Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σε έξαρση οι ιώσεις και στην Κω – Στοιχεία και συμβουλές από τους ειδικούς

14/01/2025
518 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η εποχικότητα, οι συναθροίσεις των γιορτών και οι μετακινήσεις έχουν συμβάλει στο να παρατηρηθεί και στην Κω μεγάλη έξαρση των ιώσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού αλλά και covid σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Με ήπια αντιμετώπιση και υπομονή, ευτυχώς ο κύκλος περιορίζεται σε λίγες ημέρες ασθενείας για το γενικό σύνολο. Όπως τονίζουν οι ειδικοί μιλώντας στο Βήμα της Κω, καλό θα είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να το πράξουν, καθώς έχουμε ακόμη χειμώνα μπροστά μας.

Το ενθαρρυντικό είναι πως έχουμε να κάνουμε κυρίως με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που δεν οδηγούν συχνά σε πνευμονίες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα με τον κορωνοϊό. Για μια ακόμη φορά πάντως στο επίκεντρο βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν άτομα είτε μεγαλύτερων ηλικιών είτε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.


Κατερίνα Γαβαλά οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω

«Αυτή την εποχή παρατηρούμε, όπως κάθε χρόνο, μια έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, με τη γρίπη τύπου Α να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτό οφείλεται τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν αλλά και τις ραγδαίες εναλλαγές του καιρού, όσο και στη μεγάλη κινητικότητα των πολιτών κατά τις γιορτές, που ευνόησε τη μετάδοση.

Η βασική μας σύσταση είναι η πρόληψη, και σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο.

Οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να τηρούνται καθημερινά απλά μέτρα προστασίας:

 • Το συχνό πλύσιμο των χεριών.

 • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

 • Η χρήση μάσκας όπου χρειάζεται, ειδικά αν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα.

 • Ο καλός αερισμός των χώρων.

Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, ώστε να λάβει τη σωστή καθοδήγηση. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε πως η υγεία είναι ευθύνη όλων μας. Όσο περισσότερο φροντίζουμε τους εαυτούς μας, τόσο περισσότερο προστατεύουμε και τους γύρω μας».


Μαρία Φρατζάκη – γενική οικογενειακή γιατρός , συντονίστρια διευθύντρια νοσοκομείου Κ.Υ. Κω

« Αυτή την περίοδο παρατηρείται μία έντονη έξαρση διάφορων ιώσεων αλλά και λοιμώξεων. Έχουμε παλιές ιώσεις με νέες παραλλαγές αλλά και νέες. Παραμένει ο Covid που δεν έφυγε ποτέ, όμως σαφώς δεν επηρεάζει στον βαθμό που επηρέαζε στο παρελθόν τους περισσότερους. Σε ότι αφορά την γρίπη, ανιχνεύεται με τεστ από το φαρμακείο και συναντάμε περισσότερο την τύπου Α.

Μέχρι πέρυσι υπήρχε η συνήθεια της μάσκας που ήταν σαφώς ένα μέτρο προστασίας εναντίον των ιώσεων. Φέτος για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν υφίσταται η μάσκα οπότε η μεταδοτικότητα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Είμαστε λοιπόν περισσότερο εκτεθειμένοι. Συναντάμε ασθενείς κυρίως με συμπτώματα του άνω αναπνευστικού συστήματος με καταρροή, μπούκωμα, βήχα, φτέρνισμα πυρετό και πονοκέφαλο.

Προληπτικά μέτρα – συμβουλές

Οι ιώσεις κάνουν το κύκλο τους και δεν χρειάζονται αντιβίωση ούτε πανικό. Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για οδηγίες και αγωγή. Θα πρέπει όσοι είναι άρρωστοι να παραμείνουν σε προστατευμένο περιβάλλον, να ακολουθούν μία καλή διατροφή , να παραμείνουν ενυδατωμένοι και ξεκούραστοι.

Βοηθά η λήψη βιταμινών και παράλληλα σε φτέρνισμα, βήξιμο προστατεύουμε τους γύρω μας καλύπτοντας το στόμα μας. Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Συνιστάται και η χρήση μάσκας για λόγους προστασίας και ανακοπή της μεταδοτικότητας.

Επίσης αποφεύγουμε τον συνωστισμό και αερίζουμε καλά τους χώρους μας.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, υπάρχει χρόνος να το κάνουν τώρα. Σίγουρα το εμβόλιο προστατεύει από βαριά συμπτώματα, πολυήμερη ασθένεια και ακόμη και από πνευμονία.

Η μεταδοτικότητα ξεκινά ένα 24ωρο πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μπορεί να έχει διάρκεια και 7 ημέρες. Για αυτό το λόγο συνιστάται η τήρηση των οδηγιών. Αν και δεν χρειάζεται στην ήπια ίωση η επίσκεψη σε γιατρό, αν παρουσιαστούν έντονα και παρατεταμένα συμπτώματα, καλό θα είναι να υπάρξει έλεγχος από τον γιατρό σας».


Σταύρος Αξαρλής φαρμακοποιός μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

Για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκανε στο «ΒτΚ» ο φαρμακοποιός και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου κ. Σταύρος Αξαρλής. Απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης να σπεύσουν να το κάνουν καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Παράλληλα αναφέρεται στην υψηλή ζήτηση ορισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιώσεων που είναι σε έξαρση.


Μεγάλη ζήτηση σε φάρμακα

« Υπάρχει αυτή την περίοδο έξαρση των ιώσεων στην Κω λόγω εποχικότητας, συναθροίσεων κατά την εορταστική περίοδο αλλά και ταξιδιών. Υπάρχει υψηλή ζήτηση σε αντιπυρετικά, σπρέι, σιρόπια, βιταμίνες και γενικά σε φάρμακα και σκευάσματα που βοηθούν σε όλα τα συμπτώματα.


Πρόληψη με εμβολιασμό κατά της γρίπης

Ο καλός καιρός που επικρατούσε προ των Χριστουγέννων λειτούργησε ανασταλτικά στο να εμβολιαστούν οι πολίτες. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρείται αύξηση των όσων ασθενούν από ίωση. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα. Ο χειμώνας είναι εδώ και μπροστά μας και σίγουρα είναι ένα προληπτικό μέτρο ώστε να μην υπάρχον βαριά συμπτώματα.

Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και αύξηση στην ζήτηση των τεστ για covid αλλά και περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας για τη μη μετάδοση αλλά κυρίως για την ανάρρωση».

Σάντυ Λαδικού

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ