Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική

03/07/2021
148 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε μικροδουλειές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, σύμφωνα με το μοντέλο της Μοντεσσοριανής αγωγής.

Πολλοί γονείς δεν συμφωνούν καθόλου με αυτό το πρότυπο και βλέπουν ένα είδος “σκλαβιάς” πίσω από οποιαδήποτε ανάθεση μικροδουλειάς σε ένα νήπιο ή παιδί.

Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική

Πρέπει τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού;

Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική. Αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της Braun Reasearch που μελέτησε ένα πλήθος 1001 γονιών.

Το 82% αυτών έκαναν δουλειές όταν ήταν παιδιά.

Ωστόσο μόνο το 28% αυτών ζητούν από τα δικά τους παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.

Ο λόγος; Είναι πολύ απασχολημένα για κάτι τέτοιο. Θεωρούν ότι τα νήπια είναι πολύ μικρά για να τα καταφέρουν, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τα διαβάσματα και τις δραστηριότητες τους..

«Όσο περισσότερο ευημερούμε ως κοινωνία, τόσο λιγότερα αναμένουμε από τα παιδιά μας. Συχνά φτάνουμε στη μέρα που μένουν μόνα τους ως φοιτητές και δεν ξέρουν πώς να πλένουν τα ρούχα τους, να μαγειρεύουν ένα γεύμα, μερικές φορές ακόμα και βασικά πράγματα όπως η αλλαγή μιας λάμπας. Γιατί κάνουμε τα πάντα για τα παιδιά μας, αντί για τα παιδιά μας.»

Μια άλλη έρευνα, του Marty Rossman – καθηγητής οικογενειακής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου του Mississippi – δείχνει ότι οι μικροδουλειές είναι ευεργετικές για τα παιδιά. Μελέτησε παιδιά που τους ανέθεταν μικροδουλειές από την ηλικία των 3 ετών και παρακολουθούσε την πρόοδο τους μέχρι και τα 20 χρόνια τους. Τα αποτελέσματα;
 

Τα παιδιά που κάνουν δουλειές στο σπίτι τα πάνε πολύ καλύτερα σε διάφορους τομείς.

Προσαρμόζονται ευκολότερα, επιτυγχάνουν ακαδημαϊκά και έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη σταδιοδρομία τους. Τείνουν επίσης να έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά περισσότερα:

Η συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού είναι ένας από τους τρόπος που τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις οικογενειακές σχέσεις και τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειας. Τα βοηθούν να αισθάνονται ικανά και υπεύθυνα. Αναπτύσσεται το αίσθημα του σεβασμού για τα υπάρχοντά τους και τον σεβασμό για τους γύρω τους. Βοηθά στην ανάπτυξη της αίσθησης των παιδιών για κοινωνική δικαιοσύνη, υπευθυνότητα και κατανόηση της δικαιοσύνης. Τα παιδιά βλέπουν τη σχέση με τους γονείς τους ως κάτι αμφίδρομο και όχι μονομερές.

Πέραν όλων αυτών, η ευκαιρία που δίνεται σε ένα παιδί να εκτελέσει καθήκοντα κατάλληλα για την ηλικία του, βοηθάει να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία του.

Αναθέτοντας στο παιδί μας μια μικροδουλειά, δείχνουμε ότι πιστεύουμε σε αυτό και ότι είναι αξιόλογο και ισότιμο μέλος της οικογένειας..

«Οι γονείς σήμερα θέλουμε τα παιδιά μας να ξοδεύουν χρόνο σε πράγματα που μπορεί να τους φέρουν επιτυχία, αλλά η ειρωνεία είναι ότι έχουμε σταματήσει να κάνουμε ένα πράγμα που φέρνει πραγματικά και αποδεδειγμένα την επιτυχία. Και αυτό είναι να πιστεύουμε σε αυτά και να τους αναθέτουμε αρμοδιότητες.»

Αφού είναι τόσο ευεργετικές οι μικροδουλειές για τη ζωή των παιδιών να τι πρέπει να ξέρουμε:

  • Είναι σημαντικό να αναθέτουμε μικροδουλειές στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Μια εργασία στο σπίτι που δεν μπορεί να κάνει το παιδί ή που είναι πολύ εύκολη – βαρετή για την ηλικία του, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες δεν λέμε ποτέ «Κάνε!» αλλά «Έλα να κάνουμε». Δεν προστάζουμε, αλλά παροτρύνουμε. Δεν είναι αγγαρεία, αλλά συμμετοχή.
  • Μπορούμε να το κάνουμε διασκεδαστικό, να βάλουμε μουσική, να χορεύουμε παράλληλα, να παίζουμε κάποιο παιχνίδι ερωτήσεων.
  • Δεν ξεχνάμε ότι δεν περιμένουμε από τα παιδιά να κάνουν άριστα τις δουλειές, αλλά μετράει πολύ η προσπάθεια.

https://www.e-mama.gr/anathesi-mikrodoulion-sta-pedia-ine-evergetiki/?fbclid=IwAR1ICSF2neei9EsWg1W8mMsYqv2HmxDp1L1gz1o3E3_R2eSD3HmwjUlXnGs


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ