Οι μητέρες που περνούν ξάγρυπνες νύχτες φροντίζοντας τα μωρά τους και νιώθουν ότι η έλλειψη ύπνου τους "κόβει χρόνια από τη ζωή τους", φαίνεται πως μπορεί να έχουν δίκιο.
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι οι μητέρες που δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν καλά τις νύχτες λόγω των αναγκών του μωρού, έχουν αυξημένη "βιολογική ηλικία" σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία άλλων γυναικών, που δεν μένουν ξάγρυπνες όταν έχουν μωρά.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 33 μητέρων, ηλικίας 23-45 ετών, τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, αναλύοντας το DNA τους μέσω δειγμάτων αίματος ώστε να καθορίσουν τη "βιολογική τους ηλικία".
Διαπίστωσαν ότι ένα χρόνο μετά τη γέννα, η βιολογική ηλικία των γυναικών που κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού είχαν 3 έως 7 χρόνια μεγαλύτερη βιολογική ηλικία από εκείνες που κοιμόντουσαν 7 ή περισσότερες ώρες.
Οι μητέρες που κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες φάνηκε επίσης ότι είχαν μικρότερα τελομερή στα λευκά αιμοσφαίρια τους. Αυτά τα μικρά κομμάτια DNA στα άκρα των χρωμοσωμάτων λειτουργούν ως προστατευτικά καλύμματα, όπως τα πλαστικά άκρα στο τέλος των κορδονιών των παπουτσιών. Τα μικρότερα τελομερή έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών και πρόωρου θανάτου.
Δεν είναι σαφές ότι η στέρηση ύπνου τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού έχει επίδραση στη σωματική υγεία της μητέρας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν δεν κοιμάται κανείς έστω 7 ώρες κάθε νύχτα, αυξάνεται ο κίνδυνος για εκδήλωση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Στη μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι μητέρες κοιμόντουσαν από 5 έως 9 ώρες. Περισσότερες από 50% κοιμόντουσαν για λιγότερο από 7 ώρες ακόμα και έναν χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού.
Με κάθε επιπλέον ώρα ύπνου, η βιολογική ηλικία της μητέρας μειωνόταν, "βιολογικά" δηλαδή η γυναίκα ήταν νεότερη, είπαν οι ερευνητές που εξειδικεύονται σε θέματα ύπνου. "Θεωρούμε ότι η υγεία του ύπνου είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία με τη διατροφή και την άσκηση".
Οι ερευνητές προέτρεψαν τις νέες μητέρες να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες για εξασφαλίσουν λίγο περισσότερο ύπνο, όπως παραδείγματος χάριν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το μωρό τους κοιμάται, να δέχονται τη βοήθεια που τους προσφέρει η οικογένεια και φίλοι, και φυσικά να ζητούν από τον σύντροφό τους να βοηθήσει με το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί. Όπως είπαν οι ερευνητές εάν είναι εφικτό για το ζευγάρι μπορούν να πάρουν και οι δύο γονικές άδειες, ώστε να μοιράζονται τη φροντίδα του μωρού.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι ενώ η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση της μητέρας, που σχετίζεται με την απώλεια ύπνου, μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία της γυναίκας, δεν προκαλεί αυτόματα βλάβες στον οργανισμό και δεν γνωρίζουν εάν οι επιπτώσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμες ή εάν στη συνέχεια ανακάμπτει ο οργανισμός της μητέρας.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ