Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

Καμία “βελτίωση” στις υποδομές για την πυρασφάλεια & πυροπροστασία του νησιού, ένα χρόνο μετά την φωτιά στην Καρδάμαινα...

05/07/2025
179 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

ΟΥΤΕ “ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ” ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΩ, ΟΥΤΕ ΕΝΑΕΡΙΟ ΜΕΣΟ, ΟΥΤΕ “ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ”

Οι υψηλές θερμοκρασίες δίνουν μια “πρώτη γεύση”, οι γεμάτες παραλίες και οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα, το κάνουν λίγο πιο “χειροπιαστό”, όμως δίχως την μυρωδιά του “καμένου” δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι ήρθε το Καλοκαίρι στην Ελλάδα… Αυτές οι γνώριμες, “αναπάντεχες” φλόγες που ξεσπούν σε βουνά και δάση ανά την επικράτεια,λειτουργούν εδώ και χρόνια σαν άτυπο ημερολόγιο της εποχής και ύστερα από τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Χίο, μπορούμε υπεύθυνα να πούμε, καλώς ήρθες Καλοκαίρι!

Από τύχη, ενδεχομένως και την ικανότητα του λιγοστού (για τις ανάγκες του νησιού), επιχειρησιακού δυναμικού (που πάντα ενεργεί σε πρώτο χρόνο), η Κως περνούσε πάντα “ξυστά”από τις… πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, όμως η τύχη λένε, δεν ντύνεται“νύφη”, να την κρατήσεις δική σου για πάντα…

Κάπως έτσι, τέτοια περίπου εποχή πέρυσι, βρεθήκαμε και εμείς ανάμεσα στις φλόγες (στην Καρδάμαινα) και παρά την απειρία μας σε όλους τους τομείς και την πλήρη ανετoιμότητα, στην οποία βρεθήκαμε όλοι έκθετοι, κουτσά στραβά, τα φέραμε βόλτα και βγήκαμε από τους καπνούς, αλώβητοι!

Τότε λοιπόν και με το φυλλοκάρδι ακόμα τρεμάμενο, όλοι συμφώνησαν ότι το πάθημα αυτό, πρέπει να μας γίνει μάθημα. Υποσχέσεις δόθηκαν, δεσμεύσεις ακούστηκαν, ελπίδες γεννήθηκαν. Όμως σήμερα, έναν χρόνο μετά, το μόνο που φαίνεται να έχει αλλάξει, είναι η… ημερομηνία. Οι ελλείψεις παραμένουν ίδιες, η προετοιμασία είναι ελλιπής και η αβεβαιότητα πλανάται ξανά πάνω από το νησί.

Παρά τις επισκέψεις σε υπουργεία, τις συσκέψεις και τις επαφές με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει μέχρι τώρα προχωρήσει. Τα τρία βασικά αιτήματα των τοπικών φορέων, μόνιμη παρουσία εναέριου μέσου, ενίσχυση της Πυροσβεστικής και ίδρυση ΕΜΟΔΕ (Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων), παραμένουν στα χαρτιά.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, κ. Γιώργος Μαυρίδης, επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αναβάθμιση του Σταθμού από Γ’ σε Β’ τάξη. Μια αλλαγή που δεν είναι τυπική, αλλά ζωτικής σημασίας, αφού θα επέτρεπε την πρόσληψη περισσότερων πυροσβεστών και θα ενίσχυε σημαντικά τη δύναμη της υπηρεσίας σε ένα νησί που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται σε πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι η σύγκριση με τον πυροσβεστικό σταθμό του αεροδρομίου, που διαχειρίζεται η Fraport, είναι αναπόφευκτη και πικρή. Εκεί, η αναβάθμιση έγινε με εντυπωσιακή ταχύτητα και ο σταθμός στελεχώθηκε με 46 άτομα. Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική της Κω, με ευθύνη για ολόκληρο το νησί, διαθέτει μόλις 35.

Ο Δήμος της Κω, σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Σταμάτη Καμπουράκη, έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες (έχουν προχωρήσει σε διαγωνισμό για αγορά θερμικών καμερών και drone), ωστόσο ο ίδιος εμφανίζεται ανήσυχος, ιδιαίτερα όσoν αφορά την περιοχή στηΖιά, όπου η τοποθεσία και η μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με την“πολυκοσμία” κατά την θερινή σεζόν,αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς, λέγοντας μας χαρακτηριστικά, ότι «ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός και δεν συγχωρεί εφησυχασμό».

Παράλληλα, ηΈνωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου,με συνεχείς εκκλήσεις και επιστολές προς το αρμόδιο Υπουργείο ζητάει την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω και τη σύσταση νέας ΕΜΟΔΕ στο νησί, τονίζοντας ότι η πυρασφάλεια στην περιοχή μας, δεν μπορεί να βασίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αόριστες δεσμεύσεις, αλλά απαιτείται άμεση, δίκαιη και στοχευμένη ενίσχυση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες και στον διαρκώς αυξανόμενο επιχειρησιακό φόρτο της περιοχής.

Οι εθελοντικές ομάδες, από την πλευρά τους, κρατούν με αυταπάρνηση το “μέτωπο” ανοιχτό, όμως η απογοήτευση είναι εμφανής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κω, κ. Α. Τρουμούλης, υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων, που σε κάθε κρίσιμη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, στις κρίσιμες στιγμές, κανείς δεν περισσεύει…

Το ίδιο κλίμα απογοήτευσης περιγράφει και ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Κω, κ. Θ. Τριανταφυλλίδης. Όπως αναφέρει, από πέρυσι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα «ούτε δασικοί δρόμοι άνοιξαν, ούτε ο εξοπλισμός ενισχύθηκε, ούτε εμφανίστηκε κάποιο εναέριο μέσο».

Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε την επόμενη πυρκαγιά, είναι όμως στο χέρι μας να είμαστε προετοιμασμένοι για όταν συμβεί. Και δεν είναι αποδεκτό, κάθε καλοκαίρι, να παίζουμε με τη φωτιά (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ελπίζοντας απλώς ότι "δεν θα τύχει σε εμάς". Δεν χρειάζεταινα ζήσουμε μία τραγωδία για να πούμε "έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι".Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ευθύνη και μάλιστα συλλογική.Οι φωτιές δεν περιμένουν ούτε εγκρίσεις, ούτε υπηρεσιακά έγγραφα. Έρχονται γρήγορα, σκληρά και χωρίς έλεος.Αν δεν κινηθούμε τώρα με αποφασιστικότητα, ίσως αύριο να είναι αργά. Και τότε, η αδιαφορία δεν θα καίει μόνο δάση και περιουσίες… θα καίει και συνειδήσεις.

Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ Β’ ΤΑΞΗΣ

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω κ. Γρηγόρης Μαυρίδης, μας ανέφερε την αναγκαιότητα να αναβαθμιστεί άμεσα ο Πυροσβεστικός Σταθμός της Κω από Γ’ σε Β’ τάξη, ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί, ενώ επισήμανε και την ανάγκη για ανανέωση του “γερασμένου” στόλου.

«Εδώ και χρόνια – είπε- έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και έχουμε ζητήσει να αναβαθμιστεί ο Πυροσβεστικός σταθμός της Κω από Γ΄ τάξη σε Β’. Αυτό σημαίνει πολλά. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή, που είμαστε Γ΄ τάξη, προβλέπονται 35 άτομα προσωπικό, ενώ για τη Β’ Τάξη, ο αριθμός αυξάνεται στους 46. Αυτή τη στιγμή έχουμε 35 άτομα και 6 εποχικούς. Είναι λοιπόν απ’ ότι βλέπετε πολύ σημαντικό να αλλάξουμε κατηγορία. Όσον αφορά τα οχήματα, έχουμε 12 υδροφόρες. Ο στόλος είναι γερασμένος και θα πρέπει να ανανεωθεί. Γίνεται συντήρηση και σε αυτό βοηθούν και οι ιδιώτες, που αφιλοκερδώς συνδράμουν και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό.

Σε καθημερινή βάση έχουμε 2 περίπολα σε Αντιμάχεια και Ευαγγελίστρια και ανάλογα τις συνθήκες, όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυξάνονται και ενισχύονται με τις εθελοντικές ομάδες και την Πολιτική Προστασία του Δήμου, που όλοι έχουν χρήσιμο και ουσιαστικό ρόλο.

Μετά την περσινή φωτιά και σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς, αρχές και βουλευτές, ζητήσαμε την αναβάθμιση της πυροσβεστικήςσε Β’ τάξη, την μόνιμη παρουσία εναέριου μέσου και την δημιουργία Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) στο νησί. Το μόνο που έχει γίνει, είναι η έκτακτη παρουσία της ΕΜΟΔΕ στο νησί μας (έρχονται από τη Ρόδο), σε “επικίνδυνες” ημέρες.


ΑΝΗΣΥΧΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΙΑ

Όσον αφορά τη Ζιά, ο κ. Μαυρίδης, εξέφρασε την αγωνία του, τονίζοντας ότι είναι μία δύσκολη περιοχή και τα βλέμματα είναι συνεχώς στραμμένα εκεί. «Τις προηγούμενες ημέρες, επισκέφτηκα μαζί με τον Αστυνομικό Διευθυντή την περιοχή, για να δούμε τις εξόδους διαφυγής σε περίπτωση εκκένωσης πυρκαγιάς. Εάν λοιπόν χρειαστεί να γίνει αυτό, η διαφυγή θα γίνει, είτε από τον δρόμο της Ευαγγελίστριας, είτε από το Λαγούδι. Θα μονοδρομηθούν, με την βοήθεια της Αστυνομίας εκείνοι οι δρόμοι και θα γίνεται μόνο κάθοδος. Εάν δεν μπορεί η διαφυγή να γίνει από αυτά τα σημεία, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το δρόμος προς Ασκληπιείο, όπου θα μονοδρομηθεί και εκείνος και θα χρησιμοποιείται μόνο η κάθοδος. Έχουν γίνει κάποιες εργασίες και παρεμβάσεις που ζητήσαμε από τον Δήμο, για την διάνοιξη και το μεγάλωμα δρόμων στην περιοχή, ώστε να μπορούν να περνούν άνετα πυροσβεστικά οχήματα σε διάφορα σημεία. Ανησυχούμε και έχουμε συνεχώς τα βλέμματα μας στραμμένα προς τη Ζιά. Για να πάρει μία μεγάλη φωτιά στο σημείο εκεί, θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, ώστε να έχει δύναμη, να βρει καύσιμη ύλη και να ανέβει προς το χωριό, γι’ αυτό και συνεχώς επιτηρούμε την γύρω περιοχή.

Σε ερώτησή μας για το διαβόητο επίσημο σχέδιο εκκένωσης της Ζιάς και αν υπάρχει, μας ανέφερε ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου και δεν έχει κατατεθεί ακόμα.


ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Στις 15/6/25 έληξε η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα και πλέον οι ιδιοκτήτες, θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα. Ο κ. Μαυρίδης μας ανέφερε ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα άτομα από την Υπηρεσία που θα ασχολούνται με αυτό το θέμα και πως η Πυροσβεστική, μετά από καταγγελίες ή μετά από δικό της έλεγχο, θα επιβάλλει πρόστιμα (1.000 ευρώ) στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, που δεν έχουν φροντίσει να τα καθαρίσουν. Μέχρι σήμερα, μας είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία και δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο από την Υπηρεσία τους, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια, ώστε να προστατεύσουμε τον τόπο μας. «Πρέπει – είπε- όλοι να είμαστε συνυπεύθυνοι και να συνδράμουμε στο έργο της πυροπροστασίας, καθώς όλοι μας μπορεί να κινδυνέψουμε από μία φωτιά. Είμαστε αναγκασμένοι και φέτος επιβάλαμε αρκετά πρόστιμα για παράνομες καύσεις, καθώς το 95% των καταστροφικών πυρκαγιών, προέρχονται από αμέλεια. Όλοι λοιπόν πρέπει να προσέχουμε για να φυλάξουμε και να προστατεύσουμε τον τόπο μας».


* Να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω που ζητάει την αναβάθμιση της εδώ και χρόνια, η Fraport σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες, από τότε που ανέλαβε το αεροδρόμιό μας, να αναβαθμίσει τον σταθμό του αεροδρομίου σε Β΄ τάξης και αυτή τη στιγμή έχει 46 άτομα προσωπικό.

Σ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ «ΒΗΜΑΤΑ»

Ο Υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω κ. Σταμάτης Καμπουράκης, μας ενημέρωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε ραντεβού στο Υπ. Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, ώστε να ζητήσει την ενίσχυση των δυνάμεων στην Κω.

«Με αφορμή – είπε- την περσινή φωτιά στην Καρδάμαινα, είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο κάποια πράγματα να γίνουν στο νησί μας, όμως δυστυχώς δεν έγιναν. Δηλαδή, εναέριο μέσο, ενίσχυση της πυροσβεστικής και μονάδα ΕΜΟΔΕ. Τα μετέφερα και στο Υπουργείο όπου βρέθηκα τις προηγούμενες ημέρες και στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Αλλά απ’ ότι φαίνεται πήραμε μόνο δεσμεύσεις. Εμείς σαν Δήμος, με τις δυνάμεις που έχουμε, κάνουμε ότι μπορούμε για την πυροπροστασία του Νησιού. Έχουμε συνολικά 43 εθελοντές που συνδράμουν στο έργο μαζί με τα μηχανήματα του Δήμου, που παίζουν καθοριστικό ρόλο και ρίχνονται πρώτα στη μάχη. Οι εθελοντές μας είναι εκπαιδευμένοι και πάντα ετοιμοπόλεμοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η πυροπροστασία και η πυρόσβεση απαιτούν συλλογική δράση και σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός, ώστε να προμηθευτούμε 2 θερμικές κάμερες, η μία θα τοποθετηθεί στο Σύμπετρο και ή άλλη στον Προφήτη Ηλία και θα ελέγχουν τις κινήσεις που θα γίνονται. Οι κάμερες αυτές θα είναι onlineσυνδεδεμένες με την Πυροσβεστική και με εμάς που θα παρατηρούμε ανά πάσα στιγμή και θα έχουμε εικόνα του τι γίνεται. Επίσης, θα προμηθευτούμε άμεσα και ένα drone, το οποίο όταν παρατηρείται μία περίεργη κίνηση θα πηγαίνει εκεί και θα “σκανάρει” τον χώρο».

Για τη Ζιά, ο κ. Καμπουράκης, μας ανέφερε ότι δεν έχει κατατεθεί επίσημα από το Δήμο το σχέδιο εκκένωσης, γιατί χρειάζονται πολλές διαδικασίες και εξειδικευμένο προσωπικό που δεν έχει ο Δήμος, αναφέροντας όμως ότι αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Αυτό που έχει σημασία – είπε- είναι ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήσαμε μία άσκηση στη Ζιά και ήταν όλοι εκεί, στελέχη του Υπουργείου, φορείς, κάτοικοι, Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική προστασία, εθελοντές κ.α., και τώρα πλέον ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και που να πάει. Αυτό είναι το σημαντικό, η ουσία και όχι τα χαρτιά. Είδαμε λοιπόν στην πράξη τι πρέπει να γίνει για να εκκενώσουμε το χωριό. Υπάρχει πλέον ένας μπούσουλας το τι αρμοδιότητα έχει κάποιος και τι πρέπει να γίνεται και το αποτέλεσμα φάνηκε και στην φωτιά στην Καρδάμαινα. Στη Ζιά,η οποία φτιάχτηκε για να κατοικείται από 30 ανθρώπους, σήμερα φιλοξενεί καθημερινά πάνω από 4.000 άτομα, μπορεί να μας κατηγορούν κάποιοι ότι δεν κάναμε τίποτα, αλλά αυτό είναι ψέμα. Πηγαίνετε και εσείς να δείτε, τις διανοίξεις δρόμων που έγιναν σε σημεία που μας υπέδειξε η Πυροσβεστική. Καλό είναι λοιπόν να μην μηδενίζουμε τα πάντα. Σίγουρα χρειάζονται ακόμα πολλά, όμως ο Δήμος και η Πολιτική Προστασία είναι εδώ, βοηθούν όσο μπορούν και θα γίνουν ακόμα περισσότερα το επόμενο διάστημα. Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός και δεν συγχωρεί εφησυχασμό».


Γ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ: ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ Η ΚΩΣ

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Χατζηκυριάκος, μας ανέφερε ότι η Κως είναι αδικημένη όσον αφορά την ενίσχυσή της.

«Πρέπει – είπε- άμεσα να αναβαθμιστεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός σε τάξη Β’. Δεν νοείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, που έχει στις πλάτες της όλο το νησί να ανήκει στην Γ’ τάξη. Με το να μένει στη Γ΄ τάξη, φαίνεται υπερπλήρης και έτσι δεν ασχολείται το Υπουργείο και το Αρχηγείο. Οι ανάγκες της όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Υπουργείο και το Αρχηγείο δεν προχωρούν στην αναβάθμισή της και να δουν τις πραγματικές ανάγκες. Την έχουν στη Γ΄ τάξη, όπως έχουν έναν απλό επιχειρησιακό σταθμό στην Ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες λόγω νησιωτικότητας, αλλά και του μεγάλου φόρτου την καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης ζητάμε την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στην Κω. Όλη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει μόνο μια μονάδα (ΕΜΟΔΕ) στη Ρόδο, όταν στο Β. Αιγαίο και στο Ιόνιο έχουν από 3.

Αναγκαία, θεωρούμε ότι είναι και η μόνιμη παρουσία εναέριου μέσου στο νησί μας. Γενικά η Κως, αλλά και τα Δωδ/σα είναι αδικημένα σε σχέση με άλλες περιοχές. Περιμένουν όπως πάντα να γίνει το κακό και μετά να πάρουν μέτρα αυτοί που έχουν την εξουσία. Εμείς συνεχώς με επιστολές μας, τους γνωστοποιούμε τα προβλήματα και ζητάμε λύσεις, όμως δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνονται σημαντικές αλλαγές. Όπως είπα, πρώτα πρέπει να γίνει το κακό και μετά…».

Θ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Κω κ. Θοδωρής Τριανταφυλλίδης, εξέφρασε την πικρία και την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς όπως ανέφερε, δεν έχει γίνει τίποτα σε σχέση με πέρυσι.

«Από λόγια – είπε- έχουμε χορτάσει εδώ και χρόνια, το ίδιο γίνεται και τώρα. Πέρυσι, είχαμε την μεγάλη φωτιά στην Καρδάμαινα, αλλά δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν βάλαμε μυαλό, αφού δεν έγινε τίποτα. Ούτε η πυροσβεστική ενισχύθηκε με προσωπικό και οχήματα, ούτε δρόμοι ανοίχθηκαν, γενικά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εμάς, ως Λέσχη μας κυνήγησαν και μας απέκλεισαν, γιατί δεν είχαμε πιστοποίηση, λες και έχουμε παράνομους και νόμιμους εθελοντές. Εμάς που είμαστε στην πρώτη γραμμή (20 άτομα) και έχουμε εκπαιδευτεί καταλλήλως. Αυτό είναι ντροπή. Την πήραμε την πιστοποίηση και τώρα αναμένεται να παραλάβουμε και το ειδικό όχημα πυρόσβεσης που μας προσφέρει η Περιφέρεια. Έχουμε και δικό μας όχημα, που με δικά μας έξοδα, το έχουμε εξοπλίσει για να κάνει πυρόσβεση. Εμείς ήμασταν και θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και στον τόπο. Άλλοι είναι αυτοί που τρέχουν στις φωτιές για να βγάζουν φωτογραφίες. Στη Ζιά ακόμα περιμένουμε το σχέδιο εκκένωσης από τον Δήμο και να ανοιχθούν οι δρόμοι. Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Αν συμβεί κάτι εκεί και έχει αέρα, καήκαμε κυριολεκτικά».


Α. ΤΡΟΥΜΟΥΛΗΣ: ΤΡΕΜΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΙΑ ΟΠΟΤΕ ΦΥΣΑΕΙ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Αντώνης Τρουμούλης, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες και στις εθελοντικές ομάδες.

«Εμείς, στην Ομάδα Διάσωσης, είμαστε 7 άτομα πιστοποιημένα και συμμετέχουμε στην πυροπροστασία. Ωστόσο, καταλαβαίνεται ότι δεν μπορούμε να έχουμε καθημερινά περίπολα, γιατί όλοι μας εργαζόμαστε. Όποτε κρίνεται απαραίτητο, συνδράμουμε και εμείς με το όχημα που έχουμε (δωρεά από τον Όμιλο IKOS), ενώ πάντα βρισκόμαστε στο πεδίο της μάχης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τα έξοδα συντήρησης του οχήματος και τα έξοδα για τον ατομικό μας εξοπλισμό, τα επιβαρυνόμαστε εμείς. Έχουμε ζητήσει από την Πολιτική Προστασία να συνδράμει, όμως μας απάντησαν ότι αυτό δεν προβλέπεται. Πρέπει η Πολιτεία, από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια μέχρι τον Δήμο, να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό και ενδιαφέρον για τις εθελοντικές ομάδες, που αφιερώνουν χρόνο και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να προσφέρουν. Δεν ζητάμε να μας κάνουν χάρες, αλλά τα αυτονόητα. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και στο πεδίο της μάχης. Υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι μπορούμε και εμείς, που είμαστε πιστοποιημένοι να οδηγούμε οχήματα του Δήμου, οπότε πρέπει να μας δίνεται αυτό το δικαίωμα, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο Δήμος είχε οχήματα, αλλά όχι οδηγούς και έτσι έμειναν «παροπλισμένα» οχήματα. Γενικά την κατάσταση, όσον αφορά την ετοιμότητα μας ως νησί, θα την έλεγα μέτρια. Δεν είναι κακή, αλλά δεν είναι και καλή. Χρειάζονται βελτιώσεις, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και ευελπιστούμε να εισακουστούν, πριν συμβεί το κακό και είναι πλέον αργά».



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ