν δηλωθεί από τον εργοδότη σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
  • Βεβαιώσεις εμβολιασμών: Διαπιστώθηκαν παρατυπίες σε μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα εκτός Covid περιστατικά, χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο έλεγχος σε παρόχους προϊόντων καθετήρων και επιθεμάτων, οι οποίοι χρέωναν τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να παραδίνουν τα αναγραφόμενα είδη στους ασθενείς. Μέσα σε διάστημα 4 μηνών (1/1/21 - 30/3/21) διαπιστώθηκε πως:

  • Από τα 33 νέα ΑΜΚΑ προμήθειας καθετήρων, στα 27 οι αρχικές γνωματεύσεις εκδόθηκαν από δημόσιες μονάδες υγείας και στα 6 από ιδιώτες γιατρούς, κατά παράβαση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
  • Δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δημόσιων μονάδων υγείας οι επισκέψεις 22 εκ των 27 ασφαλισμένων.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Αλέξανδρος Κελεσίδης, προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της ΕΑΔ, αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα:

  • Σε περιφερειακή πόλη (σ.σ. Κοζάνη) ιδιωτικό εργαστήριο που είχε αναλάβει την εξέταση των δειγμάτων για Covid-19, έκανε ετεροχρονισμένα την καταχώριση 176 θετικών κρουσμάτων. Το γεγονός είχε ως άμεση επίπτωση τη στρεβλή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής και ως αποτέλεσμα τη λήψη σκληρών περιοριστικών μέτρων στην πόλη.
  • Δύο γιατροί σε ογκολογική μονάδα δημόσιου νοσοκομείου συνταγογραφούσαν ενδοφλέβια χημειοθεραπευτικά φάρμακα που προορίζονταν για νοσηλευόμενους ασθενείς, σε συνταγές εξωτερικών ασθενών. Αυτό έγινε προκειμένου οι συνταγές να εκτελούνται σε ιδιωτικά φαρμακεία. Το 96% των συγκεκριμένων συνταγών εκτελέστηκε σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Ο κ. Κελεσίδης έκανε λόγο για «καραμπινάτη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση».

euro2day.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ